پخش زنده
امروز: -
بعد آغاز درگیریها میان روسیه و اوکراین، روسیه برای بازگرداندن ارزش پول ملی خود، چند دستور پولی و مالی اعم از فروش گاز تنها با دریافت روبل را صادر کرد.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما، حفظ ارزش پول ملی از جمله مواردی است که کشورها با سیاستهای پولی آن را اولویت بانکهای مرکزی خود قرار میدهند. با آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین، روسیه با کاهش ارزش ملی روبل رو به رو میشود به حدی که این ارزش به ۱۴۳ برابر میرسد. یعنی هر دلار آمریکا برابر ۱۴۳ روبل روسی میشود.
روسیه با آغاز این درگیری از سمت آمریکا مورد تحریم قرار میگیرد. این تحریم به ۶۰ درصد اقتصاد این کشور یعنی انرژی (نفت و گاز) آن مربوط میشود. در پی این تحریم ها، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اقدامی متقابل را پیش میگیرد و به صورت رسمی اعلام میکند که هر کشوری که قصد خرید نفت و گاز از روسیه را دارد باید با بازکردن حساب در بانک بین المللی روسی (گازپروم) و با روبل این خرید را انجام دهد.
این تصمیم ابتدا با مخالفت بسیاری از کشورها مواجه میشود، اما به دلیل جایگاه گاز روسیه در جهان، تنها با خروج برخی از کشورها از این کشور، مابقی کشورهای خریدار گاز، تسلیم این تصمیم پوتین میشوند. بعد از این تصمیم نمودار ارزش پول ملی روسیه، از قله ۱۴۳ برابری رو به پایین حرکت میکند. روسیه در ادامه مسیر با اقداماتی دیگر مانع از خروج سرمایه از این کشور میشود. خرید طلا از مردم، تبدیل ۸۰ درصد ارز حاصل از صادرات، صادرکنندگان به روبل، مالیات دوازده درصدی برای تبدیل روبل به دلار و یورو و همچنین افزایش نرخ بهره بانکی تا ۲۰ درصد.
این اقدامات منجر میشود تا ارزش روبل حتی به پیش از آغاز درگیریها که ۸۴ برابر بود به ۵۹ برابر در قبال دلار نزول پیدا کند.
آقای اعظمی، کارشناس اقتصاد بین الملل در این باره میگوید: اقداماتی که روسیه برای حفظ ارزش پول ملی انجام داد با یک پیش بینی از قبل انجام شد. این کشور مدت هاست با تهدیدهای آمریکا و اتحادیه اروپا خرید اقلامی نظیر صیفی جات خود از اروپا را قطع کرده بود. این کشور همچنین خط لوله انتقال گازی را از ترکیه به نام "ترک استریم" را جایگزین انتقال گاز به اروپا کرد.
او میگوید: بعد از این که پوتین اعلام میکند که در ازای خرید گاز باید روبل به روسیه پرداخت شود چند شرکت بزرگ اروپایی و آمریکایی از تجارت گاز با این کشور خارج میشود، اما روسیه با شرکای هندی و چینی خود شرکتهای بزرگ دیگری را جایگزین آنها میکند.
اقدامات این چنینی در ایران نیز انجام میشود. آقای علی صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی در برنامه صف اول میگوید: طبق قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، معامله ارز بیرون از نظام صرافی به منزله قاچاق است، این رویه در کشوری مثل روسیه دارای ۵ سال حبس است.
حالا ارزش پول ملی روسیه در میان درگیریهای اخیرش، به ۵۹ برابر در قبال دلار رسیده است و این نشان دهنده این است که حتی در میانه جنگ و تحریم هم میتوان برای حفظ ارزش پول ملی تلاش کرد.