سال بینالمللی علوم پایه در خدمت توسعه پایدار
سازمان ملل متحد دوم سال ۲۰۲۲ را بهمنظور پیشرفت علوم پایه در حوزههای مختلف، سال بینالمللی علوم پایه در خدمت توسعه پایدار نامید.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ نقش علوم پایه در تحقق اهداف توسعه پایدار سال ۲۰۳۰، بار دیگر بر اهمیت این علوم تاکید کرد و با اینکه بودجه تخصیص یافته به این علوم در کشورهای مختلف فرق دارد، بر اساس گزارش علوم یونسکو ۸۶ کشور در سال ۲۰۲۱ کمتر از ۱۰ درصد از بودجه بخش پژوهش خود را به علوم پایه و بیش از ۳۰ درصد را به دیگر علوم، اختصاص دادهاند.
روز جهانی «علم در خدمت صلح و توسعه پایدار» همه ساله ازسوی کشورهای جهان گرامی داشته میشود. در ایران نیز به همین مناسبت هفتهای با عنوان «هفته ترویج علم» نامگذاری شده و برنامههای متنوعی طی آن برگزار میشود که به گفته رییس انجمن ترویج علم، نشستهای ترویجی و همایش علوم پایه ازجمله آنهاست.
روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه پایدار (۱۹ آبان مصادف با ۱۰ نوامبر) بر اهمیت نقش علم در جوامع و نیاز برای تعامل با افراد بیشتر در مورد مسائل نوظهور علمی تاکید دارد. این روز همچنین اهمیت ارتباط علم با امور و زندگی روزمره را نشان میدهد.
تاثیر علم بر زندگی روزمره مردم و الزامات اجتماعی عمیق آن شامل الزامات مرتبط با ماهیت اخلاقی علم باعث شده سواد علمی پیششرطی برای روندهای مردمسالارانه موثر باشد. بر همین اساس بسیاری از هیاتهای شرکتکننده در همایش جهانی علم (بوداپست، ژوئیه ۱۹۹۹ مطابق با تیر ۱۳۷۸) به ابتکار سازمان آموزش علمی، فرهنگی و سازمان ملل متحد (یونسکو) و شورای بینالمللی علم، خواستار حمایت برای بیشتر برای توجه افکار عمومی به دانش در جوامع شدند.
روز جهانی علم در خدمت توسعه از طریق تعمیق پیوند جوامع با علم، با این هدف در تقویم جهانی جای گرفت که شهروندان کشورهای مختلف از پیشرفتهای علمی مطلع باشند. این روز بر نقش دانشمندان در گسترش بینش افراد از سیاره زمین تاکید دارد تا جوامع ما پایدارتر باشند. این روز همچنین فرصتی برای همافزایی و بسیج همه فعالان حوزه علم برای صلح و توسعه از دولتمردان گرفته تا رسانهها و دانشآموزان فراهم میکند.
به همین مناسبت در ایران هفتهای تحت عنوان «هفته ترویج علم» از روز ۲۰ تا ۲۶ آبان ماه با برگزاری برنامههایی متنوع گرامی داشته میشود.