پخش زنده
امروز: -
نرخ رشد جمعیت در شهرستان آبادان با یک ممیز ۸۹ صدم درصد در مقایسه با دهههای گذشته کاهش چشمگیری را نشان می دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان؛ ایران کشوریست با بیش از ۸۴ میلیون نفر جمعیت. درکشورمان بر اساس آخرین آمار رشد اقتصادی یک ممیز هشت دهم درصد و تورم نیز ۳۹ و بیکاری ۱۲ درصد ارزیابی شده است. (البته این آمار دائما در نوسان است)
(http://www.amareiran.org/)
آمار ارائه شده بر اساس میانگین کشوریست و درصد نوسان آن در نقاط مختلف کشور متفاوت است. بدون شک از لحاظ آماری، بین نقاط کم برخوردار تفاوتهای فاحشی با نقاط برخوردار کشور وجود دارد و میانگین آمار کشوری دارای متغیرهای فراوانی است. به عنوان نمونه میانگین بیکاری و یا رشد جمعیت در نقاط کم برخوردار قطعا بسیار با سایر نقاط تفاوت دارد.
جمعیت و توسعه
بدون شک افزایش منطقی و معقول جمعیت یکی از ضروریات کشورمان است که بی توجهی به آن میتواند جامعه را با بحران اجتماعی و حتی اقتصادی مواجه کند. بدیهی است چنانچه برنامه ریزی و سرمایه گذاریهای لازم در خصوص استفاده از ظرفیت نیروی انسانی موجود و همچنین افزایش آن در آینده نشود، نه تنها جمعیت به عنوان یک عامل اصلی توسعه عمل نخواهد کرد، بلکه خود به عنوان یک چالش فزاینده نیز خواهد بود. چرا که کنترل و بهره مندی از جمعیت نیازمند برنامه ریزی در بخشهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی است تا کشور بتواند از سرمایه انسانی به نحو احسن در جهت پیشبرد اهداف داخلی و بین المللی استفاده بهینه کند.
مهمترین چالش امروز جمعیتی کشورمان، کاهش سطح باروری و پیری جمعیت است به گونهای که به گفته کارشناسان باروری در ۳۰ سال آینده روند کاهشی خواهد داشت و کشور را با بحران جدی جمعیتی مواجه خواهد کرد و تنها راه نجات از این بحران برنامه ریزی و نیز اجرای دقیق سیاستهای افزایش جمعیت است تا دچار بحران پیری و نیز کاهش جمعیت نشویم.
کاهش رشد جمعیت
بعد از انتشار نتایج سرشماری ۱۳۶۵ و مشاهدهی رشد بالای جمعیت طی دههی ۱۳۶۵-۱۳۵۵ دولت متوجه سنگینی بار افزایش جمعیت و نگران تأمین نیازهای مختلف آن در سالهای آتی شد و به فکر احیای سیاست قدیمی کنترل جمعیت افتاد (البته سیاست کنترل جمعیت برای اولین بار در دههی ۱۳۵۵-۱۳۴۵ بهطور رسمی اجرا شده بود).
دولت وقت در خرداد ماه ۱۳۶۷، سیاست تحدید موالید را اعلام کرد و متعاقب آن برنامههای تنظیم خانواده را به اجرا درآورد. در دهههای بعد سیاستهای تنظیم خانواده به موفقیت چشمگیری دست یافت. فرزند آوری در نیمه دوم دهه ۱۳۶۰ و اوایل دهه ۱۳۷۰ به اندازه ای کاهش یافت که تعبیر «انقلاب باروری» در مورد آن مصداق پیدا کرد.
(فتحی، الهام، نگاهی به گذشته، حال و آینده جمعیت ایران، پژوهشکده آمار، https://srtc.ac.ir/analytical-reports/ID/۵۱۱۲/)
رئیس کمیته مطالعات و پایش سیاستهای جمعیتی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این زمینه معتقد است که با توجه به کاهش تعداد تولدها در سه ماهه اول سال جاری، پیشبینی میشود نرخ رشد جمعیت بسیار کم شود.
محمد جواد محمودی با بیان اینکه نرخ رشد طبیعی جمعیت با نرخ رشد جمعیت متفاوت است، تاکید کرد: در نرخ رشد جمعیت، نرخ مهاجرت نیز مورد محاسبه قرار میگیرد، اما در نرخ رشد طبیعی جمعیت، نرخ زاد و ولد و نرخ مرگ و میر محاسبه میشود؛ لذا بر این اساس در سال ۱۳۹۸ نرخ رشد طبیعی جمعیت حدود ۰.۹۵ درصد بوده، اما سال ۹۹ این نرخ به ۰.۷۳ درصد رسیده است.
بنابر اظهارات وی و طبق برآوردهای انجام شده بر مبنای نتایج سرشماری، جمعیت ایران در پایان سال ۱۳۹۹ به حدود ۸۴ میلیون نفر رسیده است؛ مطابق نتایج سرشماری، نرخ رشد جمعیت از ۳.۲ درصد در سال ۱۳۶۵، به ۱.۲۹ درصد در سال ۱۳۹۰، و ۱.۲۴درصد در سال ۱۳۹۵ رسیده است. برآوردها نشان میدهد که نرخ رشد طبیعی جمعیت در حال حاضر به کمتر از ۱ درصد (۰.۷۳ درصد) رسیده است، ضمن آنکه پیشبینی میشود در سالهای آینده با کاهش بیشتر نرخ رشد جمعیت مواجه باشیم؛ مطلوب نبودن این اتفاق ناظر بر این است که هر زمان نرخ رشد جمعیت کاهش یابد، درصد جمعیت سالخوردهها زیاد و افراد در معرض کار کم میشوند.
(شواری عالی انقلاب فرهنگی https://sccr.ir/News/۱۷۹۱۲/۱/)
آبادان و خرمشهر و بحران کاهش رشد جمعیت
آبادان و خرمشهر هم که در طی چهار دهه گذشته با بحرانهای فراوانی از جمله جنگ تحمیلی و ویرانیهای پس از آن، بحران آب، مسئله بازسازی (که هنوز به پایان نرسیده) را دست به گریبان بوده و بسیاری از این مشکلات نیز به رغم گذشت سالیان طولانی هنوز لاینحل باقی مانده اند، و همه اینها مشکلات مضاعفی است که کاهش رشد جمعیت را در این دو شهرستان دامن زده است و مانع فرزند آوری خانوادهها شده است.
بر اساس گزارش سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان خوزستان که در سال ۱۳۹۵ ارائه کرده است، نرخ رشد جمعیت در شهرستان آبادان با یک ممیز ۸۹ صدم درصد و در خرمشهر با ۸۹ صدم درصد بوده است که نسبت به دهههای قبل کاهش فاحشی را نشان میدهد که این خود هشداری برای برنامه ریزان کشور است
گزارش اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استان خوزستان https://www.mpo-kz.ir/uploads/۲۰۱۹/۰۷/
سایت آمار کشور هم نشان میدهد که جمعیت شهرستان آبادان از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ یعنی طی ۵ سال کمی بیش از ۲۶ هزار و ۶۰۰ نفر و جمعیت خرمشهر طی همین مدت هفت هزار و ۲۷۵ نفر افزایش داشته که آمار قابل تامل و در عین حال هشدار دهنده ایست
نرخ رشد ۱۳۹۵، ۱۳۹۰، ۱۳۷۵، ۱۳۷۰ سال
۸۹ / ۱، ۲۹۸۰۹۰، ۲۷۱۴۸۴، ۲۵۲۰۴۷، ۹۶۸۷۰ جمعیت آبادان
۸۷ /۰ ، ۱۷۰۹۷۶، ۱۶۳۷۰۱، ۱۲۹۳۴۶، ۴۰۹۶۶ جمعیت خرمشهر
موانع فرزند آوری و رشد جمعیت:
قطعا موانع و دل نگرانیهایی وجود دارد که موجب شده رشد جمعیت تا این حد کاهش یابد لذا دانستن و توجه این علل و عوامل و نیز ریشه یابی آنها ضروری است تا کارگزاران با توجه به آنها راهکارهایی را برای رفع این موانع و نیز رشد معقول ومنطقی جمعیت اتخاذ کنند.
از جمله علل و عواملی که موجب کاهش رشد جمعیت شده است عبارتند از:
- وضعیت نامناسب شهری در این دو شهرستان که یاس و نا امیدی را در دل شهروندان نسبت به آینده فرزندانشان در منطقه ایجاد میکند.
(آبادان به همراه اهواز بیشترین میزان طلاق را در استان خوزستان دارند. https://www.isna.ir/news/۹۷۱۰۱۵۰۷۹۴۳)
راهکارها
بدون شک تشویق به ازدواج یکی از موارد مهم افزایش جمعیت است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی آبادان در این زمینه گفت: باید با استفاده از افراد تاثیرگذار در جامعه همچون امامان جمعه و سایرین، جوانان را به امر مهم ازدواج ترغیب و تشویق کنیم.
محمد محمدی همچنین گفت: برخی زوجهای جوان نیز نا بارور هستند و لذا کادر درمان علوم پزشکی باید در امر تشخیص و درمان ناباروری زوجها با حداقل هزینه اقدام و این مشکل را برطرف کنند.
وی به اعمال برخی مشوقها برای فرزند آوری زوجهای جوان اشاره کرد و افزود: این مشوقها میتواند مالی، اقتصادی و یا درمانی باشدکه این امر نیازمند همکاری همه نهادهای ذیربط است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی آبادان ابراز امیدواری کرد: با همکاری همه نهادهاو ادارات ذیربط شاهد رشد مطلوب فرزند آوری در منطقه باشیم.
البته راهکارهای فراوانی برای افزایش نرخ رشد جمعیت در کشور وجود دارد که توجه به این سیاستها و اجرای صحیح آنها میتواند برای رفع معضل کاهش رشد جمعیت کارگشا باشد:
برخی از این راهکارهای پیشنهادی عبارتند از:
تالیف :شاپور زبردست