پخش زنده
امروز: -
افسردگی فصلی در برخی از افراد حساس شایع است و شدت افسردگی آنها از حد خفیف و ملایم فراتر رفته و علائم آنها با آغاز پاییز و زمستان بیشتر میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، افسردگی فصلی، نوعی افسردگی است که عمدتاً با آغاز برخی فصول سال بروز و از الگوهای فصلی تبعیت میکند.
آیا به هنگام تغییر فصل از بهار و تابستان به پاییز و زمستان، دچار تغییرات روحی و اخلاقی شده اید؟
آیا متوجه شده اید که در طی زمستان و پاییز، بی حالتر هستید؟
آیا طی زمستان و پاییز بیشتر میخوابید، اما به هنگام بیداری باز هم احساس خستگی میکنید؟
آیا به هنگام زمستان و پاییز، احساس اضطراب، غمگینی یا افسردگی را بیشتر احساس میکنید؟
آیا در طی زمستان و پاییز فعالیتهای ثمربخش و خلاقانه شما کاهش مییابد؟
آیا در طی زمستان و پاییز متوجه شده اید که کنترل شما بر اشتها و وزنتان کمتر شده است؟
آیا به هنگام زمستان و پاییز، مشکلات حافظهای و تمرکزی بیشتری پیدا میکنید؟
آیا دریافته اید به هنگام زمستان و پاییز، کمتر بیرون میروید و فعالیت اجتماعی تان کاهش یافته است؟
آیا به هنگام زمستان و پاییز، مقابله با فشارهای روحی و عصبی را سخت مییابید؟
آیا به هنگام زمستان و پاییز، امیدواری تان به آینده کاهش مییابد و از زندگی تان کمتر لذت میبرید؟
اگر پاسخ شما به دو مورد یا بیشتر از سوالات فوق، «بله» باشد، احتمالا شما نیز یکی از هزاران افرادی باشید که گرفتار «اختلال خلقی فصلی» یا disorder affective seasonal هستند.
در حال حاضر این اصطلاح برای نوع خاصی از افسردگی به کار میرود که در اثر کاهش نور آفتاب در فصول سرد سال و کوتاه شدن طول روز بروز میکند.
علل افسردگی فصلی
علت دقیق این اختلال کاملا مشخص نیست، اما تاثیر عرض جغرافیایی حاکی از این است که اختلال فوق بواسطه تغییرات قابلیت در دسترس بودن نور خورشید ایجاد میشود.
کوتاه شدن طول روز و کاهش تابش نور خورشید و به دنبال آن کاهش تولید ملاتونین در ایجاد این نوع افسردگی نقش دارد و زمینه بروز افسردگی فصلی را خصوصاً در افرادی که آسیب پذیری بیولوژیک بیشتری دارند، ایجاد میکند.
یک فرضیه این است که با کاهش نور خورشید، ساعت داخلی بدن که خلق و خو، خواب و هورمونها را تنظیم میکند، در زمستان به نوعی عقب میماند و کندتر میگذرد.
تئوری دیگر این است که موادشیمیایی مغز که اطلاعات را بین اعصاب منتقل میکنند، در افراد مبتلا به افسردگی فصلی دستخوش تغییراتی میشوند و قرار گرفتن در معرض نور خورشید این عدم تعادل را اصلاح میکند.
علائم افسردگی فصلی
احساس غم و اندوه، تمایل به گریه، احساس پوچی، عدم تصمیم گیری صحیح، کسالت و یکنواختی، کاهش انرژی و خود ملامتگری از جمله مهمترین علائم این بیماری است و گاهی در درجات شدیدتر فرد تصمیم به خودکشی میگیرد.
تغییر در الگوهای خواب و تغذیه از دیگر علائم افسردگی پاییزی است. در این حالت فرد دچار کم اشتهایی و کم خوابی میشود.
برخی افراد مبتلا به این افسردگی نیز علاقه شدید به مواد قندی و یا شکلات پیدا میکنند و نیز در ماههای سرد سال، نیاز شدید به خواب در آنها ایجاد میشود.
سطح عملکرد اجتماعی افرادی که به افسردگی فصلی مبتلا هستند کاهش مییابد و در روابط روزمره خود دچار مشکل میشوند و معمولاً با احساس یاس شدید، عقاید منفی را در مورد گذشته و حال خود دنبال میکنند.
میزان شیوع افسردگی فصلی
امکان ابتلا به افسردگی فصلی در تمام سنین وجود دارد، اما این بیماری بیشتر در دهه سوم و چهارم زندگی رخ میدهد، یعنی افراد جوان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی در پاییز و زمستان قرار دارند.
افسردگی فصلی در خانمها تا حدودی از آقایان بیشتر است. زنان ۶۰ تا ۹۰ درصد مبتلایان به افسردگی فصلی را تشکیل میدهند.
همچنین میزان شیوع آن در اقلیمهای مرتفع (کوهستانی) بیشتر است.
پیشگیری از افسردگی فصلی
برای کاهش خطر بروز این اختلال، میتوانید اقداماتی را انجام دهید. برای مثال، حتیالمقدور در روزهای زمستان و پاییز، حتی در روزهای ابری از منزل خارج شده و روزی یک ساعت چشمهایتان را در معرض نور طبیعی قرار دهید.
اگر در خانه هستید، پردهها را کنار بزنید تا نور طبیعی وارد منزل شود.
حداقل هفتهای سه بار و هر بار ۳۰ دقیقه ورزش کنید.