پخش زنده
امروز: -
هوای آلوده بخودی خود حاوی ترکیباتی اکسید کننده و سمی است و از طرفی بدن همواره به ذراتی که در هوای آلوده وجود دارد واکنش التهابی نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، آلودگی هوا معضلی است که میتواند ریه انسانها را درگیر کند و باعث بروز مشکلات مختلف و بیماریهای گوناگون شود اما رعایت چند نکته میتواند سلامت بدن افراد را در برابر آن حفظ کند که در ادامه توصیههایی برای رژیم غذایی در زمان آلودگی هوا آمده است که میتواند به سلامت فرد کمک کند.
۱. مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین E
مانند گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز به دلیل خواص آنتیاکسیدانی قوی در روزهای آلوده باید بیشتر مصرف شوند.
۲. مصرف شیر و لبنیات
مصرف شیر و لبنیات پرچرب موجب عود بیماریهای ریوی در هوای آلوده میشود. لبنیات برای از میان بردن آثار ذرات معلق موجود در هوا مفید است؛ اما تاثیری بر بهبود مسمومیت ناشی از آلایندهها همچون سردرد، تهوع، سرگیجه، تنگی نفس و... ندارد و تنها راه درمان، دریافت اکسیژن است.
لازم است بدانید مصرف شیر و لبنیات پرچرب موجب عود بیماریهای ریوی در هوای آلوده میشود؛ زیرا اسیدهای چرب اشباع موجود در این محصولات خود تضعیفکننده سیستم ایمنی بدن هستند.اما مصرف روزانه حداقل دو لیوان شیر با چربی زیر ۵/۱ درصد و پنیر به دلیل داشتن فسفر، منیزیم، کلسیم و پروتئین باکیفیت، خنثیکننده سموم بهخصوص سربی است که از سوختن بنزین و گازوئیل در هوا منتشر میشود و از جذب ریزمغذیهایی ازجمله کلسیم، آهن و روی در بدن جلوگیری میکند.
همچنین شیر و فرآوردههای لبنی با لینت مزاج و کمک به دفع ادرار به خروج سموم و مواد آلاینده کمک میکند. ضمن این که محصولات لبنی غنی از پروبیوتیک با تقویت باکتریهای مفید بدن سبب کاهش جذب همه فلزات سنگین موجود در هوای آلوده میشوند.
۳. روغن زیتون
روغن زیتون حاوی الفا توکو فرول که یک نوع از ویتامین E است؛ نقش موثری در بهبود وضع تنفس دارد. این روغن علاوه بر توکوفرول اسید چرب غیر اشباعی از نوع MONO دارد که خاصیت کاهش دهندگی التهاب را دارد.
اگر در روزهای معمولی از روغن مایع گیاهی معمول استفاده میکردید در روزهایی که هوا آلوده است حتما روغن زیتون را برای مصارف پخت غذا مصرف کنید و حتی سالاد را بیشتر از معمول با روغن زیتون و لیموی تازه خوش طعم کنید تا همه افراد خانواده از آن مصرف کنند.
۴. محصولات گیاهی تازه و میوهها
واقعا مهم نیست چه نوعی از سبزی و میوه، مهم مصرف روزانه و افزایش مصرف است اغلب سبزیها و محصولات گیاهی تازه، غنی از آنتی اکسیدان هستند و میتوانند عوارض آلودگی هوا را کاهش دهند.
سبزیجات را تازه بخورید، ولی سیب زمینی، هویج، شلغم و چغندر و سایر محصولاتی که غدهای هستند را قبل از پخت به همان اندازهای که در غذا میریزید خرد کرده و بمدت ۲۰ دقیقه در آب سرد بگذارید تا میزان نیتراتهایی که از خاک ممکن است در آن تجمع داشته باشد وارد آب شود بعد آب را دور بریزید و سبزیها را برای پخت و یا مصرف خام بکار ببرید.
در میان میوهها سیب، سرب را جذب میکند و مانع رسیدن آسیب به سلولهای بدن میشود. پرتقال، لیمو، گریپ فروت، هویج، انبه، کدو تنبل، فلفل سبز، اسفناج، انواع کلم، گوجهفرنگی، کیوی و غلات سبوسدار هم این خاصیت را دارند.
بر اساس تحقیقات میدانی، کلم بروکلی؛ به طور خاص تنفس را راحتتر میکند. حتما در هر وعده غذایی شامل صبحانه، نهار و شام یک نوع یا بیشتر سبزی و محصولات گیاهی تازه و میوه مصرف کنید.
۵. دانه فلاکسید، بذرک یا تخم کتان
تحقیقات نشان داده که خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدان فیتو استروژنها بطور موثری آسم و آلرژی را کاهش داده و گونهای از فیتو استروژن در بعضی از غذاها مانند بذر کتان یا بزرک وجود دارد.
اسیدهای چرب امگا ۳ در بذر کتان علاوه بر اینکه ریسک مبتلا شدن به آسم را کاهش میدهد برای کسانی که بیماری عروقی قلب دارند خاصیت پیشگیری کننده دارد. روزانه مقداری از بذر را در غذاها مانند سوپ و سالاد اضافه کنید.
آسیاب شده این بذر راحتتر استفاده میشود، ولی آنرا برای حفظ اثر درست موقع مصرف آسیاب کرده و یا مقداری را برای چند روز آسیاب و در یخچال در ظرف بسته نگه دارید. تخم کتان را از عطاریهایی که قابل اعتمادتان هستند خریداری کنید. تخم کتان قهوهای روشن و شفاف و کمی از زیره بزرگتر است.
۶. سیر و پیاز
سیر و پیاز دارای انتی اکسیدانهای قوی هستند که نقش مهمی در کاهش خطر رادیکالهای آزادی که از هوای محیط وارد بدن میشوند دارند. اشعه ماورای بنفش، دود ناشی از سیگار و کلا آلایندههای هوا از طریق ریه وارد بدن شده و رادیکالهای آزادی که در اثر ورود آنها به سیستم حیاتی ما ایجاد میشود.
کلا سیستم ایمنی و سلامت ما را در معرض خطر قرار میدهد. آنتی اکسیدانها میتوانند این خطر را کاهش دهند سیر با خاصیت آنتی اکسیدانی خود از بروز التهاب در سینوسها و آلرژیهای مرتبط جلوگیری میکند.
۷. ماهیهای بخارپز
آبپز یا تنوری غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ و سلنیوم همچون کیلکا، کولی، ساردین، خال مخالی، قباد، سالمون، شاه ماهی، قزلآلا (حتی انواع پرورشی) و ماهیهای آزاد در کنار میگو میتوانند از اثرات زیان بار ترکیبات التهابآور آلایندهها بکاهند و مصرف آن به مبتلایان آسم، تنگی نفس و مشکلات قلبی و التهابی توصیه میشود.
۸. سس یا رب گوجه فرنگی
لیکوپن نقش حفاظتی موثری برای ریه و تنفس و کاهش آسم دارند.لیکوپن موجود در بعضی از غذاها مانند گوجه فرنگی نقش حفاظتی موثری برای ریه و تنفس و کاهش آسم دارند. به جای اینکه مصرف پاستا و ماکارونی را زیاد کنید، سس گوجه فرنگی آن را زیاد کنید.
مطمئن شوید که رب یا سس گوجه فرنگی تقلبی نباشد در صورت عدم اطمینان بهتر است خودتان با گوجه فرنگی سس درست کنید و یا از گوجه فرنگی در صبحانه و نهار و شام استفاده کنید.
۹. آب انار، چای سبز، چای سفید و قهوه
در روزهای آلوده آب انار، چای سبز را باید در برنامه غذایتان قرار دهید. به دلیل داشتن ترکیبات فلاونوئیدی به دفاع بدن در برابر عوامل اکسیدکننده که از طریق آلودگی هوا وارد بدن میشوند کمک میکند و خوراکیهای پرچرب، پرپروتئین و غذاهای فرآوری شده آماده میتوانند سرعت اکسیداسیون و افزایش رادیکالهای مضر آزاد را در بدن بالا ببرند.
۱۰. بروکلی و جوانههای آن
در کاهش عوارض هوای آلوده نقش مهمی در سبزیجات پیدا کرده اند یک تحقیق جدید که در مجله تحقیقاتی پیشگیری از سرطان چاپ شده نشان داده که نوشیدن نصف فنجان نوشابه جوانه بروکلی خطر زیانهای ناشی از اکرولیین و بنزین را کاهش میدهد.