پخش زنده
امروز: -
فضانوردان میتوانند در طول پروازهای فضایی خود از رژیم غذایی تقویتشدهای استفاده کنند که سلامت و عملکرد بهتری در مقایسه با غذای استاندارد پروازهای فضایی داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ این تحقیق که در یک کابین شبیه سازی پروازهای فضایی با ۱۶ نفر انجام شده است، میتواند پیامدهایی برای سلامت فضانوردان و تصمیم گیری در مورد اولویتهای منابع غذایی در پروازهای فضایی داشته باشد.
پروازهای فضایی طولانی مدت بر سلامت انسان تأثیر میگذارد و اندازه فضاپیما و محدودیت در اقلامی که میتوان به فضا برد، این موضوع را نیز پیچیدهتر میکند.
غذایی که فضانوردان مصرف میکنند، ممکن است باعث برخی تغییرات منفی در سلامتی آنها در طول پرواز فضایی شود، بنابراین تحقیقات برای رسیدن به ترکیبات بهتر در این خصوص ادامه دارد. چراکه دانشمندان میتوانند غذاهای مربوطه را بر اساس جرم، حجم، ماندگاری و شرایط ذخیره سازی محدود کنند.
در همین زمینه، محققانی از مرکز فضایی جانسون ناسا واقع در ایالت تگزاس آمریکا، تاثیر دو رژیم غذایی مختلف را روی ۱۶ نفر شامل ۱۰ مرد و ۶ زن بررسی کردند. برای هر گروه چهار نفره از این افراد، یک ماموریت ۴۵ روزه در یک اتاقک بسته برای شبیهسازی محیط پرواز فضایی محدود، در نظر گرفته شد. این افراد یا از رژیم غذایی استاندارد و یا از یک رژیم غذایی تقویت شده استفاده میکردند.
رژیم غذایی تقویت شده شامل افزایش تعداد وعدهها و انواع میوهها و سبزیجات، همراه با ماهی بیشتر و منابع اسیدهای چرب امگا۳ بود. این رژیم غذایی بیش از شش وعده میوه و سبزیجات در روز و بین دو تا سه وعده ماهی در هفته، در میان سایر غذاهای سالم، ارائه میکرد.
محققان دریافتند: افرادی که رژیم غذایی تقویت شده مخصوص پروازهای فضایی را دریافت میکنند، سطوح کلسترول پایینتر، سطوح کورتیزول پایینتر و در نتیجه استرس کمتر، سرعت شناختی، دقت و توجه بیشتر و میکروبیوم پایدارتری نسبت به افرادی که رژیم استاندارد مصرف میکنند، دارند.
آنها به این نتیجه رسیدند: رژیم غذایی پیشرفته فوق برای پروازهای فضایی، دارای مزایای سلامتی و عملکردی قابل توجهی است و میتواند حتی در ماموریتهای فضایی کوتاه مدت نیز برای فضانوردان مفیدتر از رژیمهای استاندارد باشد.
این یافتهها در نشریه معتبر Scientific Reports منتشر شده است.