پخش زنده
امروز: -
اساسنامه «بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی» توسط رئیس جمهور ابلاغ شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، اساسنامه «بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی» را که در جلسه شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است، برای اجرا ابلاغ کرد.
در مقدمه متن این اساسنامه که شورای عالی انقلاب فرهنگی آن رامنتشر کرده، تصریح شده است که اساسنامه بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی در جلسه 376 مورخ 1401/07/12 شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است و مطابق مفاد تبصره ۴ ماده ۲۰ آیین نامه داخلی شورای عالی انقلاب فرهنگی، در جلسه 872 مورخ 1401/08/10 شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب تلقی و برای اجرا ابلاغ می شود.
اساسنامه بازنگری شد
هم چنین در ادامه مقدمه این اساسنامه آمده است: « اکنون؛ در آستانه چهار دهه فعالیت علمی مؤثر و ماندگار و با توجه به سیاست های ابلاغی جدید تولیت معزّز آستان قدس رضوی و به منظور گسترش و تثبیت فرهنگ و آثار زیارت و دستیابی به مرجعیت بین المللی و بهره گیری از ظرفیت های آن در این حوزه ها و همچنین ضرورت بسیج ظرفیتهای علمی و پژوهشی روزآمد و پرداختن به مسائل و حمايت از دستاوردهای علمی - تحقيقاتی اسلامی و كمک به رفع نيازهای كشور در زمينه مسائل علوم اسلامی و تبیین و ترویج تعالیم وحیانی قرآن و حکمتها و معارف مکتب نورانی اسلام با الهام از اسناد فرادستی کشور به خصوص بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و در چارچوب مأموریت، چشم انداز و سیاست های کلان ابلاغی آستان قدس رضوی، اساسنامۀ بنیاد پس از تایید و تنفیذ تولیت آستان قدس رضوی، توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به شرح مواد آتی مورد بازنگری و به روز رسانی قرار گرفت.»
اساسنامه ای در 4 فصل و 25 ماده
این اساسنامه که به امضای رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است، شامل 4 فصل و 25 ماده تعاریف و معرفی، اهداف، تکالیف و اختیارات و ابعاد و حوزه های فعالیتی در آن مندرج شده است.
جایگاه جدید بنیاد از نظر حقوقی
در ماده نخست این اساسنامه این گونه تصریح شده است: «بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی»؛ نهادی علمی – پژوهشی و دارای ماهیت عمومی و غیردولتی و وابسته به سازمان علمی و فرهنگی آستان است و طبق مواد و مفاد این اساسنامه و منطبق با سیاستها، ضوابط و مقررات آستان قدس رضوی و مقررات عمومی مرتبط فعالیت می کند. از نظر جایگاه حقوقی؛ این بنیاد در ردیف پژوهشگاه می باشد و می تواند حداقل سه پژوهشکده داشته باشد.
پشتیبانی و تبیین فکری در تحقق تمدن نوین اسلامی
در بخش اهداف این اساسنامه 5 موضوع مورد تاکید قرار گرفته است که مورد اول آن به نقش آفرینی در تحقق تمدن نوین اسلامی اشاره دارد: تولید، تبیین و ترویج علوم و معارف رضوی با تأکید بر پشتیبانی فکری از مأموریت های علمی و فرهنگی آستان در جهان تشیع و امت اسلامی و نیازهای تحقق تمدن نوین اسلامی.
زیارت، وقف و نذر
تقویت و پشتیبانی علمی از محققان در موضوعات سیره و معارف رضوی نیز از دیگر اهداف تعیین شده در این اساسنامه است: «تقویت و پشتیبانی علمی از محققان در موضوعات سیره و معارف رضوی، فرهنگ زیارت و وقف و نذر به منظور دستیابی به مرجعیت جهانی در این حوزه ها.»
تعیین 9 وظیفه
در بخش وظایف هم 9 مورد برای بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس تعیین شده است که برخی از آن به این شرح است:
نیازسنجی، پشتیبانی و ارزشیابی مستمر فعالیتهای پژوهشی در حوزه اولویت های موضوعی آستان.
- راهبری پژوهش های بنیادی و کاربردی اسلامی و مشارکت مؤثر با حوزه ها و دانشگاه های اسلامی در تولید علم، جامعه پردازی، نظام سازی و تمدن سازی اسلامی.
- مطالعه، تحقیق و تولید علم در حوزه های مأموریتی با حمایت از نخبگان، طرح ها و آثار علمی و پژوهشی با رویکرد مسأله محور در موضوعات و قالبهای مورد نیاز.
- مدیریت نشر و توزیع محصولات آثار علمی به زبانهای مختلف در راستای اهداف و سیاستهای بنیاد با رویکرد ایجاد امتداد اجتماعی در قالبهای روزآمد و اثربخش، اعمّ از: کتب و نشریات ادواری، دانشنامه ها، اصطلاحنامه ها، فرهنگنامه ها، انواع فهرست و دیگر فرآورده های مورد نیاز به صورت چاپی، الکترونیکی، نرم افزارهای چند رسانه ای، پایگاه های اینترنتی و شبکه های مجازی و ایجاد ساختارهای لازم.
ارکان؛ شرح وظایف و اختیارات، امور اجرایی و مالی و مقررات نیز عنوان دیگر فصل ها است که در این اساسنامه به طور مشروح به آن تصریح کرده است.