پخش زنده
امروز: -
اگر دیابت نوع ۲ دارید یا در خطر دیابت هستید، میدانید که نوشابه، شیرینی و دونات اصلا برایتان خوب نیستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، دیابت یک بیماری مزمن و شایع است که مسئله تغذیه در روند پیشروی یا پیشگیری از آن بسیار اهمیت دارد، در ادامه برخی غذاهای مفید و مضر برای دیابت معرفی میشوند.
اجتناب از عوارض طولانی مدت این بیماری به چیزی بیشتر از نخوردن غذاهای قندی نیاز دارد. علاوه بر کنترل کربوهیدرات ها، افرادی که دیابت دارند باید غذاهایی بخورند که فشار خون بالا، کلسترول بالا و وزن اضافی شان را پایین بیاورد.
چه غذاهایی بخوریم که احساس بهتری داشته باشیم؟
به عنوان یک راهنمای کلی باید گفت غذاهای سرشار از پتاسیم، کلسیم، فیبر، منیزیم، و ویتامینهای A، C، و E انتخاب مناسبی هستند. حتی چربیها نیز اگر سالم باشند و به اندازه کافی مصرف شوند مناسب هستند.
غلات کامل میل کنید
وقتی صحبت سر دیابت است، همه کربوهیدراتها در بدن یکسان نیستند. غلات کامل – مانند نان سبوس دار – برخلاف همتایان کربوهیدرات خود، سرشار از فیبر هستند، که در واقع هضم را کند و سرعت تبدیل کربوهیدراتها به گلوکز را آهسته میکنند. این موارد از بالا رفتن قند خون جلوگیری میکند. به علاوه فیبر غلات کامل باعث میشود برای مدت زمان طولانی تری احساس سیری کنید، و بعضی از آنها با خود پتاسیم نیز دارند.
غلات کامل (در اندازه مناسب) به اندازه دیگر کربوهیدراتها روی قند خون تاثیر نمیگذارد.
قزل آلا
قزل آلا سرشار از اسید چرب امگا ۳ است، که مشخص شده به کاهش خطر بیماریهای قلبی کمک میکند، و همچنین اثرات مفیدی بر روی عوامل خطر ابتلا به دیابت دارد از جمله التهاب و فشار خون بالا. راهنمای انجمن دیابت آمریکا توصیه میکند هفتهای دو وعده ماهی سرشار از امگا ۳ میل کنید.
قزل آلا دوست ندارید؟ ساردین، ماهی خال خالی و شاه ماهی میل کنید. همه این ماهیها سرشار از پروتئین نیز هستند که به سیر ماندن و جلوگیری از بالا رفتن قند خون کمک میکنند.
آجیل اما با حفظ تعادل
آجیلها سرشار از فیبر و منیزیم هستند، و علاوه بر پروتئین مقدار زیادی چربی سالم غیر اشباع نیز دارند که کمک میکند برای مدت زمان طولانی سیر بمانید. یک مشت از آنها را اگر در سالاد بریزید و یا مستقیم به عنوان میان وعده میل کنید کمکتان میکند در طول روز دچار پرخوری نشوید. دانههای کتان و آجیلهایی نظیر گردو امگا ۳ نیز دارند. فقط مراقب اندازه وعده باشید، چون تنها تعدادی بادام اضافیتر میتواند مقدار کالری را بسیار بالا ببرد.
سیب زمینی شیرین
از اینکه در این لیست سیب زمینی دیدید تعجب کردید؟ خیالتان راحت، سیب زمینی شیرین حاوی ویتامین A و فیبر است، و کربوهیدرات موجود در آن به شدت کربوهیدرات سیب زمینی سفید قند خون را بالا نمیبرد. این یعنی سیب زمینی شیرین تا زمانی که به اندازه مناسب مصرف شود برای متعادل نگه داشتن قند خون در افراد دیابتی مفید است.
صبحانه
برای افرادی که دیابت دارند، صبحانه مهمترین وعده روز است. در تحقیق جدیدی که روی افراد بالغ مبتلا به دیابت نوع ۲ صورت گرفت مشخص شد آنهایی که صبحانه میل میکردند کمتر دچار بالا رفتن قند خون شدند.
قند خون ثابت یعنی هوس غذایی کمتر، که کمک میکند کمتر به سراغ پرخوری بروید و دچار فشار خون بالا، کلسترول بالا و اضافه وزن نشوید. در وعده صبحانه به صورت متعادل فیبر، پروتئین و چربیهای سالم قرار دهید که بتوانید تا وعده ناهار سیر بمانید. صبحانههایی مانند ماست یونانی به همراه توت و آجیل.
زنجبیل
تحقیقات جدید نشان داده است زنجبیل میتواند به ثبات قند خون کمک کند. در این تحقیق به ۳۳ فرد بالغ مبتلا به دیابت که انسولین استفاده نمیکردند هر روز و به مدت ۱۲ هفته قرص زنجبیل (معادل ¼ قاشق چای خوری ریشه زنجبیل) داده شد.
پس از این مدت مشخص شد متوسط قند خون آنها بهبود پیدا کرده است. اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف میکنید مراقب باشید، چون زنجبیل میتواند با این داروها تداخل داشته باشد.
دارچین
تحقیقات روی این ادویه خوش طعم به تازگی آغاز شده، اما نتایجش جالب است. در یک تحقیق تعدادی از افراد بالغی که به دیابت نوع ۲ مبتلا بودند را به دو دسته تقسیم کردند به یک گروه هر روز دوز مشخصی دارچین دادند و به گروه دیگر یک دارونما.
گروهی که دارچین استفاده میکردند پس از مدتی شاهد کاهش سطح قند خون خود بودند. با اینکه تحقیقات بیشتری نیاز است تا گفته شود تاثیر دارچین دقیقا چقدر است، استفاده مقداری دارچین در طول روز به شکل ترکیب در ماست، اسموتی و دیگر غذاها ضرری ندارد.
نمک ، مواظبش باشید!
مسئله نمک برای کسانی که دیابت دارند بسیار مهم است، چون مصرف بالای سدیم با فشار خون بالا، کلسترول بالا، و بیماری قلبی در ارتباط است. اما اینکه چه مقدار نمک مناسب است موضوع بحثهای فراوانی شده، مراکز کنترل و پیشگیری بیماری توصیه میکنند افراد بالغ روزانه بیش از ۲.۳۰۰ میلی گرم سدیم مصرف کنند و افرادی که دیابت دارند بیش از ۱.۵۰۰ میلی گرم سدیم در روز مصرف نکنند.
فقط سعی کنید استفاده از نمکدان را کم کنید و به جای غذاهای آماده و بسته بندی شده بیشتر غذاهای تازه و کامل استفاده کنید.
ژله ها، مرباها، نوشیدنی ها، و آب میوهها را نخورید!
گول برچسبهایی نظیر ” کاملا طبیعی ” ” میوههای واقعی ” یا ” اورگانیک ” را نخورید. ژله ها، مرباها، نوشیدنی ها، و آب میوهها معمولا، سرشار از قند اضافی، کربوهیدرات و کالری به همراه مقدار کمی مواد مغذی هستند. بعلاوه، فیبر در چنین غذاهایی بسیار ناچیز است بنابراین کربوهیدرات موجود در آن به سادگی قند خون را بالا میبرد. سعی کنید میوههای کامل مصرف کنید، چون هم قندشان طبیعی است و هم فیبر دارند.