پشت پرده پیتزاهای ارزان را بدانید
استفاده از مواد بی کیفیت، سوسیسهای بدون تاریخ، نگهداری کالباسها به صورت فلهای در شرایط نامناسب تنها بخشی از پشت پرده فست فود فروشیهایی است که فروش پیتزاهای ارزان قیمت را برای جذب مشتری بیشتر تبلیغ میکنند.
به گزارش سرویس وبگردی سازمان صدا وسیما،خدیجه رحمانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره خطرات مصرف فست فودها بخصوص فست فودهای ارزان قیمت، گفت: «فست فودها غذاهایی هستند که سریع آماده میشوند و معمولا رستورانی هستند و دو ویژگی این نوع غذاها ارزان قیمت بودن و در دسترس بودن آنها است. البته یک ویژگی سومی هم دارند که بیشتر باعث تمایل به مصرف این غذاها میشود و آن خوشمزه بودن این غذاها به دلیل نمک بالا و افزودنیها میباشد.»
وی ادامه داد: «در کنار فست فودها، تعریف جانک فودها (هله هوله) را داریم که راحت و سریع تهیه میشوند، ولی هیچ منفعتی برای انسان ندارند و فقط دارای کالری هستند و از هر جایی هم قابل خریداری هستند. همچنین میتوان به غذاهای خیابانی اشاره کرد که ارزان قیمت و در دسترس هستند و در هر جایی از جمله خیابان ها، توقف گاه ها، نمایشگاه و بازارها در دسترس هستند که میتوانند غذاهای سالم محلی مثل خوراکها و انواع آش باشند یا حتی میتوانند جزو جانک فودها و فست فودها باشند.»
وی افزود: «از جمله فست فودها میتوان به همبرگر، هات داگ، سیب زمینی سرخ شده، مرغ سوخاری، ناگت مرغ، پنیر کبابی، ساندویچ گوشت و انواع پیتزاها اشاره کرد که میتواند منابع آنها سالم یا ناسالم باشند (از نظر ارزش تغذیه ای). در جانک فودها میتوان به ذرت بو داده، چیپس سیب زمینی، پفک، چوب شور، آب نبات و کیکها و شکلاتها و نوشابهها اشاره کرد.»
استفاده از جگر و چربی مرغ در تولید سوسیس و کالباسهای ارزان قیمت
وی درباره ترکیبات سوسیس و کالباس، که رایجترین نوع فست فود در میان مردم است، گفت: «بهترین نوع سوسیس و کالباسها حاوی ۹۰ درصد گوشت چرخ کرده هستند که عمدتا گوشت قرمز است، اما گاها ممکن است از گوشت مرغ یا ماهی تهیه شده باشند. میزان نمک مصرفی در تهیه سوسیس و کالباس به عنوان طعم دهنده و نگهدارنده بسیار بالا است. همچنین از ادویه جات، شیرخشک، آرد ونشاسته، پروتئین سویا، خردههای نان، پودر سیب زمینی، روغن مایع، و گاها نیتراتها و فسفاتها در تولید سوسیس و کالباس استفاده میشود. ممکن است از جگر و چربی گاو و گوسفند و مرغ هم به ترکیبات سوسیس و کالباسها اضافه کنند. همچنین شاید در صنایع، از لاشههایی که کیفیت خیلی خوبی ندارند برای تهیه سوسیس وکالباس استفاده شود به همین دلیل مصرف روتین سوسیس و کالباس اصلا توصیه نمیشود.»
روی آوردن مردم به فست فودهای ارزان قیمت
وی با اشاره به اینکه میزان نمک موجود در فست فودها بسیار زیاد است که باعث کاهش جذب پروتئین و کلسیم در بدن میشود، گفت: «اگر هرازگاهی برای تنوع این غذها را بخوریم مشکلی نیست، ولی فست فودها نباید به صورت روتین مصرف شوند، زیرا مطالعات نشان داده اگر هفتهای دو بار یا بیشتر به صورت روتین فست فود بخورید عوارض کوتاه مدت و بلند مدتی را به دنبال دارد.»
وی خاطرنشان کرد: «بحث دیگر مسئله ارزان قیمت بودن این غذاهاست. درمطالعهای که در واشنگتن انجام شده است در طی دو سال دیده شده است که مواد غذایی کم کالری ۱۹ درصد افزایش قیمت پیدا کرده اند، ولی مواد غذایی پرکالری فقط ۵ درصد افزایش قیمت داشته اند و افراد به دلیل قیمت پایینتر فست فودها بیشتر به مصرف این نوع غذاها روی آورده اند.»
چرا مصرف فست فودها اعتیاد آور است؟
رحمانی گفت: «حقایقی که درباره فست فودها وجود دارد این است که فست فودها طعم پذیری بالایی دارند، پرکالری هستند همچنین پرچربی، پرنمک، پرشکر (نوشابههایی که همراه با فست فودها مصرف میشود) هستند که عواقبی که مصرف این غذاها میتواند به دنبال داشته باشد میتواند در کوتاه مدت و بلند مدت متفاوت باشد. از جمله عواقب کوتاه مدت مصرف فست فودها، افزایش قند خون، پرفشاری خون، افزایش التهاب و بیماریهای التهابی بدن، اثر بر جذب مواد مغذی با احساس سیری (که توجه به مصرف مواد اصلی غذایی نمیشود)، پوسیدگی دندان و کاهش دانستیه استخوانی، آسم و اختلالات تنفسی و ایجاد حالت اعتیاد در فرد است که به دلیل اینکه این غذاها خوشمزه هستند یک حالت اعتیاد به فست فودها در افراد بوجود میآید در واقع مصرف فست فودها بخصوص آنهایی که قند بالایی دارند باعث ترشح انسولین در بدن میشوند و انسولین قند خون را در فرد پایین آورده لذا فرد دوباره به مصرف فست فودها تمایل پیدا میکند.»
عوارض بلند مدت از کاهش حافظه تا سرطان
وی درباره عوارض بلند مدت مصرف فست فودها گفت: «از جمله عوارض بلند مدت میتوان به مشکلات گوارشی مثل یبوست، اختلال جذب (سوء جذب ریزمغذی ها)، اختلال در سیستم ایمنی بدن، افزایش خطر بروز سرطان، افزایش خطر بروز آلرژی ها، اگزما، بیماریهای خود ایمنی، افزایش بیماریهای التهابی در بدن، تاثیر منفی بر روی حافظه و یادگیری (ظرفیت حافظه را برای یادگیری کم میکند) اشاره کرد. مطالعهای بر روی دانشجویان در سال ۲۰۲۰ نشان داد امتیاز حافظه کوتاه مدت دانشجویانی که فست فود را به صورت روتین مصرف میکردند کمتر از دانشجویانی که بود که مصرف مداوم فست فود را نداشتند، این افراد در هفته به طور مداوم از فست فودها استفاده میکردند.»
وی افزود: «از دیگر عوارض بلند مدت مصرف فست فودهایی که از مواد سالم تهیه نشده اند و ارزان قیمت هستند افزایش خطر آلزایمر و زوال عقل، پارکینسون است همچنین به دلیل افزایش کلسترول خون به دنبال مصرف فست فودها بیماریهای قلبی و عروقی، سکتههای مغزی و قلبی و از همه مهمتر افزایش وزن و متعاقب آن چاقی و متعاقب انواع بیماریهای متابولیک در افراد بروز میکند؛ بنابراین فست فودهایی که قیمت ارزان تری دارند دقیقا آنهایی هستد که ارزش تغذیهای بسیار پایینی دارند به همین دلیل نباید به خاطر ارزان قیمت بودن آنها به مصرف روتین این نوع غذاها روی بیاورید.»
حقایقی درباره جانک فودها
بروز مشکلات در حافظه و یادگیری، ابتلا به دیابت نوع دو، تشدید مشکلات گوارشی، خستگی و ضعف، افسردگی در بین نوجوانان، اختلال میزان قندخون، افزایش خطر بیماری قلبی، بروز بیماریهای کبدی و کلیوی، خطر بروز سرطان و همچنین نازایی از جمله عوارض مصرف زیاد جانک فودها هستند.