پخش زنده
امروز: -
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور: اقامت قانونی خانوارهای افغان که روادید یکساله دارند، پانزدهم شهریور امسال به پایان می رسد.
آقای کاظمی در مصاحبه با واحد مرکزی خبر افزود: دولت و مسئولان افغانستان در دیدار با مسئولان جمهوری اسلامی ایران و وزارت کشور، درخواست تمدید اقامت قانونی این گروه خانواری را داشته اند.
کاظمی گفت: تاکنون وزارت کشور در این باره تصمیمی نگرفته است.
وی افزود:هفته آینده، جلسه ای در اداره کل اتباع وزارت کشور برگزار و در آن تصمیم نهایی گرفته خواهد شد.
کاظمی گفت: اگر تصمیم نهایی بر این شد که اتباع در تاریخ مقرر خاک ایران را ترک کنند، فرصتی مشخص برای آنان تعیین می شود که در آن فاصله زمانی این افراد مکلف هستند خاک کشور را ترک کنند.
وی افزود: در صورتیکه خاک کشور را ترک نکنند با آنان برخورد قانونی انجام می شود.
کاظمی گفت: وزارت کشور مسئولیت ساماندهی و مدیریت و امور اتباع و مهاجرین خارجی را با همکاری دستگاههای مربوط مانند پلیس مهاجرت ، وزارت امورخارجه و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر عهده دارد.
وی با اشاره به اجرای طرح ساماندهی اتباع افغان در سال 1389 گفت: در این طرح، اتباع افغان غیرمجاز در کشور باید ساماندهی می شدند.
کاظمی افزود: تعداد اتباع افغان غیرمجاز که در سال 1389 در طرح ساماندهی شرکت کردند یک میلیون و 420 هزار بود.
وی گفت: در طرح ساماندهی، بخشی از اتباع دارای اقامت قانونی در ایران شدند و بخش دیگر هم به کشور خود بازگشتند.
کاظمی افزود: اتباع افغان که گذرنامه گرفتند به دو گروه تقسیم می شوند، یک گروه مجردانی هستند که براساس قانون، خاک جمهوری اسلامی ایران را ترک کرده اند و در داخل افغانستان گذرنامه گرفتند و سپس از نمایندگیهای وزارت امورخارجه در داخل افغانستان روادید اخذ کردند و به ایران بازگشتند.
وی گفت: از 202 هزار نفر مجردی که خاک جمهوری اسلامی ایران را ترک کردند، 80 هزار نفر به صورت قانونی به داخلی کشورمان بازگشتند.
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور افزود: برای افراد مجرد نیز یک ویزای سه ماهه صادر و سه دوره سه ماهه هم تمدید شد و مدت اقامت آنان نیز یکسال در نظر گرفته شد و تاریخ خروجشان براساس زمان دریافت روادید است.
کاظمی گفت: گروه دیگر خانوارهای افغان بودند که صدور گذرنامه و روادید برای آنان در داخل جمهوری اسلامی ایران انجام شد.
وی گفت: صدور گذرنامه و روادید این اتباع در 17 استان انجام شد و روادید سه ماه دریافت کردند و روادید آنان سه بار هم به صورت سه ماهه تمدید و اقامت قانونی آنان یکساله شد.
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور افزود: تعداد این افراد تقریبا 400 هزار نفر است که برای آنان 136 هزار جلد گذرنامه صادر شده است.
کاظمی گفت: تاریخ دریافت روادید خانوارهای افغانی از 15 شهریور سال گذشته بود و طبیعتا اقامت یک ساله آنان 15 شهریور امسال به اتمام می رسد.
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور در عین حال گفت: به جز این افراد حدود 840 هزار نفر از اتباع افغان دارای کارت پناهندگی از جمهوری اسلامی ایران هستند.
کاظمی افزود: اعطای کارت پناهنده جمعی، کاری مشترک بین ما و کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان است.
دولت افغانستان زیرساخت های لازم را برای بازگشت اتباع خود فراهم کند
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور گفت: دولت افغانستان باید شرایط و زیرساخت های لازم مانند مسکن مناسب ، بهداشت و آموزش تحصیلی و اشتغال را فراهم کند تا پناهندگان بتوانند به خاک خود بازگردند.
عزیز کاظمی در مصاحبه با خبرنگار واحد مرکزی خبر افزود: برای بازگشت پناهندگان، کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان و هم دولت افغانستان باید تلاش بیشتری کنند.
وی گفت: همه تلاش ها ما این است که پناهندگان افغان بتوانند با عزت، احترام و با سلامت به خاک خود بازگردند.
مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور در ادامه افزود: اتباع افغان که در طرح ساماندهی سال 89 شرکت کرده بودند ، اقامت آنان قانونی است.
کاظمی گفت: کسانی که در این طرح شرکت کردند اما در گام های بعدی طرح شرکت نکردند، اقامتشان غیرقانونی است.
وی افزود: در طرح ساماندهی سال 1389 ، تدابیر به گونه ای بود که قریب به اتفاق اتباعی که به طور غیرقانونی در داخل جمهوری اسلامی ایران بودند، برای اقامت قانونی در این طرح شرکت کردند.
کاظمی گفت: در گام نخست اجرای طرح ، یک میلیون و 420 هزار افغان در این طرح شرکت کردند.
وی اضافه کرد: بنابر این ما نمی توانیم بگوییم که افراد قابل توجهی در این طرح شرکت نکردند.
کاظمی افزود: بخشی از اتباع افغان غیرقانونی در کشور کسانی هستند که در طرح ساماندهی شرکت کردند، اما ادامه ندادند و بخش دیگر هم افرادی هستند که غیرقانونی وارد کشور می شوند.
وی گفت: برآورد ما این است که حدود 800 هزار نفر اتباع غیرقانونی در داخل کشور وجود دارند.
کاظمی افزود: تأمین زیرساخت ها برای مسکن، بهداشت و آموزش دربرگیرنده هزینه بسیار قابل توجهی برای هر کشور پناهنده پذیر است.
وی گفت: هم اکنون 320 هزار دانش آموز افغان در داخل کشور تحصیل قانونی دارند و حدود 11 هزار دانشجوی افغان نیز در کشورمان در سطوح عالی و در دانشگاهها مشغول تحصیل هستند.
کاظمی افزود: جمهوری اسلامی ایران مرزهای خود را به نحو احسن کنترل می کنند اما مشکلی که وجود دارد آن است که مرزها را باید طرفین آن کنترل کنند و کنترل یک طرفه ممکن است که دستاورد چندانی نداشته باشد.
وی گفت: تلاش می شود هماهنگی در امور مرزها بیشتر شود اگرچه تاکنون اقدامات بسیار خوبی در مرزها انجام شده است.
کاظمی افزود: جمهوری اسلامی ایران و وزارت کشور، هزینه های قابل توجهی برای کنترل مرزها انجام داده اند.
وی گفت: انتظار این است که طرف افغانستان هم تلاش بیشتری کند و همکاری بیشتری برای کنترل مرزها و برخورد با پدیده مذموم و ناپسند قاچاق انسان داشته باشد.