پخش زنده
امروز: -
کارشناس بازار سرمایه از مزایای حاکمیتشرکتی برای شرکتها را دسترسی به بازارهای سرمایه مالی دانست و گفت: مزیت دیگر اینکه، شرکتها را در کورس رقابت نگه دارد و از همه مهمتر میتواند کسب و کار شرکت را تا حدودی ارتقا دهد.
رضا خانلو، تحلیلگر بازارهای مالی در گفتگو با خبرنگار حوزه بورس خبرگزاری صداوسیما در پاسخ به اینکه حاکمیت شرکتی چیست، اظهار داشت: مجموعهای از قوانین و روشهایی است که رابطه بین سهامداران، مدیریت و همچنین اعضای هیئتمدیره را تعریف میکند، ضمنا میتواند بر عملکرد شرکت تاثیرگذار باشد.
وی افزود: از بعد حاکمیت شرکتی خوب است که در سطح اول، تفکیکی میان مالکیت و اداره شرکت قائل شویم. باید رابطه شفاف میان مدیران و سهامداران از بعد حاکمیت شرکتی داشته باشم. یعنی اعمال حاکمیت شرکتی میتواند رابطهای میان مدیران و سهامداران برقرار کند و به همین دلیل است که حاکمیتشرکتی را از این جنبه، مجموعهای از روابط میان مدیریت شرکت، هیئتمدیره، سهامداران و ذینفعان میدانیم. ضمن اینکه حاکمیت شرکتی میتواند ساختاری را ارائه کند که از طریق آن اهداف شرکت، ابزارهای دستیابی به این اهداف و نظارت بر عملکرد شرکت مشخص شود.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: کنترل، راهبری و نظارت بر شرکت میتواند از دو طریق اعمال شود؛ یکی درون و دیگری از بیرون شرکت. در درون شرکت، آن ساختار و وظایفی که برای افراد شامل مدیرعامل و هیئت مدیره تعیین میشود، به نوعی همان راهبری و کنترل از درون است. از طرف دیگر نظارت بر اتفاقات پیشبینی نشده از طریق تجزیه و تحلیل کردن ریسکها میتواند زیر پوشش آن مفهوم درآید. از سوی دیگر میتوانیم بگوییم کنترل عملکرد داخلی شرکت هم به نوعی از راهبردهای درونی است. شاید بتوان گفت دیدگاه کنترل موقعیت شرکت در سطح کشور و در سطح جهانی، مسئولیتهای اجتماعی، تصمیمات اخلاقی آگاهی داشتن از چارچوب، دستورالعملها، عملکرد و اساسنامه حقوقی از جمله اهداف کنترل شرکت از بیرون هستند.
خانلو با بیان اینکه باید بر بخشی از شرکت چه از درون و چه بیرون نظارت باشد، تصریح کرد: باید موازنه قدرت در راستای منافع سهامداران بین اعضای هیئتمدیره ایجاد شود. از طرف دیگر اگر بخواهد امتیاز و پاداشی تعلق گیرد یا اینکه هیئتمدیره بخواهد مسئولیت نظارت بر مدیران اجرایی و مدیریت ریسک را داشته باشد، معمولا حاکمیت شرکتی میتواند از این طریق به نظارتهای خود جامه عمل بپوشاند.
کارشناس بازار سرمایه در پایان به تاثیر حاکمیت شرکتی بر عملکرد شرکتها نیز اشاره کرد و گفت: شرکتها بر دو دسته هستند؛ خصوصی، سهامی خاص و سهامی عام. سهامی عام که بیشتر تمرکزمان را میتوانیم روی بورس ببریم، معمولا شرکتهایی هستند که به غیر از سهامداران عمده، سهامداران خرد حقیقی دارند که هیئت مدیرهای که در راس یک شرکت مینشینند و تصمیمگیری میکنند به نوعی نماینده سهامداران حساب میشوند.