پخش زنده
امروز: -
در تازهترین فهرست شاخص استنادی مرکب دانشگاه استنفورد، نام هزار و ۸۷۰ ایرانی دیده میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، رئیس مؤسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری گفت: در سال ۲۰۲۱، هزار و ۸۷۰ پژوهشگر از بین ۲۰۰ هزار و ۴۰۹ پژوهشگر بینالمللی با وابستگی سازمانی جمهوری اسلامی ایران در فهرست شاخص استنادی مرکب قرار گرفتند.
سید احمد فاضلزاده گفت: در چند سال اخیر، تعدادی از پژوهشگران دانشگاه استنفورد با استفاده از دادههای پایگاه اسکوپوس اقدام به ایجاد پایگاه داده و محاسبه شاخصی به نام «شاخص استنادی مرکب» کرده اند که این فهرست در کشور ما با نام «فهرست دانشگاه استنفورد» شناخته شده و مورد توجه رسانهها و مؤسسات قرار گرفته است.
هدف این پایگاه داده، ارائه مجموعهای از سنجههای استنادی استاندارد شده برای ارزیابی تاثیر استنادی دانشمندان در رشتهها و حوزههای علمی مختلف در سطح جهان است.
فاضلزاده گفت: شاخص استنادی مرکب، مجموعهای از چند شاخص استنادی مجزاست که پژوهشگران دانشگاه استنفورد در مقاله سال ۲۰۱۶ خود معرفی و محاسبه کردهاند. این شاخصها بر تعداد استنادات دریافتی مقالات دانشمندان و جایگاههای نویسندگی آنها (الگوی هم-نویسندگی) و شاخص هرش قرار دارد.
رئیس ISC گفت: بر اساس تازهترین بهروزرسانی این پایگاه داده که منتشر شده، دامنه پوشش دادهها از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۲۱ است. این فهرست دربرگیرنده نویسندگان پراستناد براساس شاخص استنادی مرکب و جزو دو درصد پراستناد در ۲۲ حوزه موضوعی اصلی و ۱۷۶ حوزه فرعی است.
فاضل زاده گفت: نمودار شماره یک، روند تغییرات تعداد کل پژوهشگران ایرانی پراستناد دو درصد را در سالهای گذشته این پایگاه داده نشان میدهد که تعداد پژوهشگران ایرانی در دو سال اخیر در مقایسه با سالهای گذشته، رشد چشمگیری داشته است.
او گفت: در آخرین نسخه این پایگاه داده، با محاسبه استنادات در طول دوره خدمت علمی در بازه ۱۹۹۶ تا ۲۰۲۱، تعداد ۷۱۵ پژوهشگر با وابستگی سازمانی ایران از بین تعداد کل ۱۹۵ هزار و ۶۰۵ پژوهشگر بینالمللی حضور دارند.
۵ حوزه موضوعی که بیشترین تعداد پژوهشگران ایرانی پراستناد ۲ درصد برتر را دارد، عبارتند از پزشکی بالینی، مهندسی، فناوریهای راهبردی (هوش مصنوعی، نانو، فرایندهای ساخت پیشرفته و...)، شیمی و فناوری اطلاعات و ارتباطات.