پخش زنده
امروز: -
مراسم مرحوم دکترمحمد امین ریاحی ادیب ، فرهنگ پژوه ، شاهنامه پژوه برجسته کشور در زادگاهش خوی برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، در این آئین که با حضور جمعی از ادیبان ، پژوهشکران و علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ کشورمان در سالن کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد مقام علمی ، شخصیت و خدمات والای این پژوهشگر نامدار و برجسته کشورمان نگو داشته شد.
پیری عضو ومسئول کیمسیون فرهنگی شورا اسلامی شهر خوی هدف از برگزاری این مراسم نگو داشت را ارج نهادن به مفاخر ملی وسرمایه های فرهنگی دانست و افزود: پاسداذشت مفاخر ملی و انتقال این سرمایه های فرهنگی و معنوی و معرفی شخصیت والای این داشته های فرهنگی به نسل جوان در اولویت برنامه های فرهنگی شورای اسلامی و شهرداری خو ی قرار دارد.
در این همایش دکتر سجاد آیدینلو ازپژوهشگران و صاحبنظران حوزه ادبیات آذربایجان غربی با تجلیل از خدمات ارزنده مرحوم دکتر ریاحی در تعمیق فرهنگ و ادب ایرانی گفت : نقش این بزرگ مرد عرصه فرهنگ و ادب در عرصه پژوهش های تاریخی و فرهنگی فراموش نخواهد شد.
وی افزود : این دانشمند با آثار بی بدیلی همچون زبان و ادبیات فارسی در قلمرو عثمانی در تعامل فرهنگی میان ایران و ترکیه خدمات درخشانی انجام داد.
دکتر شهریار حسن زاده استاد د انشگاه و از پژوهشکران عرصه فرهنگ و ادب هم که دیگر میهمان این مراسم نگو داشت بود در گفتگو با خبر گزری صدا وسیما گفت : مرحوم دکتر محمد امین ریاحی انسانی جامع الطراف بود که در پژوهشهای نوین بعنوان آخرین بازمانده از نسل ادبای قدیم افق روشنی را در راستی خدمت به ادبیات مطرح کرد.
وی بااشاره به نقش مرحوم ریاحی در گسترش زبان فارسی در آنسوی مرزها تصرح کرد : آن دانشمند فرزانه با تالیف کتاب تاثیر ادبیات فارسی در ادبیات عثمانی خدمات ارزنده ای به زبان فارسی کرد.
وی افزود : در داخل کشور نیز مرحوم ریاحی با نگار ش تاریخ خوی و در شناسایی و معرفی و تثبیت مزار شمس تبریزی در خوی خدمت ماندگاری به تاریح و فرهنگ ایران اسلامی کرد.
در این مراسم همچیمن پیام تعدادی از صاحبظران برجسته حوزه زبان و ادبیات در مورد مرحوم ریاحی ارائه شد.
مرحوم دکتر محمد امین ریاحی در11 خرداد سال 1302 در خوی متولد شد وی از شاکردان ملک الشعرای بهار بود و رساله دکترای خود را با عنوان تصحیح متن مرصاد العباد زیر نظر بدیع الزمان فرزوانفر به پایان برد.
از این ادیب دانشمند بیش از 150 اثر مکتوب و کتاب تالیف شده به یادگار مانده است.
زبان و ادبیات فارسی در قلمرو عثمانی ،گلکشت در شعر و اندیشه حافظ ،تاریخ خوی ، کسایی مروزی ، و مجموعه مقالات حاوی 50 مقاله تاریخی و ادبی و تاریخ روابط سیاسی ایران و عثمانی از جمله آثار این دانشمند فرزانه بود.
ریاحی بالغ بر 200 مقاله در شرح دشواریهای شاهنامه و بازخوانی داستانهای شاهنامه تالیف کرد.
او همچنین در زمینه تدوین و تبین کتابهای درسی در دهه 30 و 40 نقش بسیار ارزنده ه ای داشت.
محمد امین ریاحی در 25 اردیبهشت سال 1388 و در سن 86 سالکی چشم از جهان فروبست.