پخش زنده
امروز: -
آیین گرامیداشت سالگرد درگذشت علامه "محمدرضا حکیمی" با عنوان "مرزبان عدالت" در مشهد برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی این مراسم دیشب با حضور استادان دانشگاه و علاقمندان به فلسفه و ادبیات در تالار فردوسی مجتمع دکتر علی شریعتی فرهنگسرای جهاددانشگاهی مشهدبرپا شد.
سارا شریعتی عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این مراسم/ علامه حکیمی را یکی از مفاخر خراسان دانست و گفت: علامه حکیمی از ما میخواست در ساخت جامعه منهای فقر مشارکت کنیم و این جامعه منهای فقر از منظر استاد حکیمی به معنای «دین» بود. او دین را با عدالت تعریف و تفسیر میکرد.
وی با بیان اینکه رویکرد استاد حکیمی، یک رویکرد عینیت گرا است، بیان کرد: دینی که از آن صحبت میکند، دینی است که از دنیا آغاز میشود و نه از آخرت. تاکید او بر این است که در راس همه عبادات، خدمت به خلق و جامعه است. ایمان، سراسر عمل است و در نتیجه، اعمال دینی فقط به نماز و روزه ختم نمیشود.
حجت الاسلام مهدی مهریزی استاد حوزه و دانشگاه نیز در این مراسم افزود: از منظر استاد حکیمی، دینی که به عدالت و اخلاق منتهی میشود، روحانیتی که عدالت و اخلاق را محقق کند و حکومتی که منجر به عدالت و اخلاق شود مقدس است.
وی اظهار داشت: در بخش دین شناسی، حاصل کار فکری استاد حکیمی «الحیات» است که در مقایسه با همه کتابهای اسلامی شیعی، دین را از نگاه کارکردی دیده است. کتاب «الحیات» با شناخت و کار شروع میشود و پس از آن به اقتصاد میپردازد. وقتی بحث انبیا را مطرح میکند، به جای پرداختن به عصمت و صفات و فضائل انبیا، رسالت آنها را بیان میکند.
رونمایی از کتاب «خراسانیات علامه محمدرضا حکیمی» کار مشترک رضا سلیمان نوری و سید خلیل حسینی عطار که بیان کننده نگاه علامه به خراسان و شخصیتهای خراسانی است و همچنین فیلم مستند «فریاد روزها» که نخستین فیلم ساخته شده درباره زندگی ایشان است، بخش پایانی این آیین بزرگداشت بود.
این مراسم به همت گروه فرهنگی چهارسوی مشهد و با همکاری دفتر فرهنگی مفاخر خراسان، معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی خراسان رضوی و موسسه الحیات برگزار شد.
علامه محمدرضا حکیمی دانشمند جامع، عالم و متفکر برجسته، اندیشه ورز نوآور و اسلام شناس عدالتخواه مرحوم حکیمی در ۱۴ فروردین ۱۳۱۴ در مشهد متولد شد. در سال ۱۳۲۰ تحصیلاتش را آغاز و در سال ۱۳۲۶ وارد حوزه علمیه خراسان شد و تا ۲۰ سال از عمر خود را در این حوزه به تحصیل دروس مقدمات و سطح، خارج، فلسفه، ادبیات عرب، نجوم و تقویم گذراند.
الحیاة، خورشید مغرب، شیخ آقا بزرگ تهرانی، دانش مسلمین، بیدارگران اقالیم قبله، هویت صنفی روحانی، مکتب تفکیک، آنجا که خورشید میوزد، اجتهاد و تقلید در فلسفه، ادبیات و تعهّد در اسلام، الهیّات الهی و الهیّات بشری (مَدْخَل)، الهیّات الهی و الهیّات بشری (نظرها) و امام در عینیت جامعه از جمله آثار علامه حکیمی است.
علامه محمدرضا حکیمی در سن ۸۶ ساله در ۳۱ مرداد ۱۴۰۰ دار فانی را وداع گفت.