زیاده خواهی برخی ها برای تجاوز به حریم رودخانه ها
در سایه بی تفاوتی دستگاههای مرتبط، بخشی از ۱۲ هزار کیلومتر رودخانه و بستر کهگیلویه و بویراحمد از تجاوز سودجویان در امان نباشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهایی است که منابعآبی و رودخانههای فراوانی دارد و به دلیل بارندگی زیاد همواره از این نعمت برخوردار است.
رودخانه های کهگیلویه و بویراحمد: رودخانه مارون با طول تقريبي ۱۵۶كيلومتر نيز به عنوان يكي ديگر از رودخانههاي مهم در شهرستان كهگيلويه و بويراحمد جريان دارد و دبي سالانه آن ۵۱/۷مترمكعب در ثانيه است. وسعت اراضي زيركشت در حاشيه رودخانه مارون نيز بيش از ۱۸هزار هكتار است. رودخانه زهره كه در حوزه آبريز خليجفارس و درياي عمان قرار دارد با طول تقريبي ۱۰۰كيلومتر و ميانگين دبي سالانه ۵۷/۱مترمكعب در ثانيه در شهرستان گچساران جريان دارد و در حاشيه اين رودخانه نيز ۱۰واحد صنعتي، يك شهر و تعدادي روستا وجود دارد و وسعت اراضي زيركشت آن حدود ۲۰هزار هكتار است. رودخانه خيرآباد كه در حوزه آبريز درياي عمان داراي طول تقريبي ۱۰۰كيلومتر و دبي سالانه ۲۹/۱مترمكعب در ثانيه است و در شهرستانهاي كهگيلويه و گچساران جريان دارد و در حاشيه اين رودخانه نيز ۱۰واحد صنعتي و خدماتي، دو شهر و تعدادي روستا قرار دارد و وسعت اراضي زيركشت آن حدود ۱۷هزار هكتار است.
در حالی که ۱۸۰رودخانه مهم در کشور شناسایی شدهاند در استان کهگیلویه و بویراحمد چهار رودخانه مهم و دارای شناسنامه وجود دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان گفت: در کهگیلویه و بویراحمد ۱۱ هزار کیلومتر آبراهه و مسیل، ۱۴۰۰ کیلومتر رودخانه دائمی و و نیمه دائمی، دو سد، ۸ شبکه آبیاری، دو سد در حال احداث و حدود ۱۰ پروژه بزرگ آبی در حال اجرا وجود دارد.
آرش مصلح با بیان اینکه این استان حدود ۱۰ درصد منابع آبی کشور را دارد گفت: بستر و حریم برای هزار کیلومتر از رودخانه های استان انجام شده است.
به گفته وی ۱۰۰ کیلومتر عملیات ساماندهی رودخانه نیز در رودخانه های استان اجرا شده است.
روز هشتم بهمن امسال، رئیس جمهور با استناد به ماده ۶۳ قانون برنامه چهارم توسعه کشور، مصوب سال ۸۳، ضرب الاجل ۲۰ روزهای را صادر کرد که طبق آن، تمامی دستگاههای دولتی دارای اراضی ساحلی، موظف به آزادسازی حریم حداقل ۶۰ متر سواحل شدند.
پس از دستور آقای رئیسی، طبق گفته مقامات استانهای ساحلی کشور، نزدیک به ۱۰۰ درصد سواحل در اختیار نهادهای دولتی در سواحل شمالی آزاد شده است.
هنوز برخی از نقاط در تصرف اشخاص حقیقی قرار دارد که دولت همراه با قوه قضائیه، رفع تصرف این نقاط را نیز آغاز کرده است.
و اما در کهگیلویه و بویراحمد؛
اما آیا پس از ابلاغ دستور رئیس جمهور مبنی بر آزادسازی حریم رودخانه ها، در استان کهگیلویه و بویراحمد هم اقدامی انجام شده است یا نه؟
با صدور این دستورالعمل و جدی بودن اجرای آن با حمایت و نظارت استاندار دستور رئیس جمهور برای رفع تصرف حریم رودخانهها در کهگیلویه و بویراحمد در حال اجرا است.
به گفته استاندار کهیگلویه و بویراحمد؛ باید منابع طبیعی و حریم رودخانه های تصرف شده رفع تصرف و ساخت و سازهای غیرقانونی متوقف و دستور ریاست جمهوری اجرایی شوند.
احمد زاده درباره واگذاری تپههای اطراف شهر یاسوج برای ساخت و ساز، افزود: تمام تپه های اطراف شهر یاسوج باید پلمپ شود و ساخت و سازها در این محدوده ها هم متوقف شوند.
وی بیان کرد: باید ساختمان سازی در اطراف دامنه های کوه دنا و قسمت های دیگر ممنوع شود و تپه های اطراف شهر، پارک جنگلی اعلام شود.
نگهداری از بستر و حریم رودخانه ها خط قرمز آب منطقه ای
آقای مصلح بیان کرد: در راستای نگهداری از حریم رودخانه ها اجرای طرح ملی اقدام ملی مسکن در برخی نقاط استان متوقف شده است.
بدون استعلام از آب منطقه ای، فعالیت در مکان های مجاور آب ها ممنوع است
زیاده خواهان دست بردار نیستند؛
به گفته یکی از اهالی منطقه کاکان، آقای رس 6 سال پیش یکی از باغهای این منطقه را خریداری کرد که در آن چشمه قدیمی دهستان واقع شده است.
"آقای رس" دور باغ خود را حصار کشیده و مدعی است این چشمه نیز متعلق به این باغ و خودش هست و اهالی این روستا حق استاده از آن را ندارند.
زیادهخواهان نمیخواهند دستش از رود بشار یاسوج بردارند و آنها سواحل رود بشار را گویا ملک پدری خودشان میدانند و دست درازی این منفعت طلبان به حریم رودخانه ها همچنان ادامه دارد...زمین خواران به بستر رودخانه مهربانِ بشار در کنار شهر یاسوج پایتخت طبیعت ایران نیز رحم نکردهاند تا جایی که به بهانههای مختلف کم کم حریم و بستر رودخانه را به تصرف خود در میآورند.تصاویری از کشت برنج در حاشیه رودخانه بشار...
رود بشار از شهر یاسوج میگذرد و سالیانه بیش از 1.5 میلیارد متر مکعب آب را به دشتهای خوزستان و از آنجا به خلیج فارس انتقال میدهد، اما این روزها هرکسی به بهانههای مختلف بساط زمین خواری را در بستر و حریم آن پهن میکند.
کشت برنج بهانهای برای تصرف بستر و حریم رودخانه توسط برخی از سودجویان بوده تا این طریق ادعای مالکیت خود را تثبیت کرده و بعد از مدتی دیگر برای همیشه مالک زیبایهای از دست رفته «بشار» شوند.
شاید قوانین سفت و سختی وجود ندارد که این چنین برخی ها چنگ به آبهای استان می زنند.
آزادسازی حریم و بستر رودخانهها و مسیلها در دستور کار دستگاه قضااما معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان می گوید: در سالهای اخیر اقداماتی در خصوص آزادسازی حریم و بستر رودخانهها و مسیلها انجام شده است اما تا وضعیت مطلوب فاصله وجود دارد.
حسنی افزود: شماتت آیندگان برای از دست دادن بشار زیبا
اما اگر مردم و مسئولان در زمینه جلوگیری از تجاوز به حریم رودخانه ها کاری نکنند، آیندگان از مانگران و ما را شماتت می کنند.
پارک ساحلی که بر روی رود بشار در ورودی شهر یاسوج در قسمتی بنام ترمینال قرار دارد یکی از متنوعترین و زیباترین اماکن تفریحی موجود در شهر یاسوج است.
این پارک تفریحی وگردشگری با مساحت ۱۴ هکتاری و سطح فضای سبز ۱۰هکتاری یکی از زیباترین پارک های ساحلی در همجواری رودخانه خروشان بشار بوده که همه ساله مسافران و گردشگران زیادی برای استراحت به مهمانی آن میروند.
دریاچه مصنوعی رودخانه بشار که قبل از ویروس کرونا به عنوان یکی از زیباترین جلوه های پایتخت طبیعت از آن نامبرده می شد و همه ساله مسافران زیادی با قایق سواری و ثبت روزهای خوش در آن گذاران عمر می کردند امروز به خرابه ای بیش تبدیل شده و به کلی آب رفته است.
اما اکنون با تغییر مسیر بخشی از آب رودخانه بشار و لایه روبی نشدن سطح آن از این رودخانه زیبا تنها مشتی گل و لای مانده که بشار را به منجلابی نازیبا تبدیل کرده است.
در حالی که زاینده رود اصفهان در بیشتر سالها خالی از آب است، بشار همیشه جاری و ساری بوده و با خروش همیشگی حس امید را به کشاورزان روستا های پایین دست خود هدیه داده است.
تا پیش از سال ۹۸ ، در آن سالهایی که نه ذهنمان درگیر کرونا بود و نه خشکسالی این چنین جان و تنمان را می لرزاند یکی از بزرگترین دغدغه هایمان رودخانه بشار و آزاد سازی آن از دست آدمهایی بود که مانند اختاپوس بر حریم این رودخانه چنگ انداخته بودند.آیا باید بشار بمیرد تا از خواب بیدار شویم!
در این میان شاید هیچ چیز اندوهناک تر از مرگ رودخانه بشار نیست.
آنچنان که برخی از مسئولان گفته اند، رودخانه بشار در خوشبینانه ترین حالت تا شهریور ماه آب دارد این بدان معنا است که بشاری که یخبندان های طولانی، سیل های طغیانگر و روزهای پر خروش را تجربه کرده است حالا کامش خشک شده و حیات دوباره اش نیازمند عزمی جدی و همگانی است.
اجرای طرح های گردشگری با حفظ حریم از جمله راهکارهای جلوگیری از تجاوز به رودخانه ها
طرح زیباسازی رودخانه بشار برای کاربری های عمومی به گفته مدیرعامل آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد اجرای طرح های گردشگری در مجاورت رودخانه ها با حفظ حریم، از جمله راههای خلع ید سودجویانی است که به جان آبهای استان افتاده اند.
خیز مسئولان کهگیلویه و بویراحمد برای اجرای دستور رئیس جمهور
مدیر کل منابع طبیعی در خصوص آخرین اقدامات برای مبارزه با زمین خواری و حفظ عرصههای طبیعی در کهگیلویه و بویراحمد گفت: در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۵۴ هکتار در قالب تبصره یک ماده ۵۵ رفع تصرف شد.
غلامحسین حکمتیان با بیان اینکه اراضی که افراد غیر قانونی تصرف کردند با اقدام به موقع رفع تصرف شد، افزود: ۴۸۲ هکتار در قالب آراء قضایی دادگستری در سال ۱۴۰۰ رفع تصرف شد.
وی به رفع تصرف ۱۱۰۰ هکتار از اراضی در قالب ماده ۲۳ یعنی افرادی که در اراضی فعالیتی نداشتند و حقوق دولت را پرداخت نکرده بودند و فسخ قرار داد شدند اشاره کرد و ادامه داد: تا امروز حدود ۲ هزار و ۳۴۰ هکتار در قالب ماده ۲۳ در سطح استان به دلیل عدم پرداخت حقوق دولت و همچنین عدم فعالیت خاص فسخ قرار داد شد.
حکمتیان بیان کرد: یگان حفاظت در سراسر استان به صورت شیفت بندی گزارشهای تصرف اراضی ملی را دریافت و در سریعترین زمان رفع تصرف میکنند.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان هم با بیان اینکه تصرفات در بستر رودخانهها و اراضی ملی در استان ما نسبت به استانهای دیگر کمتر است گفت: محیط زیست و منابع طبیعی استان مکلف هستند در خصوص استعلام های آب منطقهای و سازمان صنعت معدن و تجارت، ظرف چند روز آینده پاسخ استعلامات لازم را ارسال کنند.
ملک حسینی با اشاره به صدور حکم رفع تصرف برخی اراضی ملی در استان افزود: در بعضی نقاط استان تصرفاتی انجام که احکام آنها صادر شده و هنوز تحت تصرف مردم است که باید در اسرع وقت رفع تصرف شود.
کیومرث حاجی زاده معاون امور عمرانی کهگیلویه و بویراحمد از زاویه دیگری به این موضوع نگریسته و در این ارتباط می گوید: اینکه امروز رودخانه بشار دچار کم آبی شده و سطح ایستایی چاه ها در کنار رودخانه ۳۰ تا ۴۰ متر کاهش پیدا کرده و تامین آب شرب با مشکل روبروست به دلیل نداشتن سد در بالا دست رودخانه است.
به گفته معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد درسال جاری، ۲۹ هکتار آزادسازی بستر و حریم رودخانه ها انجام شده است.
اسلام قدمی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون ۳۲ دستگاه کنتور هوشمند حجمی در استان نصب و راه اندازی شده است، افزود: هدف ابلاغی برای پر و مسلوب المنفعه کردن چاههای غیرمجاز، ۷۰ حلقه چاه بوده که تاکنون ۶۴ حلقه چاه غیرمجاز در استان پر و مسلوب المنفعه شده است.
نویسنده : رقیه صادقی