پخش زنده
امروز: -
بازار تهران دچار فرسودگی بالایی است. به همین علت دادستانی وارد عمل شده و به عنوان مدعی العموم دستوراتی صادر کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محدوده ۱۱۲ هکتاری بازار تهران که قطب اقتصادی کشور است و در روزهای عادی حدود یک میلیون نفر، در آن تردد میکنند، دچار فرسودگی بسیار شدیدی است.
امیر یزدی شهردار منطقه ۱۲ درباره وضعیت ایمنی بازار تهران می گوید: به علت شرایط حاکم بر بازار تهران برای مالکان نوسازی صرفه و صلاح ندارد؛ چراکه مالک باید مثلاً دو طبقه یا یک طبقه خود را تخریب کند و به جای چند طبقه باز هم همان دو طبقه را به علت شرایط میراثی بسازد؛ حال آنکه نوسازی در هر جای دیگر بجز بازار میتواند با افزایش تراکم و سوددهی همراه باشد.
یزدی نوع تملکها در بازار را عامل دیگر توقف نوسازی در آن معرفی کرد و گفت: املاکی که به صورت اجاره سرقفلی است، از آنجا که مالک، اجارهبهای کمی دریافت میکند، تمایلی به بازسازی ندارد؛ چراکه بهصرفه نیست. از سوی دیگر مالکان مایل هستند ملک مخروبه شود تا بتوانند آن را بازسازی کنند و با ارزش جدید اجاره دهند؛ حال آنکه بر اساس قوانین اجارهبها، سرقفلیداران و مستأجران نمیتوانند ملک را بازسازی کنند؛ پس این قانون سبب شده ذینفعان املاک، وارد بحث ایمنیسازی نشوند و شرایط بازار به همین شیوه ادامه یابد.
شناسایی ۵۵۷ سرای ناایمن ، اوقاف بزرگترین مالک بازار
وی تصریح کرد: طبق اخطارهایی که سازمان آتشنشانی صادر کرده، حدود ۵۵۷ سرا ناایمن هستند و دقت داشته باشید که هر سرا ممکن است ۳۰، ۶۰ و حتی بیشتر از آن مغازه داشته باشد؛ اما در کل باید بگویم که از این ۵۵۷ سرا، حدود ۱۰۰ سرا پرخطر و هفت سرا نیز در مرحله بحرانی قرار دارند.
شهردار منطقه ۱۲ با اشاره به سازمان اوقاف به عنوان یکی از بزرگترین مالکان بازار ادامه میدهد: بخش زیادی از بازار یعنی حدود ۵۰ درصد مربوط به اوقاف است و سازمان اوقاف نیز املاک خود را اجاره داده و سرقفلیداران در حال بهرهبرداری هستند. این سازمان نیز شاید به دلیل مشغله زیاد و قوانین خاص وقفی که براساس آن کاربری هر ملک، وقف موضوع خاصی شده، و یا عدم وجود بودجه مناسب تمایلی برای آن ندارد؛ به همین دلیل بازار تهران به یکی از فرسودهترین بخشهای تهران تبدیل شده است.
شهردار منطقه ۱۲ با بیان اینکه در جلسات به طور خاص روی املاک بحرانی گفتگو میکنیم، اظهار داشت: قرار شد به صورت خاص هر ملک بررسی شود و در حضور مالک یا ذینفعان، املاک بحرانی تعیین تکلیف شوند که در این زمینه در مورد دو سرای «کَنی» و «اتفاق» تصمیمگیری شد که مالک سرای «کنی»، اداره اوقاف بود و قرار شد ایمنسازی انجام دهد و مالک سرای اتفاق نیز که خوشبختانه مالک شخصی بود، اعلام کرد در انتظار استعلام سازمان میراث فرهنگی است که به دستور دادستان و فرمانداری در آن جلسه قرار شد که نماینده میراث هرچه سریعتر پاسخ استعلامات را بدهد و سازمان اوقاف نیز مکلف شد، کارهای ایمنسازی سرای «کنی» را انجام دهد.
شهردار منطقه ۱۲ در پاسخ به این سوال که چه میزان از بافت بازار فرسوده و ناایمن است، تاکید کرد: کل محدوده بازار تهران ۱۱۲ هکتار است که حدود ۶۰ هزار مغازه در آن فعال است که از این میزان طبق اخطارهایی که سازمان آتشنشانی صادر کرده، حدود ۵۵۷ سرا ناایمن هستند و دقت داشته باشید که هر سرا ممکن است ۳۰، ۶۰ و حتی بیشتر از آن مغازه داشته باشد؛ اما در کل باید بگویم که از این ۵۵۷ سرا، حدود ۱۰۰ سرا پرخطر و هفت سرا نیز در مرحله بحرانی قرار دارند؛ البته در بازار، املاکی نیز وجود دارند که ایمنسازی را انجام دادهاند؛ اما دقت داشته باشید که منظور ما از ایمنسازی، ایمنسازی ملک در برابر اطفای حریق است و ایمنسازی سازهای تاکنون جدی بررسی نشده است.
پدیده «جرزخواری» در بازار
شهردار منطقه ۱۲ در مورد پدیده «جرزخواری» در بازار توضیح داد: سازهها در بازار، دیوارهای باربر قدیمی بودند؛ اما به دلیل سودجویی برخی کسبه شاهد پدیده «جرزخواری» هستیم. کسبه برای اینکه چندین سانت به عرض و طول مغازهشان اضافه کنند، دیوارهای کلفت باربر قدیمی را تراشیده و جای آن ام دی اف کار گذاشتند، تا ابعاد ملکشان افزایش یابد و بتوانند ملکشان را گرانتر بفروشند و این اتفاقی است که باید دقیق بررسی شود و با توجه به این پدیدههای جدید در بازار حتما باید آزمایش های مختلفی صورت بگیرد تا اساسا ببینیم سازهها در بازار تهران ایمن هستند یا نه.