پخش زنده
امروز: -
دوم مهر ماه روز ملی غار پاک، با شعار «غار، تنوع زیستی و منابع آبی- حفاظت، احیا و بهره برداری مسئولانه» است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان به مناسبت فرارسیدن دوم مهر ماه روز ملی «غار پاک» گفت : غارها گنجینههای طبیعی زیستگاهها هستند و باید در کنار آموزشها با رعایت دستورالعملها و استانداردهای مربوط از این اکوسیستم طبیعی حفاظت کنیم.
سید عادل مولا افزود : حفاظت از تنوع زیستی در سطوح سه گانه زیستگاه، گونه و ژن، ضامن بقای حیات و سلامت در کره زمین میباشد. غارها از جمله زیستگاههای منحصر به فردی هستند که زیستمندان آن با شرایط خاص زیستگاه سازگار شده و به تبع آن از ارزش اکولوژیکی بالایی برخوردارند. تنوع زیستی غارها بخشی از زنجیره به هم پیوسته اکوسیستم است که ارتباط تنگاتنگی با جهان بیرون از غار و فرایندهای زیستی آن دارد و آسیب و نابودی غارزیان منجر به تهدید زیست کره و نقص بسیار واضحی در زنجیره اکوسیستم طبیعی میشود.
وی ادامه داد: دوم مهر ماه ۱۴۰۱ مقارن با روز ملی غار پاک، با شعار «غار، تنوع زیستی و منابع آبی- حفاظت، احیا و بهره برداری مسئولانه» توجه ویژه به تنوع زیستی غارها را به همگان گوشزد میکند، اگرچه اهمیت تنوع زیستی غارها در ارائه خدمات اکوسیستمی ارزشمند، بر متخصصان امر روشن است ولیکن لازم است در چنین مناسبتهایی با تبیین این ارزشها به عموم مردم، سطح آگاهی آنها در لزوم حفاظت از این زیستمندان حساس و زیستگاه ایمن آنها، یعنی غارها افزایش داده شود.
مولا درخصوص وضعیت غارهای استان اظهار کرد: بیش از ۴ درصد از رشته کوههای زاگرس به استان خوزستان تعلق داشته و این رشته کوهها دارای قابلیتهای منحصر به فرد از جمله وجود غارهای خاص میباشد که بیش از ۵۳ غار در ابعاد متفاوت در این محدوده شناسایی شده و لزوم حفاظت از غارها و تقسیم بندی آنها در آیین نامه مدیریت، حفاظت و بهره برداری از غارهای کشور (مصوبه شماره ۱۷۷۹۲/۳۸۷۶۶ مورخ ۱۳۸۹/۰۱/۲۹ هیئت محترم وزیران) بیان شده است.
غارها، جلوه گاههای دیگری از تنوع ساختاری زمین و مکانهایی متفاوت با در سطح سیاره هستند که میتوانند ما را به شناختی دیگر گونه از این جهان راز آمیز راهنمایی کنند. وجود گونههای منحصر به فرد و حساسی مانند «ماهی کور» در بعضی از غارها که گاه در اثر بی اطلاعی، مورد تهدید قرار میگیرند، سمندرهای غارزی و یا جمعیت خفاشها که به خصوص در تعدیل جمعیت حشرات، دفع آفات گیاهی و کمک به گرده افشانی گیاهان و پویا نگه داشتن اکوسیستم اهمیتی بسزا داشته از جمله مواردی است که لزوم آگاهی بخشی عمومی را در خصوص حفاظت از جانداران غارزی روشن میکند.
وی درباره اهمیت غارها در اکوسیستم توضیح داد: غارها به دلیل آنکه اکوسیستم ثابتی دارند ورود هرگونه آلودگی به آنها میتواند شرایط استاندارد آنها را دستخوش تغییر کند و از این رو حفاظت غارها و قرار دادن روز غار پاک در تقویم آموزشی یکی از کارهای ارزشمند انجام شده در سالهای اخیر است.
معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان در پایان گفت: در کنار این آموزشها باید با رعایت دستورالعملها و استانداردهای مربوط، به حفاظت غارها به عنوان گنجینههای طبیعی زیستگاه، اهتمام داشت، پر واضح است که سازمان حفاظت محیط زیست به رغم تلاشها و مساعدتها به تنهایی قادر به حفاظت از این میراث کهن و گنجینه ارزشمند نبوده و همیاری سایر نهادهای آموزشی، پژوهشی و نظارتی در کنار مشارکت غارنوردان و غارشناسان در قالب سمنها و انجمن ها، در شناسایی، حفاظت و آموزش امری موثر و پر بازده است.