پخش زنده
امروز: -
نماینده مجلس شورای اسلامی در برنامه رادیویی «صبح و گفتگو»، شکستن انحصار تولید لوازم خانگی را مؤثرترین عامل برای مبارزه با قاچاق لوازم خانگی دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، افزایش درصد قاچاق کالا نسبت به گذشته در برنامه صبح و گفتوگو (رادیو گفتوگو) با حضور «احمد علیرضا بیگی» عضو کمیسیون امور داخلی و شوراهای مجلس شورای اسلامی بررسی شد.
مجری : آمار نشان می دهد که قاچاق کالا نسبت به (گذشته) افزایش حدودا شش درصدی داشته است. آیا دلایل آن رصد شده و یا به لحاظ علمی بررسی شده است ؟ کمیسیون آیا این موضوع را دیده یا خیر؟
بیگی : بخشی از این افزایش به واسطه پیگیری هست که وزارت اقتصاد و دارایی در حوزه قاچاق ارز و معاملات ارزی انجام می دهد و بانک مرکزی حساب ها را کنترل می کند و جابجایی پول را رصد می کند. اما آنچه که در کشور مغفول مانده و انتظاری که از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بود که بتواند در این سالیان امکان مقابله نرم افزاری با قاچاق کالا و ارز را فراهم کند، محقق نشده است و امروز می توان گفت که شاید بیش از یازده میلیارد دلار از ثروت کشور در مسیر قاچاق دارد صرف می شود.
دستگاه هایی که در این خصوص دارای مسئولیت هستند (دستگاه های دولتی، قضایی، نظامی و امنیتی) با هماهنگی و تحت پوشش ستاد مبارزه با قاچاق کالا نسبت به پیشگیری و شناسایی و برخورد با قاچاق اقدام می کنند، اما نتیجه ای که مورد انتظار بود به دست نیامد . افزایش پرونده ها یکی از قرائنی است که در این خصوص دارد خودش را نشان می دهد. ضمن این که ما فراوانی اجناس قاچاق را در بازار می توانیم ببینیم.
برای مثال؛ در همین میدان شوش و مولوی، جنس قاچاق به اصطلاح زمین می خورد و توزیع می شود، ما شاهد اجناسی هستیم که شاید تاریخ تولید آنها در همین گذشته بسیار نزدیک اتفاق افتاده است و به مرکز کشور رسیده است . بخش قابل توجه از این رقمی که اشاره شد معطوف به لوازم خانگی است (شاید بیش از 2/2 میلیارد دلار) از این رقم را قاچاق لوازم خانگی تشکیل می دهد . از گذشته هم بنا بود که سامانه های دستگاه های مرتبط به موضوع قاچاق کالا و ارز به همدیگر مرتبط شوند و امکان استفاده از اطلاعات همدیگر را داشته باشند و یک پوششی در این خصوص اتفاق بیفتد و ما وارد مقابله نرم افزاری با قاچاق کالا و ارز بشویم.
موضوع «طرح شبنم» که اجرایی شد، امکان عرضه کالای قاچاق در بازار به واسطه این که لزوما فروشندگان بایستی برچسب می گذاشتند به حداقل رسید . بعدها بنا به بهانه گیری هایی که در برخی دولت ها صورت گرفت، این طرح از بین رفت. در پایان دولت دوازدهم بنا بر این شد که وزارت سمت اقدام کند و الزام کند فروشندگان سامانه ای را ایجاد کند که شناسه کالا و کد رهگیری برای همه کالاها نصب شود و به این ترتیب امکان عرضه کالای قاچاق در مراکز عرضه مورد رصد قرار بگیرد.
مجری: چرا با وجود این سامانه ها، در حوزه لوازم خانگی اجناس قاچاق را به خوبی می توانیم مشاهده کنیم؟ ضمن این که از این اجناس هم باز از طریق فروش دیجیتالی هم دارد اتفاق می افتد؟
بیگی: اگر بتوانیم به موضوع انحصارخاتمه بدهیم، به نتیج ه بهتری میرسیم. تجربهای که در حوزه خودرو داشتیم مثال خوبی است. ودر واقع تولید خودرو در کشور محصور به دو تولید کننده بود و هست که سبب بوجود آمدن انحصاری شد که تاوان آن را مردم پرداخت میکنند. در مورد لوازم خانگی هم همین اتفاق افتاده است یعنی این منع واردات لوازم خانگی که از سال ۹۷ اعمال میشود سبب بوجود آمدن یک انحصاری شده است که اینجا مردم از باید حمایت کرد و به انحصار پایان داد.
مجری : این آزمون و خطاها تا چه زمانی ادامه دارد؟ چه تضمینی وجود دارد تصمیماتی که در آینده گرفته می شود به همین منوال نباشد؟
بیگی: ما داریم همین موضوع را بطور جدی در مجلس از دولت مطالبه می کنیم که موضوع منع واردات خانگی سبب اجحاف به مردم شده است. آن چیزی که اتفاق افتاده لوازم خانگی در بازار قاچاق وجود دارد و لوازم خانگی تولید داخلی هم دارد به قیمت مضاعف به مردم فروخته می شود. وجود این اقلام در بازار حکایت از یک فسادی می کند که در محدوده مامورین کنترل کننده وجود دارد و حتما باید مورد توجه قرار گیرد.