پخش زنده
امروز: -
تراشه گذاری و هویت بخشی ۵۰ راس اسب کاسپین با هدف حفظ ذخایر ژنتیکی کشور در رضوانشهر انجام شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ تراشه گذاری و هویت بخشی ۵۰ راس اسب کاسپینِ در یکی از بزرگ ترین مجموعه های نگهداری و تولید و پرورش این گونه اسب ها در رضوانشهر با هدف اجرای قانون نظام جامع دامپروری و قانون حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور و جلوگیری از خطر انقراض این اسب ها انجام شد.
مدیر کمیته فنی انجمن حفاظت از اسب کاسپین کشور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به اینکه تراشه گذاری یا سامانه شناسایی الکترونیکی ، کد ۱۵ رقمی است که به صورت زیر جلدی ، زیر پوست اسب تزریق می شود، گفت: این تراشه ها یک شماره کد ملی اختصاصی است و بر خلاف روش های سنتی و قدیمی مثل خالکوبی و پلاک های گردن ، نوعی هویت بخشی دائم محسوب می شود.
تراشه گذاری و جلوگیری از قاچاق اسب کاسپین
مهدی بختیاری با تاکید بر اینکه این کدها با دستگاه «ریدر» به راحتی قابل خواندن است، افزود: این کار از قاچاق نژاد ارزشمند اسب کاسپین به خارج از کشور جلوگیری می کند و بر اساس ماده ۱۰ و ۱۷ قانون نظام دامپروری وزارت جهاد کشاورزی و موسسه تحقیقات علوم دامی و مرکز اصلاح نژاد کشور برای حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور و جلوگیری از خطر انقراض این اسب ها انجام می شود.
تراشه گذاری ۲۰۰ راس اسب کاسپین در کشور
وی گفت : در 3 سال گذشته با توجه به در معرض انقراض بودن اسب کاسپین ، با تشکیل انجمن حفاظت از اسب های کاسپین کشور، قدم های مثبتی برای شناسایی و هویت بخشی اسب های کاسپین برداشته شده و تاکنون حدود ۲۰۰ راس اسب با تراشه گذاری در نقاط مختلف کشور شناسایی شده است.
مدیر کمیته فنی انجمن حفاظت از اسب کاسپین کشور با بیان اینکه کارهای مقدماتی استیج گذاری و تراشه گذاری از سوی وزارت جهاد کشاورزی انجام شده ، افزود: ان شاءالله تا 3 سال آینده تعداد اسب های کاسپین به هزار راس خواهد رسید و امیدواریم با کمک مسئولان بتوانیم بیش از گذشته در جهت نگهداری و به کیفیت رساندن و بهینه سازی این گونه در حال انقراض اقدام کنیم.
تشکیل کتاب تبارنامه اسب کاسپین
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان و مسئول مجتمع حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین نیز با اشاره به لزوم حفظ ذخایر ژنتیکی و اصلاح نژاد اسب های کاسپین و همچنين مطالعات انجام شده در این زمینه گفت : پس از ارزیابی فنوتیپی یا ظاهری و همچنین غربال ژنتیکی، با نصب میکروچیپ یا تراشه و کدگذاری ، توانستیم این اسب ها را ثبت ملی کنیم و با هماهنگی با انجمن حفاظت اسب کاسپین و موسسه تحقیقات علوم دامی کشور ، درصدد تشکیل کتاب تبارنامه درباره اسب کاسپین هستیم که به زودی انجام می شود.
ارزآوری با صادرات اسپرم اسب کاسپین
هوشنگ دهقان زاده با اشاره به اهمیت ثبت بین المللی اسب های کاسپین در آینده افزود: با توجه به اینکه نوع ژنتیک این گونه اسب ها در خارج از ایران نیز بسیار کاهش یافته است، می توان با شیوه های مختلفی چون صادرات اسپرم یا به صورت موفق تر با افزایش تولید و جمعیت این گونه اسب ها ، در آینده ارز آوری داشته باشیم.
وی با بیان اینکه نژادهای بومی به علت دارا بودن ویژگی های منحصر به فرد ، جزو ذخایر ژنتیکی کشور محسوب شده و شناخت بیشتر ساختار ژنتیکی آنها به حفظ و حراست آنها و به تدوین برنامه های اصلاح نژادی کمک خواهد کرد، گفت: پایش، شناسایی و ثبت جمعیت ها و نژادهای بومی هر کشور، ضرورتی انکار ناپذیر است و با هدف حفظ ذخائر ژنتیکی و احیاء اسب کاسپین ، طرح تحقیقاتی ثبت و پایش جمعیت این گونه اسب ها توسط بخش تحقيقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان مورد مطالعه قرار گرفت.
تنها مرکز حفظ ذخائر ژنتیکی کشور، در گیلان
معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان و مسئول مجتمع حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین، افزود: از سال ۱۳۸۹ مجتمع تحقیقات، آموزش و حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان ، با هدف توسعه تحقیقات کاربردی، استفاده بهینه از توانمندیهای موجود استان و کشور در زمینه اسب کاسپین در محیط های طبیعی و خاستگاهشان راه اندازی شد و این مجتمع تنها مرکز حفظ ذخایر ژنتیکی اسب کاسپین کشور است که خط های خونی متنوع که طی سالیان متمادی حفظ شده و آن را از این لحاظ متمایز کرده است.
اسب کاسپین ، کهن ترین نژاد اسب دنیا
اسب کاسپین با نام های دیگری چون اسبچه خزر و گیلِ اسب با قدمت بیش از ۵ هزار سال از کهن ترین نژاد اسب دنیاست و تا سال ۱۳۴۵ فقط در ایران وجود داشت.
در تاریخچه این اسب آمده است که در سال ۱۳۴۴ هجری شمسی یک زوج ایرانی - آمریکایی با نام خانوادگی «فیروز» که همیشه به دنبال اسب های کوچک برای آموزش سوارکاری به فرزندان خود بودند، در سفر به شمال ایران ، در یکی از روستاهای دورافتاده آمل اسبچه خزر را شناسایی کردند.
اسب های کاسپین به عنوان ذخیره ژنتیکی و میراث معنوی و فرهنگی کشور محسوب می شود و کاربردهای متعدد ورزشی، گردشگری ، پرورشی و اصلاح نژاد دارد.
هم اکنون در دنیا بیش از 2 هزار راس اسب کاسپین در کشورهای انگلستان ، آمریکا، نیوزلند، نروژ، سوئد و استرالیا وجود دارد و در ایران حدود 500 راس اسب کاسپین زندگی می کند که 8۰ درصد آن ها در استان گیلان و بقیه در مازندران ، یزد ، البرز ، تهران و کرمان زیست می کنند.
اسب کاسپین، اسب مینیاتوری
اسب کاسپین به لحاظ ظاهری، تناسب اندام یک اسب بزرگ را دارد و بر خلاف بسیاری از اسبچهها که دارای دست و پای کوتاه و تنه درشت هستند، اسبی مینیاتوری محسوب میشود و شناخت آن از روی تصویر بهراحتی امکانپذیر نیست.
اسب کاسپین شباهت بسیار با اسب نژاد عرب دارد.
این اسب دارای سری کوچک، چشمهای درشت و برجسته، پیشانی کمی محدب و گوشهای کوچک است.
پوزه این اسب کوچک و دارای منخرین باز است، گردن اسب کاسپین دارای قوس است و تناسبی مناسب دارد.
یال و دم پر پشت و زیبا، کمر کشیده و بدن باریک ، استخوانبندی بسیار قوی و محکم از دیگر ویژگیهای اسب کاسپین است.
جالب اینکه این گونه اسب به علت سم بسیار سفت و بیضی شکل نیاز به نعلبندی ندارد.