زعفران در خطر زوال؛
روند کاهشی بهرهوری زعفران ایران
دکتر محمد ذکیعقل گفت:هم اکنون زعفران ایران با چند مشکل اساسی در بهرهوری و سطح برداشت مواجه است که در صورت بیتوجهی به آنها، در نهایت شاهد زوال این محصول ارزشمند در ایران خواهیم بود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی،استاد گروه گیاه پزشکی رشته کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
افزود: از هر میزان کشت زعفران باید ۹۰ درصد برداشت کنیم که الان در عمل این اتفاق نمیافتد زیرا اصلا تولید نمیشود و این بدان معناست که بهره لازم را از فعالیت و سرمایهگذاری خود نمیبریم.
دکتر محمد ذکی عقل گفت: این در حالی است که زعفران کار تمام هزینههای تولید را به روز و نقد پرداخت میکند در واقع مشکل در این است که کشاورز میبیند درآمدی که از میزان تولید باید نصیبش شود به مراتب کمتر است و لذا کار را رها می کند.
استاد گروه گیاه پزشکی رشته کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: گرانترین آب برای تولید زعفران هزینه میشود و کشاورز وقتی حساب میکند میبیند زعفران کاری دیگر از نظر اقتصادی برایش مقرون به صرفه نیست.
دکتر ذکی عقل با بیان اینکه تا ۲۰ سال قبل زعفران کاران هندوستان جز تولیدکنندگان مطرح زعفران تلقی میشدند افزود: آنها الان دیگر مطرح نیستند زیرا کشاورزان آن کشور هم دچار عارضه زوال زعفران شده و کار را رها کرده اند.
استاد کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: هم اینک عملکردمان در هکتار شبیه زعفران کارهای هند شده است زیرا اگر فاکتورهای زعفران ایران و هند را با هم مقایسه کنیم، در مییابیم زعفران ایران نیز دچار زوال شده و اگر به موقع به آن رسیدگی نشود نه تنها از رده نخستین تولیدکننده زعفران جهان خارج خواهیم شد بلکه حتی در سالهای آینده دیگر اسمی از ایران در عرصه تولید زعفران نخواهد آمد.
از مجموع ۱۲۰ هزار هکتار اراضی زعفران کشور، ۹۱ هزار هکتار یعنی ۷۶ درصد به خراسان رضوی اختصاص دارد.
هم اکنون بیش از ۱۱۷ هزار خانوار در استان خراسان رضوی به کشت زعفران مشغول هستند.