پخش زنده
امروز: ۱۹ دی ۱۴۰۳ - ١٤:٤٦:٣٥
معاون دفتر توسعه فنی بهره برداری دیسپاچینگ برق آبی گفت: هیچ یک از اهداف کوتاه مدت و بلند مدت طرح تعادل بخشی منابع آبهای زیرزمینی محقق نشده و کسری مخزن تجمعی، از ۱۲۰ میلیارد مترمکعب سال ۱۳۹۳، به ۱۴۰ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.
آقای حمید رحمانی در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: طرح تعادل بخشی از سال1393 براساس مصوبه شورای عالی آب در کشور مطرح و از سال 1394 با ابلاغ دستور عمل های طرح احیا و تعادل بخشی، این پروژه را در کشور آغاز کردیم. برنامه این بود که در بازه برنامه ششم توسعه، عملا کسری مخزن سالانه صفر شود و تا سال 1414 که بیست سال از شروع طرح می گذرد، کسری مخزن تجمعی 120 میلیارد مکعبی آن زمان را جبران کنیم اما امروز، حدود 3.5 میلیارد متر مکعب از آن جبران شده است.
وی تاکید کرد: بر این اساس، هیچ یک از اهداف کوتاه مدت (جبران کسری مخزن سالانه) و بلند مدت طرح (کسری مخزن تجمعی) محقق نشده و اکنون، کسری مخزن تجمعی به 140 میلیارد متر مکعب رسیده است.
این مقام مسئول دلایل نرسیدن به اهداف مورد نظر را ناشی از کمبود اعتبارات دانست و گفت: متاسفانه طی سالهای اخیر نوسانات در حجم اعتبارات وجود داشته؛ به طوری که گاهی تا 300 میلیارد تومان افزایش یافت و گاهی به 40 یا 50 میلیارد تومان کاهش پیدا می کرد. امسال به 270 میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
وی با بیان این که حداقل باید تامین اعتبار درست انجام شود اما مشکلات دیگری هم وجود دارد، تصریح کرد: در اجرای این طرح، 15 تا پروژه داریم؛ 3 مورد آن وظیفه وزارت جهاد کشاورزی، یک مورد وظیفه سازمان زمین شناسی و 11 مورد دیگر آن، وظیفه وزارت نیرو است که از این 11 مورد نیز، 4 پروژه، اصلی و مابقی، کمکی هستند.
معاون دفتر توسعه فنی بهره برداری دیسپاچینگ برق آبی شرکت مدیریت منابع آبی ادامه داد: انسداد چاهای غیر مجاز و نصب کنتور هوشمند برای جلوگیری از برداشت بی رویه، راه اندازی گروه های گشت و بازرسی برای برخورد با متخلفان و مدیریت مشارکتی و فرهنگ سازی، پروژه های اصلی وزارت نیرو هستند.
وی با بیان این که اصولا پروژه های مرتبط با حفاظت و بهره برداری از منابع آب، پروژه های تشویقی نیستند و جنبه توبیخی دارند، گفت: اجرای این پروژه ها سخت است و عملا، نارضایتی و مقاومت هایی به همراه دارند؛ چون اصولا پروژه هایی هستند که کسی نه بخاطر آن روبان پاره می کند و نه مورد تشویق قرار می گیرد عمل پروژه هایی هستند که همراه با توبیخ هستند یعنی بستن چاه غیر مجاز، نصب کنتور که مانع از اضافه برداشت چا ه های مجاز بشود گروههای گشت و بازرسی در دشت ایجاد شود که مانع تخلفات آبی شوند همه اینها با اجرای آن سخت و با نارضایتی مواجه هستند در مورد چاههای غیر مجاز عوامل مختلفی دخیل هستند دلایل حقوقی، دلایل اجتماعی، دلایل اقتصادی ، که همه قابل بحث هستند که چرا چا ه های غیر مجا زبا این تعداد و حجم افزایش پیدا کرده است.
وی درباره انسداد چاه های غیر مجاز گفت: برای انسداد چاه غیر مجاز که بیشترین تاثیر را در اضافه برداشت کسر مخزن دارد وقتی مراجعه و چاه را پر کنیم با مخالفت صاحب چاه که خرده مالک هستند و هم با مقاومت اینها و مسئولان محلی مواجه می شویم. بحث مربوط به امنیت منطقه و نارضایتی و سرو صدا در منطقه ایجاد شود همیشه این امکان را نمی دهد که بتوانیم چاه های غیر مجاز را پر کنیم و برای انسداد چاه نیاز به حکم دادگاه می باشد .تمامی این موارد بستن چاه غیر مجاز یکی از پر چالش ترین و مشکل ترین کارها در بخش آب می باشد.