پخش زنده
امروز: -
شرکت دانش بنیان غُماکو با طراحی و تولید سیستم مدیریت پسماند در مسیر اشتغالزایی و رهایی از آلایندههای هوا گام برمیدارد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، مدیرعامل شرکت دانش بنیان غُماکو گفت: این شرکت جزو شرکتهای دانش بنیان است که علاوه بر اشتغالزایی برای جوانان، در زمینه پاکسازی آلایندههای ناشی از عملیات حفاری با استفاده از طرحی نوین که به کمک مشاوران علمی تدوین شده، فعالیت میکند.
پویان رحمتی انتخاب شعار امسال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان "تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین" را هوشمندانه توصیف کرد و افزود: شرکتهای دانش بنیان و فناور نیاز به حمایت دارند تا بتوانند طرحها، ایدهها و تحقیقهایی را که انجام داده اند، در فعالیتها و اقتصاد کشور استفاده کرده و به ثمر برسانند.
انجام طرحی برای نخستین بار در جهان
وی میگوید: شرکت اُماکو با همکاری و مشارکت نیروهای جوان و متخصص بومی خوزستان موفق شد به طرح بیولوژیکی که به اذعان پارک علم و فناوری استان، برای نخستین بار در جهان انجام شده است، دست پیدا کرده و ثبت اختراع آن را انجام دهد.
رحمتی به حفاری بیش از ۲ هزار حلقه چاه در مناطق نفت خیز جنوب شامل؛ خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد و ایلام اشاره کرد و ادامه داد: حفر هر چاه ناخودآگاه آلایندههای زیادی را وارد محیط پیرامونی ما میکند.
وی به تنظیم آئین نامه هیئت وزیران در ۱۰ سال قبل اشاره و اضافه کرد: در این آئین نامه پیشنهاد شده این آلایندگی ترجیحا با استفاده از تکنولوژی بیولوژیک انجام شوند، اما این امر اجرایی نشد، زیرا هزینههای زیادی برای انجام تحقیقها و پژوهشها صرف میشود.
فعالیت دکلهای نفتی و آلودگیهایی که میآورند
مدیرعامل شرکت دانش بنیان غُماکو در ادامه گفت: شیب زمین باعث میشود آلایندههایی که از عملیات حفاری وارد زمین میشوند، در یک نقطه متمرکز نشوند و به مناطق اطراف سرایت کرده و بخش وسیعی را آلوده کنند، ضمن اینکه سطح آبهای زیرزمینی در استان خوزستان بالا است، این آلودگی ها، در آب نیز نفوذ میکند و در نتیجه باعث تخریب زمینهای اطراف و به ویژه زمینهای کشاورزی خواهد شد.
وی همین مسائل را عامل آغاز تحقیقات علمی و گسترده با صرف هزینههای زیاد برای مبارزه با آلودگیهای نفتی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر تاییدیههای کلی را از مراجع مربوط را دریافت کرده ایم و توانستهای در مدت یکسال، برای ۱۲۰ نفر اشتغالزایی کنیم.
به گفته رحمتی؛ بیش از ۱۲۰ دکل نفتی در کشور وجود دارد که جای خالی مدیریت پسماند در محیط اطراف آنها برای حفظ محیط زیست مشاهده میشود.
وی به آغاز کاری بزرگ از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از یکماه گذشته اشاره کرد و ادامه داد: مذاکرههای فشردهای در این زمینه انجام شده و در حال حرکت به سوی انعقاد قراردادی برای پاکسازی استان خوزستان هستیم و امیدواریم اتفاق خوبی رخ دهد.
اشتغالزایی و کاهش آلودگی هوا با اجرای طرحی نو
پویان رحمتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب کارفرمای اصلی محسوب میشود، بیان کرد: زمینهای اطراف اهواز به دلیل حفاریهای انجام شده، مغفول مانده و کشاورزی در آنها انجام نمیشود، اما با استفاده از تکنولوژی موجود، علاوه بر اشتغالزایی، منجر به رفع پدیده ریزگردها و کاهش آلودگی هوا خواهد شد.
وی میگوید: با حمایت مسئولان از این طرح، برای هر دکل حفاری حداقل ۲۰ نفر به صورت مستقیم شامل؛ پشتیبانی و رانندهها اشتغالزایی میشود، علاوه بر این ماشین آلاتی از جمله؛ لودر، بولدوزر، بیل مکانیکی با کابران آنها بکارگیری میشوند.
بیشتر بخوانید: افزایش روند آلایندگی هوا در خوزستان
این مقام مسئول با اشاره به فعال بودن ۶ دکل نفتی در استان و اشتغالزایی برای ۱۲۰ نفر افزود: در صورتیکه شرکتها برای پرداخت حقوق همکاری کنند، پیش بینی میشود تا پایان امسال، برای ۳۰۰ نفر بومی به صورت مستقیم اشتغال ایجاد شود.
بازیافت ۹۰ درصد آب با بهره گیری از سیستم مدیریت پسماند
رحمتی میزان مصرف آب در هر دکل توسعهای حفاری را ۸۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه آب و معادل ۵۰۰ تانکر تریلی آب و به عبارت دیگر ۶ استخر بین المللی با طول و عرض ۵۰ در ۲۵ اعلام و اظهار کرد: در صورتیکه مدیریت پسماند در این مقدار آب به ویژه در شرایط خشکسالی وجود نداشته باشد، آب در گودالها جمع آوری شده و قابلیت استفاده مجدد ندارد، ضمن اینکه وقتی استخرهای کنار دکل پر از آب میشوند، علاوه بر آلودگی محیط زیست، خطر سقوط جانداران اهلی و وحشی را تهدید میکند.
وی افزود:، اما سیستم مدیریت پسماند که در حال حاضر در اختیار شرکت دانش بنیان اُماکو است، حدود ۹۰ درصد آب استفاده شده را به مخازن بازگردانده میشوند و پس از انجام عملیات تصفیه، دوباره میتوان از آن استفاده کرد.
به گفته رحمتی؛ همه مراحل طراحی سیستم مدیریت پسماند شامل؛ میکروبیولوژی، کشاورزی، مهندسی نفت و مخازن و همچنین تامین و ساخت تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری آن با همت متخصصان بومی استان انجام شده است.
دستیابی به باکتریهای نفت خوار بومی
وی اصل کار شرکت دانش بنیان اُماکو و متخصصان فعال در این مجموعه را رسیدن به باکتریهای نفت خوار بومی عنوان کرد و گفت: این کار بسیار تخصصی و علمی با همکاری اساتید دانشگاههای اهواز و استان خوزستان انجام شد و موفق شدیم به ۸ گونه باکتری دست پیدا کنیم.
رحمتی با بیان اینکه در اصطلاح علمی این باکتریها باید بتوانند اتصال به کربن داشته باشند، افزود: درصد اتصال این جانداران ۸۶ درصد است و با توجه به اینکه باگاس نیشکر در خوزستان به وفور یافت میشود و قبل از استفاده بهینه از آن، نوعی آلاینده محسوب میشد، بستر کار میکرواورگانیسمها و باکتریها برای تجزیه آلایندههای نفتی هستند.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان غُماکو میگوید: جامدات حاصل از حفاری شامل؛ گِل حفاری و موادی که از زیر زمین بیرون کشیده میشوند، با باگاس و کمپوست نیشکر مخلوط کرده و سویههای جداسازی و در بانک ژنوم ثبت شده اند را به توده تزریق میکنیم و پس از گذشت ۶۰ روز ترکیبات هیدروکربنی موجود در آلایندههای حفاری را تجزیه میکنند و میتوانیم از آلایندههایی که از ابتدا وجود داشته اند، به خاک با قابلیت زراعت دست پیدا کنیم.
پویان رحمتی گفت: مذاکرهها و مکاتبههایی با مرکز تحقیقات کشاورزی و اداره کل منابع طبیعی در حال انجام است تا برای ادامه کار و استفاده از این ماده به عنوان خاک کشاورزی و اجرای کمربند سبز با ما مشارکت و همکاری کنند.