آبخیزداری؛ عاملی برای بازگشت به روستا
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به تاثیر آبخیزداری در احیای منابع طبیعی گفت: آبخیزداری، باعث جذب بیشتر آب در عرصههای طبیعی شده و با رونق فعالیتهای کشاورزی، مهاجرت معکوس به روستاها را به دنبال خواهد داشت.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در نشست خبری با خبرنگاران که به مناسبت آغاز هفته منابع طبیعی برگزار شد، گفت: ایران یک کشور خشک و نیمه خشک با یک سوم بارش متوسط جهانی است که پوشش جنگلی آن ۱۴ و ۳ دهم میلیون هکتار و میانگین سرانه ۱۷ صدم درصد برای هر فرد است.
مسعود منصور افزود: از ۸۴ میلیون هکتار مراتع کشور, ۲ و نیم میلیون هکتار مرتع، ۳۰۰ هزار هکتار بیشه زار و ۳۲ میلیون هکتار عرصههای طبیعی است که از این مقدار هفت و نیم میلیون هکتار کانونهای بحرانی است که از این کانونهای بحرانی نیز دو و نیم میلیون هکتار کانون ریزگردها هستند.
وی گفت: میزان فرسایش در مراتع کشور, ۱۵ و ۴ دهم میلیون هکتار است، ضمن اینکه ۲۵۰ میلیون متر مکعب خاک فرسایش یافته در پشت سدهای کشور جمع شده است.
وی معضل عمده جنگلها را قطع درختان، قاچاق چوب و تولید ذغال عنوان کرد و افزود: در حوزه مراتع و جنگلها ۷۲ میلیون راس دام چرا میکنند که سه برابر استاندارد در مراتع است.
منصور با اشاره به وجود ۴۰ هزار قنات در کشور گفت: ۴۰ درصد این قناتها به دلیل کاهش بارشها در معرض خشک شدن است که این موضوع موجب وخیمتر شدن وضع عرصههای طبیعی و مراتع کشور و تاثیر بر منابع طبیعی کشور میشود.
وی تاکید کرد: برای رسیدن به اهداف سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، همکاری و همگرایی مردم و رسیدن به اهداف بالادستی مدنظر است ضمن اینکه مسئولان دستگاههای اجرایی و به ویژه قوه قضائیه برای حفظ منابع طبیعی کشور باید با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری همکاری بیشتری کنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به تاثیر آبخیزداری در احیای منابع طبیعی گفت: با آبخیزداری، جذب آب در عرصههای طبیعی بیشتر میود و موجب میشود، دبی آب چشمههای طبیعی یک تا سه برابر شود که با این اقدام فعالیت کشاورزی رونق گرفته و باعث افزایش تولید در بخش کشاورزی و مهاجرت معکوس به روستاها شده است.
وی افزود: هر هکتار جنگل ۲ و نیم تن اکسیژن تولید میکند و تقویت جنگلها تاثیر زیادی در حفظ آب وتقویت سفرههای زیرزمینی دارد. همچنین از کارکردهای دیگر جنگلها تولید چوب است که با زراعت چوب در جنگلها توانایی ۳۰۰ تن تولید چوب در هکتار را میتوان انتظار داشت.
منصور گفت: ۹۵۰ هزار خانوار از ظرفیتهای مراتع کشور بهره میبرند که این بهرمندی در تولید گوشت و علوفه کشور است که بالغ بر ده و نیم میلیون تن علوفه در مراتع کشور تولید میشود. همچنین حدود ۵ هزار گونه گیاهی در مراتع کشور رشد میکنند که دارای خواص دارویی و صنعتی هستند که این تعداد بیش از ۲ هزار گونه آن صادر میشود.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری درباره افزایش گشت گیاهان دارویی و پایدار سازی جنگلهای هیرکانی تصریح کرد: از پارسال تا کنون ۲۷۰ هزار هکتار گیاهان دارویی کشت شده، همچنین در جنگلهای هیرگانی نیز در سطح یک میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار پوشش جنگلی پایدار سازی شده است.
وی ادامه داد: ۴۱۴ هکتار ذخیره گاه جنگلی و گونههای نادر در کشور جود دارد که در دوسال گذشته ۶۰۰ هکتار دیگر به آن اضافه شده است.
مسعود منصور با اشاره به ممیزی مراتع کشور گفت: امسال ممیزی مراتع کشوربه پایان میرسد که جهشی ۵ برابری در افزایش ظرفیت مراتع را به دنبال داشته است.
وی همچنین درباره بیابان زادایی و مشارکتهای مردمی در این باره اظهار داشت:در سطح ۲/۵ میلیون هکتار از مراتع طرح مقابله با بیابان زایی و فرسایش خاک برنامه ریزی صورت گرفته است، همچنین بازسازی ۱۰۰ هزار هکتار از مراتع کشور با کمک مردم مطالعه و اجراشده و ۱۸۰۰ هکتار از عرصههای طبیعی تخریبی ناشی از خسارتهای معدن کاری از سوی معدن کاران اصلاح شده است.
وی ادامه داد: ۹۰ پارک جنگلی در کشور با کمک و همکاری مردم و سازمان منابع طبیعی اجرا شده است. ۱۷۴ هزار نفر نیز به هنوان همیار، محافظ و مروج با سازمان منابع طبیعی همکاری میکنند که از این تعداد ۶۷۱ تشکل و گروه مردم نهاد را تشکیل داده ایم و با ۵۳۷ تشکل نیز قرار داد همکاری امضا کرده ایم.