پخش زنده
امروز: -
ماه مبارك رمضان، ماه ميهماني خدا و پرهيز از گناهان است. فلسفه و تشريع روزه داري،تمرين و مراقبت نفس براي رسيدن به مراتب بالاي تقوا و خويشتن سازي است كه خود لازمه رسيدن به كمال است. ظاهر اين تمرين ويژه، خودداري از خوردن و آشاميدن از سپيده صبح تا شامگاه و پرهيز از ديگر ممنوعات است ولي در حقيقت پايش گوش، چشم و همه اندامها از حرام و نايستگي هاست.اهميت و نقش تغذيه صحيح در اين ايام مبارك به خصوص در گروه کودک و نوجوان بر كسي پوشيده نيست و مطالعات متعدد نشان داده است كه روزه داري در كنار اجراي برنامه غذايي صحيح در اين دوران در پيشگيري و كنترل بيماريهاي غيرواگير بسيار مفيد و كمك كننده است.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ؛ تغذیهی صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه ی غذایی است.» که « تنوع» به معنی استفاده ا ز گروههای غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و موادلبنی، سبزیها، میوهها و گروه گوشت و جایگزینهای آن » است و تعادل بدین معنی است که از همهی گروههای غذایی به مقدار کافی مصرف و از کم خوری و پرخوری پرهیز شود .
رعایت این موارد در گروه کودک و نوجوان اهمیت بیشتری دارد به گونه ای که خداوند متعال در آیه ی ۱۸۳ سوره ی بقره با رعایت وضعیت جسمانی و تحمل انسانها.روزه را برای همه کسانی که به سن تکلیف رسیده اند واجب کرده است. اما در عین حال درآیه ی ۱۸۵ سوره ی بقره، کسانی را که به علت بیماری و شرایط خاص جسمانی از روزه داری آسیب خواهند دید و یا گرفتار رنج و عذاب می شوند، از انجام این تکلیف شرعی و الهی معاف نموده است؛ لذا دختران و پسرانی که به سن تکلیف نرسیده اند - به خصوص آنهایی که از نظر جثه کوچک و کم وزن هستند- بهتر است روزه ی کامل نگیرند. اما اگر مایلند در برنامه ی سحر و افطار شرکت کنند، می توان آنها را تشویق کرد؛ چون در این ایام، گرمی حضور اعضای خانواده در کنار سفرهای سحر و افطار و محیط سرشار از معنویت، آنها را به وجد می آورد و خاطره ی شیرینی برایشان خواهد بود. همچنین شروع خوبی برای شرکت دادن آنها در واجبات دینیست. اما کودکان و نوجوانانی که به سن تکلیف رسیده و توان جسمی کامل دارند، باید روزه ی کامل بگیرند.. البته با توجه به اینکه کودکان و نوجوانان در سن رشد قرار دارند از نظر تغذیه در ماه مبارک رمضان باید اصول خاصی را رعایت کنند.
از مصرف زیاد مواد قندی ساده( زولبیا و بامیه و انواع شیرینیجات) خصوصادر وعدهی سحری خودداری کنند، چون مصرف زیاد این مواد ابتدا سبب افزایش قندخون شده و در پی آن موجب افت قند خون می شود و توانایی یادگیری آنها را در طول روز کاهش می دهد.
روزه مانع درس خواندن نمی شود اما بهتر است دانش آموزان و دانشجویان درس خواندن را از صبح زود شروع کنند و ساعات آخر روز را برای استراحت بگذارند.
چون حجم معده ی کودکان و نوجوانان نسبت به بزرگسالان كوچك است، پس بايد به حجم غذاي مصرفي آنها دقت و تا حد ممكن وعده هاي غذايي آنها را اضافه کنند. در اين افراد، يك افطار سبك و سپس گنجاندن وعده ی شام توصيه مي شود.
- رعايت تنوع و تعادل در استفاده از تمامي گروههاي غذايي و گنجاندن منابع خوب پروتئيني (انواع گوشت، ماهي و حبوبات) در برنامه ی غذايي آنها
- گنجانده مواد غذايي مقوي و پرانرژي مانند خرما و موز در برنامه غذايي کودکان و نوجوانان .
- اطمینان از دريافت كافي گروه شير و لبنيات در دو وعده سحر و افطار .
-خودداری از مصرف مواد غذايي كم ارزش .
- استفاده از شربتها و قرصهای ویتامین مناسب سن کودکان و نوجوانان بر اساس توصیه متخصص تغذیه برای برطرف شدن کمبودهای تغذیه ای