پخش زنده
امروز: -
سخنگوی صنعت برق رفع انحصار در صنعت برق و افزایش رقابت و شفاف سازی در تجارت برق را گام مثبتی خواند که وزارت نیرو به دنبال توسعه آن است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پاون، آقای مصطفی رجبی مشهدی در خصوص اقدامهای انجام شده برای رفع انحصار در صنعت برق و ایجاد رقابت در خرید و فروش برق گفت: رویکرد وزارت نیرو از تصدی گری در بخش برق به سمت تنظیم گری در حال حرکت است.
وی افزود: از اوایل دهه هشتاد شمسی و با ورود بخش خصوصی به سرمایه گذاری در احداث نیروگاه و واگذاری نیروگاههای دولتی به بخش خصوصی، به مرور بخش عمدهای از تولید برق کشور در اختیار بخش خصوصی یا غیردولتی قرار گرفته است به گونهای که در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد از تولید برق کشور توسط بخش غیردولتی و بقیه آن توسط بخش دولتی تامین میشود.
مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران در خصوص بورس برق گفت: بورس برق نیز بخشی از بورس انرژی است که در آن تولیدکنندگان و مصرف کنندگان برق بر اساس قوانین و مقررات بازار سرمایه و زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار کشور، جهت خرید برق در زمانهای مختلف، قیمتهای خود را پیشنهاد داده و بر اساس قیمتهای توافقی اقدام به خرید و فروش میکنند.
آقای رجبی مشهدی افزود: دولت و وزارت نیرو هیچ دخالتی در قیمتگذاری برق در بورس انرژی ندارند و توانیر و شبکه برق کشور متعهد به جابجایی برق معامله شده از نقطه تولید به نقطه مصرف بر اساس نرخهای مشخص و ثابت هستند.
وی گفت: حتی در صورت عدم تولید برق توسط نیروگاه، وزارت نیرو تامین برق مصرف کننده را تضمین کرده است. در واقع مصرف کننده با خیال راحت از تامین برق پایدار میتواند وارد معاملات بورس شود و تولید کننده نیز این اطمینان و آسودگی خاطر را دارد که پول برق تولیدی خود را در زمان مقرر (حتی پیش از تولید در معاملات سلف) دریافت کند.
آقای رجبی مشهدی در خصوص بازیگران حاضر در بورس انرژی گفت: در حال حاضر فقط مشترکان صنعتی بالای ۵ مگاوات در بورس انرژی فعالیت دارند، اما وزارت نیرو در تلاش است که مشترکان بالای یک مگاوات را نیز به زودی و از مهر ماه سال جاری وارد بورس انرژی کند تا عملا یک سوم از برق مصرفی کشور از طریق بورس معامله شود.
وی تصریح کرد: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته غیر از مصرف کنندههای خانگی و رعایت کنندگان الگوی مصرف که تعرفه قبلی را خواهند داشت و هیچ تغییری در نحوه خرید برق آنها صورت نمیگیرد، انرژی مصرفی سایر مصرف کنندگان کشور باید از طریق شرکتهای خرده فروش برق (یا شرکتهای توزیع) از بورس انرژی تامین شود تا خریدار و فروشنده بتوانند به طور مستقیم و بدون دخالت یا واسطه گری دولت، با یکدیگر در فضایی شفاف و کارآمد معامله کنند.
آقای رجبی مشهدی در خصوص تمهیدات در نظر گرفته شده برای ورود بیشتر بخش خصوصی در معاملات گفت: تمامی نیروگاههای خصوصی در حال حاضر در بورس انرژی حضور دارند و برای ورود بیشتر مصرف کنندگان به این حوزه به تدریج با اصلاح قیمتها در بخشهای مختلف به خصوص در بخش صنایع انرژیبر در حال اجرا است تا عرضه و تقاضای برق در بورس انرژی بدون در نظر گرفتن قیمتهای تکلیفی و صرفا بر اساس قیمتهای واقعی صورت گیرد.
سخنگوی صنعت برق ابراز امیدواری کرد با تصویب و ابلاغ قانون توسعه و مانعزدایی از صنعت برق در مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان، خرید و فروش برق بر مبنای قیمتهای واقعی گسترش بیشتری داشته باشد.
وی در پایان گفت: در نهایت اگر به سمت توسعه بورس انرژی و واقعی کردن قیمتها حرکت نکنیم، این احتمال وجود دارد که بخش صنعت کشور برق پایدار نداشته و با مشکل مواجه شود.
به گفته وی، اگر چرخه اقتصاد برق اصلاح شود تولیدکنندگان برق میتوانند علاوه بر تأمین منابع مالی و اطمینان از دریافت بهای کالای تولیدی خود نسبت به بهرهبرداری ایمن و مناسب از نیروگاهها اقدام کنند و مصرفکنندگان کوچک یا بزرگ نیز میتواند با خاطری آسوده برق مورد نیاز خود را به صورت مطمئن دریافت و بدون قطعی برق به کسبوکار خود بپردازند.