پخش زنده
امروز: -
بن سلمان بعد از اینکه حرف بایدن را در افزایش سقف تولید نفت زمین انداخت، برای شی جین پینگ رقیب استراتژیک واشنگتن فرش قرمز پهن کرد.
ریاض میزبان سه نشست با حضور رئیس جمهور چین
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ شی جین پینگ رئیس جمهور چین چهارشنبه ۱۶ اذر به دعوت سلمان به عبدالعزیز در راس یک هیات سیاسی و اقتصادی بلندپایه برای دیداری سه روزه وارد ریاض شد. فیصل بن بندر بن عبدالعزیز، امیر ریاض و فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان از رئیس جمهور چین استقبال کردند.
ریاض سه نشست برای رئیس جمهور چین تدارک دیده است: نشست اول برای توسعه روابط میان عربستان و چین، نشست دوم برای توسعه روابط میان چین و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و نشست سوم برای توسعه روابط میان چین و کشورهای عربی راه اندازی شده است.
امضای قراردادهایی به ارزش حدود ۳۰ میلیارد دلار برای این نشستها پیش بینی شده است. همچنین در این نشستها سند شراکت راهبردی بین عربستان و چین، طرح هماهنگی بین چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان و ابتکار کمربند و جاده (ابریشم) نیز امضا میشود و جایزه محمد بن سلمان برای همکاری فرهنگی بین عربستان و چین نیز رونمایی خواهد شد.
دو احتمال برای تدارک سه نشست همزمان در جریان سفر شی جین پینگ رئیس جمهور چین به عربستان مطرح است: نخست اینکه عربستان میخواهد هزینههای سیاسی ناشی از واکنش و خشم امریکا را به این سفر بین دیگر کشورها سرشکن بکند و به نوعی خود را در پشت آنها پنهان سازد و دوم اینکه علاوه بر توسعه روابط دو جانبه با چین، رهبری و مدیریت روابط دیگر کشورهای عربی را نیز با چین در اختیار و کنترل خود بگیرد و از آن به عنوان اهرم فشار و کارت بازی در مناسبات خارجی خود بخصوص در قبال امریکا استفاده کند.
دیدار رئیس جمهور چین از ریاض تازگی ندارد شرایط بین المللی باعث حساسیت سفر شی جین پینگ شده
عربستان سعودی و چین در سال ۱۹۹۰ رابطه دیپلماتیک برقرار کردند و ۹ سال بعد "جیانگ زمین"، نخستین دهرهبر چین بود که به عربستان سعودی سفر کرد. نقطه اوج این سفر در سال ۱۹۹۹، امضا توافق همکاری نفتی استراتژیک بود.
در سال ۲۰۰۴، عربستان سعودی و چین مجموعهای از نشستهای سیاسی را ترتیب دادند. شرکت نفتی دولتی چین، سینوپک نیز قراردادی برای اکتشاف گاز در عربستان سعودی به امضا رساند.
در سال ۲۰۰۶ پادشاه عربستان سعودی نخستین رهبر عربستان بود که بهطور رسمی به چین سفر کرد. در جریان این سفر قراردادهای متعددی در زمینه انرژی امضا شد. این سفر به فرصتی برای همکاریهای گستردهتر در زمینه تجارت و تکنولوژی تبدیل شد.
درهمان سال هو جینتائو، رئیسجمهوری وقت چین به عربستان سفر کرد و پیشبینی کرد که فصل جدیدی در روابط دو کشور آغاز میشود. در این سفر هم قراردادهای متعددی بهویژه در زمینه انرژی امضا شد و سیاست تجاری نگاه به شرق رونق بیشتری گرفت. در آن زمان بیش از نیمی از صادرات نفت عربستان به بازارهای آسیایی میرفت.
در سال ۲۰۰۸ در جریان زلزله بزرگ چین، عربستان سعودی ۵۰ میلیون دلار کمک نقدی و ۱۰ میلیون دلار کمک تجهیزاتی به این کشور کرد.
رئیسجمهوری چین در سال ۲۰۰۹ بار دیگر به عربستان سفر کرد و دو طرف درباره مسائل منطقهای و بینالمللی گفتگو کردند.
تا سال ۲۰۱۴، عربستان سعودی بزرگترین تامین کننده نفت چین شد و ارزش روابط تجاری دوجانبه به ۶۹ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار رسید.
در سال ۲۰۱۷ پادشاه عربستان سعودی به چین سفر کرد و قراردادهایی به ارزش ۶۵ میلیارد دلار بین دو کشور امضا شد.
در سال ۲۰۱۹، بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در جریان تور آسیایی به چین سفر کرد و با رئیسجمهوری و مقامات عالیرتبه این کشور ملاقات کرد. در این سفر هم قرادادهای زیادی امضا شد که شامل تحقیق و مطالعه در صنعت حملونقل دریایی بود. همچنین بن سلمان ۱۰ میلیارد دلار به ساخت پالایشگاه و تاسیسات پتروشیمی در چین اختصاص داد.
اکنون شی جین پینگ در حالی به عربستان سفر کرده است که رقابتهای ژئوپلتیک امریکا با روسیه و چین بر سر جنگ اوکراین و تایوان به اوج رسیده و عربستان علیرغم اینکه طی چند دهه گذشته متحد استراتژیک امریکا بوده، اما در هیچ یک از این رویاروییها علیرغم درخواست امریکا در کنار این کشور قرار نگرفته است.
مافیای یهودی مهمترین تکیه گاه بن سلمان در دهن کجی به امریکا و دولت بایدن
سوال اصلی که در زمینه دهن کجی عربستان و شخص بن سلمان به امریکا و بخصوص دولت بایدن در نزدیکی به روسیه و ادامه همکاریهای نفتی با آن علیرغم جنگ اوکراین و مخالفت صریح امریکا و همچنین انداختن فرش قرمز زیر پای رئیس جمهور چین در اوج رقابتهای ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک امریکا و چین مطرح است این است که عربستان و بن سلمان با چه پشتوانهای به این اقدامات دست میزند و از عواقب آن نمیترسد.
هرچند پاسخ این سوال بدرستی مشخص نیست، اما آن گونه که از قراین و شواهد موجود بر میآید مهمترین تکیه گاه عربستان و بن سلمان، لابی و مافیای یهودی است که افسارقدرت را در امریکا در دست دارد و برهمین اساس در آستانه سفر شی جین پینگ به ریاض عادل جبیر مشاور بن سلمان در اظهاراتی از حتمی بودن عادی سازی رابطه با اسرائیل سخن گفت و هواپیمای حامل رژیم صهیونیستی بار دیگر از حریم هوایی عربستان عبور کرد. احمد کاظم زاده