کشت قراردادی کلزا در ۲۲۰ هزار هکتار از اراضی کشور
دانههای روغنی، ماده اولیه تولید روغن در کشور و گیاه کلزا با ۵۰ درصد روغن دهی، در رتبه نخست گیاهان و دانههای روغنی قرار دارد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ به گفته معاون طرح مجری دانههای روغنی پس از کلزا، کنجد، سویا، آفتاب گردان و گلرنگ، کشت کاملینا نیز با هدف روغنی گیری، چند سالی است که در سطح ۳ هزار هکتار از اراضی کشور آغاز شده است.
آقای غلامحسین خدرایی با اشاره به کشت ۲۳۰ هزار هکتار کلزا در سال گذشته افزود: شرکتهای روغن کشی، با امضای قرارداد با کشاورزان، محصول تولید شده کلزا را با قیمت مصوب ۱۵ هزار تومان خریداری کردند.
وی با بیان اینکه کشت دانههای روغنی، به دلیل زود بازده بودن و مصرف کم آب، مقرون به صرفه است گفت: امسال (۱۴۰۱) کشت کلزار در سطح بیش از ۲۲۰ هزار هکتار از اراضی کشور افزایش مییابد و شرکتهای روغن کشی با امضای قرارداد با کشاورزان، امکانات مورد نیاز آنها را از جمله سم و کودهای عالی و شیمیایی را برای کشاورزان تامین میکنند.
معاون طرح دانههای روغنی همچنین با اشاره به اینکه یکی از چالشهای امنیت غذایی کشور تامین روغن مورد نیاز کشور است و کشت دانههای روغنی میتواند این چالش را برطرف کند ادامه داد: روغن مورد نیاز کشور، سالانه یک میلیون و پانصد هزار تن است در حالیکه هم اکنون ۱۰ تا ۱۵ درصد آن در داخل تولید میشود بر این اساس برای تامین نیاز کشور باید دانههای روغنی و روغن خام وارد شود که برای واردات آن بیش از ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار اعتبار لازم است.
وی گفت: در برنامه ۵ ساله وزارت جهاد کشاورزی، برنامه ریزی شده تا در طول ۵ سال آینده، میزان کشت و تولید دانههای روغنی در کشور، ۵۰ درصد نیاز کشور را تامین کند.
وزیر جهاد کشاورزی نیز دلیل موفق نبودن طرح تولید دانههای روغنی در کشور را مصرف بالای روغن در کشور و اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به وارد کنندگان دانههای روغنی عنوان کرد و گفت: اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به مافیای واردکنندگان دانههای روغنی و روغن خام، که خود صاحبان اصلی کارخانههای روغن کشی هستند موجب شده این طرح در کشور ناموفق شود.
سید جواد ساداتی نژاد افزود: باید ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات روغن و دانههای روغنی حذف شود و علاوه بر آن دانههای روغنی با قیمت خرید تضمینی از کشاورزان خریداری شود تا کشاورزان انگیزه کاشت و تولید دانههای روغنی را داشته با شند.
در بند ۶ و ۷ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و برنامه ۵ ساله وزارت جهاد کشاورزی موسوم به طرح خوداتکایی، تولید دانههای روغنی با هدف افزایش تولیدات داخلی، از سوی وزارت جهاد کشاورزی اجرا میشود که این امر موجب کاهش وابستگی ۵۰ درصدی به واردات خواهد شد.
آمارها نشان میدهد تولید دانههای روغنی در کشور در چندسال گذشته، توسعه بسیاری داشته و وزارت جهاد کشاورزی با تولید محصول مختلف تولید روغن، از خروج بیش از میلیونها دلار از کشور جلوگیری کرده است؛ بنابراین در شرایط کم آبی کشور، کشت دانههای روغنی، با توجه به مصرف کم آب این محصولات، هدفی است که میتواند علاوه بر توسعه کشاورزی پایدار، نیاز کشور به روغن خوراکی را تا رسیدن به خودکفایی تامین کند.