پخش زنده
امروز: -
سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی طرح تنظیم مقررات فضای مجازی در مجلس گفت: این طرح نسبت به طرح اولیه تغییرات اساسی داشته و در حال حاضر هم چنانچه ایرادی وجود داشته باشدآمادگی داریم آن را بر طرف کنیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، لطف الله سیاهکلی در ارتباطی زنده با شبکه سه سیما برخی ابعاد طرح نظام تنظیم مقررات خدمات فضای مجازی و نحوه بررسی آن را در مجلس تشریح کرد.
وی ابتدا به فرایند تشکیل کمیسیونی ویژه برای بررسی این طرح اشاره کرد وگفت: چهار، پنج ماه است که کمیسیون مشترک تشکیل شده است. قانونگذاری برای فضای مجازی نیاز به توجه به امور تخصصی و نگرانیهای مردم دارد واین باعث شد که کمیسیون تخصصی برای بررسی این طرح تشکیل شود وکمیسیون مشترک که چندین ماه است کارش را شروع کرده است. بیش از ۴۵ جلسه کارشناسی با گروههای مختلف اعم از دولتی و غیر دولتی و شخصیتهای حقیقی و حقوقی تشکیل شد. بعد از چهار، پنج ماه این طرح تغییرات اساسی داده شده و ۴۸ درصد تغییر کرده است. دیروز جلسه این کمیسیون برگزار شد وکلیاتش با عنوان نظام تنظیم خدمات فضای مجازی با ۱۹ رأی به تصویب رسید و فقط یک نفر به آن رأی نداد. بر این اساس این طرح در جلسات آتی در دستور کار قرار میگیرد و روی جزئیات و تبصرههای آن بحث و بررسی صورت میگیرد.
سؤال مجری: خیلیها راجع به ویرایشهای مختلف این طرح صحبت کرده اند؛ از طرح اولیه تا طرحی که دیروز تصویب شد. دیروز کدام طرح تصویب شد؟ بعضیها میگفتند ویرایش دی ماه است بعضیها میگفتند ویرایش بهمن ماه است.
سیاهکلی: ویرایش بهمن ماه تصویب شد. عرض کردم که طرح اولیه خیلی جابه جا شد و همه نگران بودیم. اصلا فلسفه وجودی و انتخاب ما برای این کمیسیون برای این است که افرادی که آشنایی دارند ورودکنند تا نگرانیهایی که مردم دارند برطرف کنیم. قوانین برای مردم است، چون قرار است مردم با آن قانون زندگی کنند بنابراین نباید به گونهای باشد که مردم ناراحت باشند و یا موجب این باشیم که کسب وکارهای مردم دچار بحران شود. چنین قانونی اشکال دارد. قانون باید طوری باشد که عموم مردم از آن راضی باشند و بتوانند با آن قانون زندگی کنند از این جهت در این طرح نسبت به طرح اولیه تغییرات اساسی ایجاد شد و در تعامل با مرکز پژوهشهای مجلس، شورای عالی فضای مجازی، دولت، وزارت ارتباطات و بخشهای خصوصی به گونه برنامه ریزی شدکه از ظرفیت این طرح استفاده شود. در ادامه کار هم همین طور است. فعلا که کلیات آن تصویب شده و چیزی به نام قانون نشده است. همچنان از شخصیتهای حقیقی و حقوقی استفاده میشودکه قانون شکل دقیقتر و جامع تری به خودش بگیرد و کمترین خطا و اشتباه را داشته باشد.
سؤال: یک سؤالی که در فضای مجازی پرسیده میشد این بود که این تصویب کلیات به معنی پایان اینترنت است؛ اینستاگرام بسته میشود، واتساپ بسته میشود، نرم افزارهای خارجی بسته میشود و همه بروند دنبال جایگزینهای داخلی. این خبرها صحت دارد؟
سیاهکلی: کاهش سرعت اینترنت ویا افزایش فیلترینگ اصلا یک بند جداگانه دارد و ربطی به این طرح ندارد. این موضوعات خارج از این طرح است. محدودیتهایی که در رابطه با کاهش سرعت اینترنت گفته میشود، وزارت ارتباطات میگوید در اثر ضعف زیر ساخت است و دیگر اینکه شرایط کرونایی و نیاز جامعه مخصوصاً دانش آموزان، دانشجویان و خیلی جاهای دیگر که از اینترنت استفاده میکنند باعث شده که سرعت اینترنت پایین باشد. بعضیها این موضوعات را به حساب تصویب کلیات این طرح میگذارند. این طرح تازه کلیاتش تصویب شده است و تا به قانون تبدیل شود پنج، شش ماه طول میکشد. بعد میرود به شورای نگهبان تا تأیید بشود، بعد ابلاغ شود و بعد از آن آزمایشی اجرای شود در آنجا هم اگر اشکالی داشته باشد دوباره برمی گردد. این طرح راجع به سرعت اینترنت بحث نمیکند، البته اصرار بر این دارد که نهادهای دولتی باید از پلتفرمهای داخلی استفاده کنند و درباره مردم، ما نمیتوانیم به این صورت تعیین تکلیف کنیم. مردم آزاد هستند که از پلتفرمهایی که در اختیار دارند استفاده کنند. خیلی حرف هاست که گفته میشود و هیچ کدامش ربطی به این مسئله ندارد. این طرح در فضای مجازی موجود است و میتوانند آن را مطالعه کنند. مخصوصا رسانهها این طرح را با دقت مطالعه کنند و در اختیار مردم قرار دهند و مردم هم نقطه نظراتشان را اعلام کنند و دوباره ما در کمیسیون به آن توجه میکنیم و رفع عیب میکنیم تا نهایتاً طرح، آن جوری شود که عموم مردم رضایتمندی داشته باشند.
سؤال: دیروز پس از این که کلیات طرح تصویب شد؛ افراد در فضای مجازی با هر سلیقه سیاسی، حتی افرادی که نزدیک به مجلس بودند؛ بعضا خود نمایندگان، نسبت به این طرح واکنشهای منفی داشتند. در اقناسازی، شما به عنوان سخنگوی کمیسیون، همکاران شما در صحن مجلس و در سطح رسانههای داخلی خوب عمل کردید و توانستید مردم را قانع کنید. برخی افراد که میگویم، منظور این هست که برخی مخاطبان خودتان و یا همکارانتان را قانع کنید نسبت به اتفاقی که قرار است بیفتد.
سیاهکلی: در رابطه با اقناع مردم و اطلاع رسانی ضعیف عمل شده و از رادیو وتلویزیون ودیگر رسانهها درخواست میکنم، خودشان این طرح را به دقت نقد کنند و این موضوع خیلی مهم است. فضای مجازی فضای ناشناخته ایست. قانون نویسی برای آن خیلی سخت است. این قانون باید از زاویه تخصصی دیده شود و به هیچ وجه نباید نگاه سیاسی داشته باشد. بعضی از افراد ممکن است نگاه سیاسی داشته باشند. ما این نگاه را نداریم. قانون باید عموم جامعه را در بر بگیرد و قانونی برای عامه مردم است و همگان باید از این قانون بهرهمند شوند و مشکلی برایشان پیش نیاید. مردم نباید کسب و کارها و زندگیشان تحت تاثیر قرار بگیرد و خدایی نکرده خلعی در آن وارد شود و اگر شما این طرح را نگاه کنید با آن طرح اولیه بیش از هفتاد، هشتاد تغییر اساسی دارد. همین سؤالهایی که امروز در ذهن مردم است در آن طرح اولیه وجود داشت و وارد شدیم و بحث کردیم و اصلاح کردیم و از شخصیتهای مختلفی که کار بلد و متخصص هستند استفاده کردیم که تا این حد توانستیم اصلاحات انجام دهیم. در ادامه هم اگر ایرادی باشد به ما بفرمایید؛ هم رسانهها و هم مردم و ما تلاش میکنیم آن را رفع کنیم. به هر حال محیط، محیط کارشناسی است و در واقع شرایط، مقدمه جهانی شدن است و استفاده از اینترنت. شما میبینید، امروز هرکسی میتواند در فضای جهان با اینترنت کار کند؛ چه در حوزه کسب و کار و چه در دیگر موارد زندگی.
سؤال: دیشب از معاونت قوانین مجلس نامهای منتشر شد خطاب به آقای تقی پور، رئیس کمیسیون که در آن گفته بودند فرایندهای شکلی در رأی گیری انجام نشده لذا نمیتواند مصوبه محسوب شود. حالا بحث ابطال نبود. بحث این بودکه این طرح به شکل مصوبه نمیتواند مورد پذیریش معاونت قوانین باشد و در فراینده مصوبات نمیتواند قرار بگیرد و با این تفاصیل دوباره باید برای کلیات رأی گیری شود.
سیاهکلی: ایشان به ماده ۱۴۲ اشاره کرده است. گفته شده تشریفات قانونی رعایت نشده است. اگر این حرف معاونت حقوقی مجلس درست باشد حتماً باید تشریفات قانونی رعایت شود و ماده ۱۴۲ رعایت شود. وی اشاره دارد، چون طرح عوض شده. این طرح باید از ماده ۱۴۲ استفاده میکرد و مرکز پژوهشها روی آن کار میکرد و این ایراد را ما بررسی میکنیم و اگر وارد باشد حتماً به آن توجه میشود.