پخش زنده
امروز: -
با شیوع گسترده کرونا، مصرف غیر منطقی دارو به ویژه آنتی بیوتیکها نه تنها بهبودی برای بیمار نداشته بلکه سلامت اجتماعی را به خطر انداخته است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان سمنان، دارو یکی از کالاهای استراتژیک مشمول یارانه در کشور و یک نیاز اساسی عامه مردم است که به دلیل رابطه مستقیم داشتن با سلامت جامعه از اهمیت خاصی برخوردار است. امروزه، اما بطور فزایندهای دارو اعم از مسکن و آنتی بیوتیک خریداری میشود که یک سرش به تجویز بی رویه پزشکان میرسد و سر دیگرش تجویزهای خانگی اقوام دور و نزدیک.
برخی بدون داشتن صلاحیت شناخت بیماری و بدون در نظر گرفتن تداخل دارویی برای رفع یا کاهش انواع درد و تیمار بیماریهای مختلف، دارو تجویز میکنند در صورتیکه مصرف برخی از داروها با توجه به بیماریهای گوناگون سبب تشدید عوارض جنبی یا تداخل داروئی شده و ضرر این موضوع از منافع آن فزونی مییابد.
مصرفی که نابه جاست...
مصرف غیر منطقی دارو در کشور، چهار برابر از میانگین جهانی بالاتر است. این را نه تنها آمارهای ثبت شده نشان میدهد بلکه شبه داروخانههای مستقر در آشپزخانه هر خانواده که کلکسیونی از انواع و اقسام داروهای مسکن و آنتی بیوتیک است، گویای این مسئله است.
دکتر علی گوهری متخصص بیماریهای عفونی میگوید: آنتی بیوتیکها داروهای قدرتمندی هستند که با عفونتهای باکتریایی مبارزه میکنند و با استفاده صحیح از آنتیبیوتیکها میتوانید جان خود را نجات دهید.
به گفته این متخصص عفونی، آنتی بیوتیکها در درمان عفونتهای ناشی از ویروسها مانند سرماخوردگی و آنفولانزا، بیشتر سرفهها و برونشیت و گلودرد (مگر اینکه ناشی از استرپتوکوک باشد) تاثیری ندارند.
دکتر گوهری میافزاید: برخی از خانوادهها بدون در نظر داشتن عوارض جانبی مثل وزوز گوش، بروز انواع افزایش حساسیت، تشدید آسم، عوارض گوارشی نظیر زخم و یا خونریزی معده واثنی عشر، بیماری کبدی، مستعد نمودن برای کاهش انعقاد پذیری و خونریزی پوستی – مخاطی و آسیبهای کلیوی، قلبی و عروقی، خود سرانه به محض مشاهده نخستین علائم بیماری، به درِ داروخانه خانگی خود مراجه میکنند و چند قرصی را بالا میاندازند!
آنتی بیوتیک تراپی ممنوع!
اگر ویروسی، فردی را بیمار کند، مصرف آنتی بیوتیک ممکن است ضرر بیشتری برای بیمار داشته باشد. استفاده از آنتی بیوتیکها در هنگام نیاز نداشتن به آنها مثل بیماریهای ویروسی به مقاومت آنتی بیوتیکی منجر شود.
کوروش دری رییس انجمن داروسازان استان سمنان میگوید: شرایط مصرف داروها در کشور و استان سمنان در شرایط بدی به سر میبرد به خصوص مصرف آنتی بیوتیک ها!
دری میافزاید: این رسته از داروها حساسیت بیشتری را به همراه دارد. چرا که مصرف نا به جا این داروها، مقاومت آنتی بیوتیکی را منجر میشود و دارو برای مقابله با باکتری تاثیر خود را از دست بدهد و آن باکتری مقاوم شده در برابر دارو، میتواند از فردی به فرد دیگر منتقل یابد.
چرا باید نگران مقاومت باکتریایی باشیم؟
زمانی را تصور کنید که دیگر آنتی بیوتیکها هیچ تأثیری نداشته باشند؛ یعنی زمانی که بیماریی حتی سخت به راحتی با مصرف یک دورهی مصرف آنتی بیوتیک درمان میشد، اما اکنون با مصرف همان آنتی بیوتیک هرروز پیشرفت میکند و به مرحلهی خطرناک میرسد.
شیدا شریعت دکتر داروساز میگوید: زمانی که بیماری به نوع مقاوم به آنتی بیوتیک تبدیل میشود، دیگر درمان ساده نیست و پزشکان مجبور میشوند از چندین دارو با طیف عوارض بیشتر و گران قیمتر و پردردسرتر استفاده کنند در حالی که آنتی بیوتیکها هر ساله تولید نمیشوند.
به گفته این پزشک داروساز، مردم با مشاهده علائم بیماری به داروخانهها مراجعه میکنند و انتظار دارند که داروی توصیه شده اقوام را به راحتی دریافت کنند در حالیکه توزیع داروها بر اساس لیست ابلاغ شده وزارت بهداشت به داروخانهها تنها به داروهای ضد تب، ضد درد و ضد سرفه ختم میشود و مابقی با نسخه پزشک قابل فروش است.
اگر آنتی بیوتیک اثر نکند...
به گفته پزشکان، اگر آنتی بیوتیکی اثر نکند، بیماری طولانیتر و پیچیدهتر میشود، تقاضای نیاز به داروهای گرانتر افزایش مییابد و چه بسا عفونتهای مقاوم منجر به مرگ ایجاد میشود.
دکتر علی گوهری متخصص بیماریهای عفونی میگوید: فقط خود بیماران تنها کسانی نیستند که از این نتیجه رنج میبرند بلکه افراد سالم جامعه هم ضربه خواهند خورد.
وی میافزاید: باکتریهای مقاوم به سرعت گسترش خواهد یافت و سلامت افراد جامعه با گونه بیماری زای جدیدی که به سختی و با هزینه زیاد درمان میشود تهدید میشود.
کرونایی که هیزم بر آتش نگرانیهای اجتماعی اضافه کرده...
علم طب و پزشکی میگوید آنتی بیوتیکها بر عفونتهای ویروسی بی تأثیرند و منجر به بهبود نمیشوند؛ به همین دلیل است که در هنگام سرما خوردگی، به هر میزان آنتی بیوتیک یا به اصطلاح "چرک خشک کن" مصرف شود، بهبودی حاصل نمیشود و کار اشتباهتر مصرف آنتی بیوتیکهای متنوع است.
زهرا اکبر پور کارشناس دارو معاونت غذا و دارن دانشگاه علوم پزشکی سمنان با بیان اینکه متاسفانه در دوران کرونا، مراجعات مردم به داروخانهها برای دریافت دارو و آنتی بیوتیکها تشدید پیدا کرده است، گفت: مردم با کوچکترین علائم به داروخانه مراجعه میکنند در حالیکه تشخیص اینکه یک بیماری عفونت ویروسی است یا باکتریایی تنها بر عهدهی پزشک است و پزشک با بررسی یک سری علائم و شاخصها داروی مناسب را تجویز میکند.
این کارشناس دارو میگوید: نحوه تجویز دارو از سوی پزشکان در کمیتههایی بررسی و رصد میشود تا به طور منطقی، دارو در جامعه توزیع شود.
وی تجویز دارو در نسخه پزشکان سمنانی را منطقی ارزیابی میکند و میافزاید: میانگین تجویز دارو در کشور ۲.۸۵ است در حالیکه این میانگین در سمنان به ۲.۱۷ رسیده و نرم کشوری پایینتر است.
اکبر پور درخصوص مصرف خودسرانه دارو به ویژه در دوره شیوع کرونا ابراز نگرانی میکند و میگوید: مصرف داروهای انتی بیوتیک این روزها دهها برابر بیشتر شده و اگر با روند کنونی پیش برویم دیگر با این روش نیز به نتیجه نمیرسیم و دیگر هیچ دارویی قادر نخواهد بود برای نجات ما اقدام کند و مرگ روی خواهد داد.
کودکان هم از عارضههای عفونی_ اجتماعی در امان نیستند..
کودکان درهر سنی میتوانند به بیماری دچار شوند. اگر مصرف دارو در این قشر از جامعه به صورت خودسرانه اتفاق افتد، جز رنج بیماری و مقاومت میکروبی حاصلی ندارد.
دکتر نوید دانایی متخصص کودکان و فوق تخصص اطفال میگوید: با مصرف غیر منطقی دارو به ویژه آنتی بیوتیکها در کودکان، مقاومت میکروبی در انها ایجاد میشود که یک راه مقابله با آن، تجویز آنتی بیوتیکهای قوی تری است.
وی از خانوادهها خواست تا به محض مشاهده علائم اولیه بیماری، به پزشک یا داروخانهها مراجعه نکنند و فرصت کافی برای گذر از فاز اولیه بیماری به کودک داده شود.
دکتر دانایی، استفاده از داروهای خانگی در فاز اولیه بیماری در کودکان را مهم برشمرد و گفت: خانوادهها پس از تیمار کردن کودکان در صورتی که مشاهده کردند، علائم بیماری هم چنان به قوت خود باقی مانده، برای دریافت دارو و بهبود سریعتر به پزشک مراجعه کنند و بر اساس تجویز منطقی پزشک، دارو دریافت کنند.
فرهنگ سازی را از خودمان شروع کنیم...
گاهی فکر میکنیم که سرما خوردگی ساده، آبریزش بینی، گلودرد، سردرد، تب، سرفه و درد عضلانی نیاز به دکتر رفتن ندارد و استفاده از چند دارو ساده میتوانند بیماری ما را درمان کند. در حالیکه پزشکان توصیه کردند که استفاده نا به جا از داروها به ویژه آنتی بیوتیکها تنها در بهبود موقت بیماری میتواند نقش داشته باشد.
پزشکان از جامعهای که در دوره بیماری به سر میبرند به ویژه در این دوره کرونا، میخواهد تا با شروع علائم، درمان حمایتی مثل استراحت، استفاده از مایعات و غذاهای گرم خانگی را شروع کنند و به سرعت به سراغ دارو نروند.
این امر نه تنها به سود سلامت فردی است بلکه سلامت اجتماعی را به همراه دارد و برای قدم برداشتن در این راه که به محض بیمار شدن دارویی مصرف نکنیم، از خود، خانواده و دوستانمان شروع کنیم تا فرهنگ استفاده منطقی دارو در جامعه شکل بگیرد.