چه غذاها و نوشیدنیهایی با وارفارین تداخل دارند؟
عضو هیأت علمی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه با بیان این که برخی مواد غذایی میتوانند میزان اثر وارفارین را در بدن فرد تغییر دهند، گفت: باید به تداخلات این دارو با مواد غذایی توجه شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر غزاله اسلامیان با تأکید بر توجه به تداخلات داروها با مواد غذایی گفت: بیماران باید داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنند و به تداخلات دارویی و غذایی نیز توجه ویژه داشته باشد.
وی افزود: وارفارین (کومارین/کومادین) یکی از داروهایی است که تداخلات غذایی مهمی دارد و باید از این نظر مورد توجه قرار گیرد.
این عضو هیأت علمی دانشگاه ادامه داد: وارفارین، یک داروی ضد انعقاد خوراکی است که جلوی لخته شدن خون را از طریق مهار ساخت فاکتورهای انعقادی میگیرد.
وی گفت: لخته شدن طبیعیِ خـون یک عامـل حیـاتی در جلوگیری از خونریزی اسـت، اما لختـه شدن غیرطبیعی خون در داخل شریانها و وریدها تهدید کننده سلامت فرد است.
دکتر اسلامیان با اشاره به این که وارفارین بر روی لختههای ایجاد شده تأثیری ندارد و فقط مانع تشکیل لخته میشود تأکید کرد: وارفارین باید تحت نظارت دقیق پزشک مصرف شود و ممکن است در برخی بیماران تا پایان عمر مصرف این دارو الزامی باشد.
* تداخلات غذایی وارفارین
عضو هیأت علمی دانشکده علوم تغذیه یادآور شد: برخی مواد غذایی میتوانند میزان اثر وارفارین را در بدن فرد تغییر دهند، بنابراین باید به تداخلات این دارو با مواد غذایی توجه شود.
* وارفارین و مواد غذایی
دکتر غزاله اسلامیان به بیماران توصیه کرد: در مصرف گریپ فروت، کرنبری (قره قاط) و انبه احتیاط کنید؛ در صورت مصرف مداوم و زیاد آب گریپ فروت، انبه، آب انبه و عصاره انبه، تأثیر وارفارین افزایش مییابد و احتمال خونریزی زیاد میشود.
وی گفت: بیماران باید از زیادهروی در مصرف زنجبیل، سیر و زردچوبه نیز پرهیز کنند.
* وارفارین و ویتامین K
این عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی درخصوص رژیم غذایی بیماران مصرف کننده وارفارین گفت: تغذیه این افراد باید به نحوی باشد که ویتامین K موجود در غذای هر روز میزان ثابتی داشته باشد، زیرا دریافت کم یا زیاد این ویتامین بر اثر وارفارین تأثیر میگذارد.
وی خاطرنشان کرد: مصرف مقدار زیاد ویتامین K در رژیم غذایی باعث غلیظ شدن خون و افزایش نیاز به وارفارین میشود. مقدار کم این ویتامین در غذا نیز باعث رقیق شدن خون شده و نیاز به وارفارین را کاهش میدهد.
دکتر اسلامیان تأکید کرد: در مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین K باید احتیاط صورت گیرد، زیرا زیاده روی و یا مصرف نکردن این مواد هیچ کدام به نفع بیمار نیست.
وی از مهمترین منابع حاوی ویتامین K به سبزیهای دارای برگهای پهن سبز رنگ، چای سبز، اسفناج، آویشن، پیازچه، شلغم، انواع کلم ها، مارچوبه، کاهو و روغن کانولا (کلزا) اشاره کرد.
این عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه گفت: سایر مواد غذایی نظیر جگر، پنیر، شیر و زرده تخم مرغ نیز حاوی ویتامین K هستند.
وی به بیماران توصیه کرد: این مواد غذایی را به طور متعادل و منظم مصرف کنند اگر یک روز مقدار زیادی مصرف کند و روز دیگر مصرف نداشته باشد در این صورت باید مقدار دارو تغییر کند.
دکتر اسلامیان تأکید کرد: منجمد کردن مواد غذایی باعث تخریب و از بین رفتن ویتامین K میشود، اما حرارت، تأثیر چندانی بر روی آن ندارد.
* وارفارین و مکملها
این عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی به بیماران توصیه کرد که بیماران قبل از مصرف هر نوع مکملی چه گیاهی و چه غیرگیاهی حتما با پزشک خود مشورت کنند.
وی افزود: به دلیل تداخل وارفارین با داروهایی، چون جینسینگ و جینکوبیلوبا حتما در صورت تجویز با پزشک معالج خود مشورت کنید؛ زیرا این مکملها دارای فعالیت ضد انعقادی هستند و باعث افزایش اثر و احتمال خونریزی میشود.
دکتر اسلامیان با اشاره به شباهت کوانزیم Q ۱۰ از نظر ساختمانی به ویتامین K گفت: این ماده نیز ممکن است بر لخته شدن خون اثر بگذارد بنابراین مصرف این دارو همراه با وارفارین باید تحت نظر پزشک و با مشورت انجام گیرد.
وی توصیه کرد بیماران به برچسب مولتی ویتامین مینرالهایی که حاوی جینسینگ و کوآنزیم Q ۱۰ هستند توجه کنند.