پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل سازمان آتش نشانی تهران بزرگ : سالیانه بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ نفر از هموطنان ما در سراسر کشور از طریق این گاز مونوکسید کربن یا همان مرگ خاموش جان خود را از دست می دهند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمارادیو گفت و گو در برنامه صبح و گفت و گو به جزئیات طرح مقابله با گازگرفتگی در تهران پرداخت.
میهمانان : جناب اقای دکتر قدرت اله محمدی مدیرعامل سازمان آتش نشانی تهران بزرگ
جناب آقای دکتر جواد نوفرستی مدیر عامل انجمن جامعه ایمن و گروه ملی پیشگیری از مرگ های خاموش
مجری : با شروع فصل سرما یکی از مسائل بحث وارونگی و بحث آلودگی هوا است و این که همه مشکلات به موضوع وارونگی هوا بر می گردد و موضوع دیگر بحث گازگرفتگی است . از دهه های گذشته این مرگ خاموشی که از آن یاد می شود موضوعی است که باید برایش برنامه ریزی شود .
اقای دکتر محمدی بفرمایید که در طرح مقابله با گازگرفتگی تهران چه جایگاهی برای آتش نشانی پیش بینی شده و در این مدیریت بین بخشی قرار است که کدامیک از ماموریت ها احاله شود به سازمان آتش نشانی تهران بزرگ ؟
محمدی : همانطور که مستحضر هستید سازمان آتش نشانی ماموریتش حفاظت از جان و مال شهروندان تهرانی است . در خصوص گاز مونوکسید کربن با توجه به آمارهایی که الان وجود دارد سالیانه متاسفانه بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ نفر از هموطنان ما در سراسر کشور از طریق این گاز مونوکسید کربن یا همان مرگ خاموش جان خود را از دست می دهند .
امسال ما برنامه ویژه ای دیدیم که بتوانیم با یکسری اقدامات حتی جان یک نفر را هم بتوانیم انشاالله نجات بدهیم و این آمار رو به کاهش برود .
برنامه ما از دیروز ۲۸ آبان شروع شده و به مدت یک هفته در ۲۲ منطقه و ۱۱۰ ناحیه شهرداری همزمان این برنامه آگاه سازی و فرهنگ سازی و بازدیدها از اماکنی که در آمارهای ما در سطح تهران معلوم هست که بیشترین خطرات در چه منطقهای از تهران است که این مناطق بیشتر مناطق فرسوده و بافتهای فرسوده است که اتفاق میافتد. این کار شروع شد خداراشکر استقبال خوبی هم انجام شد توسط یگانهای امدادی در شهر تهران و همزمان برای اولین بار یک پویش سراسری هم شکل دادیم که در کل کشور از دیروز این برنامه شروع شده است، شماره تلفنی که سازمان آتش نشانی تهران در نظر گرفته هم برای شهر تهران و هم برای کل کشور آمادگی پاسخگویی به سوالات شهروندان هست، شماره هشت رقمی ۶۴۳۲۳۲۳۲ این شمارهای هست که از ساعت ۹ صبح کارشناسان ما تا ۱۱ شب پشت این تلفنها پاسخگو و کارشناسان جواب همشهریان عزیز را و کل کشور را هم تهران و کل کشور میدهند در مورد مسائلی که در مسائل گازسوز و لوازم گازسوز خانگی که دارند اگر اتفاقی افتاد چطور راهنمایی کنند. بعد از این ساعت هم سامانه ۱۲۵ ما آمادگی پاسخگویی به عزیزان هست. دیروز این طرح شروع شد و همزمان ما بروشورها و تراکتهایی که آماده کردیم برای آگاهی بخشی به خانوادهها که در اماکنی که مخاطبین وجود د ارند مثل مدارس ما در شهر تهران، مترو، مساجد و سرای محلهای که در شهرداری وجود دارد اینها را داریم توزیع میکنیم بین مردم و دانش آموزان که به منزل ببرند، خیلی به خوبی تشریح شده که واقعا هم الزاماتی که باید رعایت کنند هزینه بر نیست یعنی بدون هیچ هزینهای میشود جان یک خانواده را نجات داد و جان خانواده خود را نجات داد که با یک بازدید ساده از وسایل گازسوز، و این که شش ماهه اول سال که این وسایل گرمایشی خاموش می شود ممکن است در این مسیر یک اتفاقاتی بیفتد ساده ترین آن این که پرنده ای در لوله بخاری و وسیله گازسوز لانه کرده باشد که معمولا خیلی زیاد هم از این اتفاقات می افتد
مجری : اقای دکتر نوفرستی ما فهمیدیم و شنیدیم برنامه هایی که در این مدیریت بین رشته اقای دکتر محمدی فرمودند که آتش نشانی درگیر هست و حتما ماموریت هایی به عهده ایشان محول شده است اما یک نکته ای بپرسم همانطور که در ابتدا عرض کردم بحث گازگرفتگی و مرگ خاموش دهه هاست که درموردش صحبت می کنیم می خواهیم یک نکته ای را بپرسیم در نوآوری هایی که انجام شده در تبلیغات تلویزیونی می بینیم که یکسری بخاری ها تبلیغ می شود که هیچ لوله خروجی ندارد وقتی درباره گاز مونوکسید کربن می پرسیم می گویند که نه این چیزی نیست و تولید نمی کند و .... می خواهم بگویم که اگر تکنولوژی و پیشرفتمان به جایی رسیده که بتوانیم منزل رابه صورت ایده آلی گرمایش بدهیم که باعث مرگ نشود چه اقداماتی تا بحال صورت نگرفته و اگر بنا بوده کاری انجام شود و صورت نگرفته کدام یک از نهادها باید انجام می دادند و کوتاهی کردند .
نوفرستی : ممنون از سوالات خوبتان و توضیحات کامل آقای محمدی و تشکر از سازمان آتش نشانی که متولی این حرکت شدند بعنوان هفته پیشگیری و مقابله با خطرات گازگرفتگی که چند سالی بود و امسال هم که اشاره کردند برای اولین بار درسطح کلانشهرهایی که سراسری است .
سوال خوبی مطرح کردید که چه سازمان هایی ؟ موضوع حوادث گازگرفتگی یک موضوع بین بخشی است یعنی اگر قرار است پیشگیری کنیم یک نهاد و سازمان خاص مسئول و متولی نیست ما در چند تا نشست ملی که حتی چند سال قبل سالهای ۹۶ و ۹۸ در سطح ملی برگزار کردیم با حضور نمایندگان وزارتخانهها و سازمانهای مختلف و حتی دادستانی و معاونت پیشگیری قوه قضائیه نزدیک ۲۰ وزارتخانه و سازمان و انجمن و تشکل مسئولیت دارند، مسئولیت دارند، ولی واقعیت این است که برخی از سازمانها یا اصلا خبر ندارند که مسئولند یا واقعیت این است که خودشان را به خواب میزنند که مگر من هم مسئولم ، وزارت راه و شهرسازی ، وزارت بهداشت ، وزارت کار در حوزه کارگاه و موضوعات خودش ، رسانه ها و و و
که یکی از این ها سامانه آتش نشانی ، شهرداری ها و و و خیلی دستگاهها و ارگان های دیگر از جمله صدا و سیما که خوشبختانه من همانطور که من بنر این رویدادی که الان این هفته هم شروع شده جلسات هماهنگی هم که داشتیم در خود سازمان آتش نشانی در خدمت آقای مهندس محمدی ، یکی از ارکانی که این سالها من بعنوان فعال اجتماعی که حقیقتا مطالبه گر و چالش گر هستم و صادقانه باید بگویم که سازمان هایی که واقعا پای کار بودند در تمام این سال هایی که من حداقل از اواسط دهه هشتاد در این حوزه به عنوان یک کار دلی در حوزه ورود کردیم در پیشگیری از حوادث گازگرفتگی ، آتش نشانی ، شرکت گاز ، صدا و سیما ، هلال احمر این ها سازمان هایی بودند که انصافا خوب پای کار آمدند و هر سال هم همراهی کردند . این همراهی لازم است که هم ادامه پیدا کند و هم این که مابقی سازمان ها هم یک مقدار موضوعات را جدی تر بگیرند . ما قوانین و مقررات کم نداریم اما واقعیت این است که بسیاری از مقررات ما اجرا نمی شود قانون نوشتیم که فقط خاک بخورد ، از جمله مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان که این دلالت بر این دارد که ساختمان ها در دوره بهره برداری بازدیدهای ادواری بشوند ، چه برای لوله های گاز، چه برای آسانسور ، کلا ایمنی ساختمان برای ساکنین ، اما این قانون الان نزدیک ۹ سال است که نوشته شده ولی اجرا نمی شود .
در حوزه تولید موضوعاتی را داریم در بخش استانداردها داریم در بخش نظارت ها و طراحی ها داریم اما واقعیت این است که ساختمان های ما با یک مولفه جدی مواجهیم که ساخت و سازی که انجام می دهیم بهرحال این از الفبای طراحی اش باید پیش بینی بهره برداری انجام بدهد آنچه در مقررات ملی ساختمان پیش بینی شده و باید به درستی اجرا شود که امیدواریم همه اول این مسئولیت خودشان را آگاهی پیدا کنند و شانه خالی نکنند و پای کار بیایند و حداقل این که جان یک انسان را بتوانیم نجات بدهیم .
مجری :از توضیحات هر دو بزرگوار سپاسگزاریم .