پخش زنده
امروز: -
الگوی کشت محصولات اساسی استان از برنامه ابلاغی دولت کمتر است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز گلستان، به گفته سید محسن حسینی، مدیر عامل شرکت آب منطقهای گلستان، در حال حاضر حدود ۲۶۰میلیون مترمکعب از ذخایر زیر زمینی استان یعنی به اندازه کل ظرفیت ۱۴سد استان برداشت شده، اما جایگزین نشده و سالانه حدود ۹۰درصد آب قابل ذخیره در آبخوانهای گلستان به وسیله چاههای مجاز و غیرمجاز استان برداشت میشود که کشت محصولات کم آب بر و مقاوم در برابر خشکی را ضروریتر کرده است.
الگوی کشت جانمایی صحیح تولید بر اساس پتانسیلهای طبیعی، اصول اقتصادی و سیاستهای استراتژیک کشور است، به عبارت دیگر این سه هدف فنی، اقتصادی و استراتژیک، الگوی کشت را تشکیل میدهد و برنامه ریزی الگوی کشت یک نظام برنامه ریزی برای تحقق آمایش سرزمین در بخش کشاورزی است و از الزامات تئوریهای توسعه این بخش به شمار میرود.
الگوی کشت نظام ابلاغی نیست بلکه نظامی تشویقی و هدایتگر است که بر اساس شاخصهای اقتصادی و کشش تقاضا عمل میکند.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی جهاد کشاورزی گلستان گفت: با توجه به چالشهای موجود در کشاورزی استان از جمله مصرف آب و فروش محصولات در پی اجرای الگوی کشت در استان هستیم تا کشاورزان به راحتی نهادههای مورد نیاز مانند بذر، کود و سم را دریافت کنند و محصول خود را با قیمت روز بفروشند.
محمد رضا ارباب موجنی افزود: برای کشت کلزا در حال حاضر کارخانههای روغن کشی ورود کرده اند و ضمن کشت قرار دادی نهادههای مورد نیاز را برای کشاورز تامین میکنند و در هنگام درو محصول را از کشاورز با قیمت روز خریداری میکنند و پس از کسر هزینه نهادهها مبلغ بهای محصول را به کشاورز پرداخت میکنند.
وی درباره کشت قرار دادی گندم گفت: در حال حاضر تعاون روستایی از کشاورزان گندم و جو را خریداری میکند و نهادههای مورد نیاز را تامین میکند، اما ما به دنبال ورود کارخانههای آرد به بستن قرارداد با کشاورزان گندم کار هستیم تا ضمن قرار داد با کشاورزان نهادههای مورد نیاز را تامین کنند و محصول را از کشاورزان بخرند و پس از کسر هزینه نهادها بهای محصول را به کشاورزان پرداخت کنند.
ارباب موجنی افزود:برای حمایت از بخش خصوصی و کارخانههای طرف قرار داد تسهیلات سرمایه در گردش با کارمزد کم و شرایط آسان پرداخت میکنیم تا بتوانند نهادههای مورد نیاز کشاورزان را به موقع تامین کرده و محصولات کشاورزان را بخرند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان گفت: درسال ۱۳۹۹ در استان گلستان ۱۱۷هزار هکتار و در سال ۱۴۰۰ حدود ۶۷هزار هکتار شالی با تکیه بر منابع آب زیرزمینی کشت شد.
محمدرضا عباسی افزود: دولت از ۱۰سال پیش تدوین طرح الگوی کشت را آغاز کرد تا ضمن حفظ امنیت غذایی تا حدود زیادی با مدیریت صحیح جلوی به هدر رفتن منابع آب و خاک را بگیرد، اما اجرای آن به علل مختلفی از جمله نداشتن ضمانت اجرا و ارشادی بودن عمل نشده است.
عباسی الگوی کشت شالی در استان گلستان را ۱۰ هزار هکتار بیان کرد وافزود: با توجه به شرایط خشکسالی تنها استانهای مازندران و گیلان مجاز به کشت شالی هستند و در استان ما هم تنها ۱۰ هزارهکتار اراضی دارای منابع آبی از آب جاری رودخانهها میتوانند با کشت قرار دادی شالی بکارند.
وی درباره کشت گندم گفت:الگوی کشت بر اساس همان برنامه ابلاغی است که در سال زراعی گذشته ۳۶۸ هزار هکتار بود و ۳۷۵ هزار هکتار کشت شدکه پیش بینی میشود ۹۱۰ هزار تن گندم در استان تولید شود.
عباسی درباره الگوی کشت جو هم گفت:برنامه ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی به گلستان ۹۱ هزارو ۶۸۹ هکتار بودکه ۷۵ هزار و ۱۸۶ هکتار کشت شدو پیش بینی میشود ۱۰۷ هزار و ۸۳۴ تن محصول بدست بیاید.
وی با مقایسه برنامه ابلاغی سال زراعی ۱۴۰۱ -۱۴۰۰ و سال قبل از آن گفت: برنامه ابلاغی وزارت جهاد امسال در گندم حدود ۱۳ هزار هکتار ودر زمینه جو ۶ هزار هکتار بیشتر از سال قبل بود.
رئیس اداره پنبه و دانههای روغنی استان درباره الگوی کشت کلزا و برش استانی یا سهمیه ابلاغی استان گلستان گفت: الگوی کشت ما ۶۵ هزار هکتار کلزا در سال است.
علی موسی خانی افزود:برنامه ابلاغی کلزای استان گلستان در سال زراعی ۱۴۰۱ -۱۴۰۰ حدود ۹۰ هزار هکتار یعنی ۵ هزار هکتار کمتر از سال قبل از آن بود، اما ۴۷ هزار و ۲۰۱ هزار هکتار کشت شد و با توجه به سطح سبز ۴۲ هزار و ۳۲۶ هکتاری پیش بینی میشود حدود ۷۱ هزار تن محصول تولید شود.
وی گفت: بر اساس کشت قرار دادی با عقد قرار داد بین کشاورزان و صنایع روغن کشی استان قرار داد منجر به خرید محصول میشود اما برنامه ابلاغی برامه دولت برای تولید آن محصول است .
موسی خانی افزود : در سال۱۴۰۰- ۱۳۹۹ حدود ۲ هزار ۸۰۰ هکتار کلزا برای کشت قرار دادی کشت شد که این رقم در سال زراعی جاری به ۴ هزار و ۸۰۰ هکتار افزایش یافت.
استان گلستان با حدود ۶۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی سالانه حدود ۵ میلیون تن انواع محصولات زراعی و باغی تولید میکند.