پخش زنده
امروز: -
آمریکا درباره خطرات جهانی حمله احتمالی روسیه به اوکراین هشدار داد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، آمریکا پس از رد یکی از خواستههای کلیدی مسکو مبنی بر مخالفت با عضویت اوکراین در ناتو، درباره «خطرات جهانی» حمله احتمالی روسیه به اوکراین هشدار داد. این گزارش می افزاید در حالی که واشنگتن یک «مسیر دیپلماتیک جدی» را برای جلوگیری از جنگ در اوکراین پیشنهاد کرده است مسئله اوکراین، هر روز وخیمتر میشود و تهدیدهای روسیه، جدیتر و صدای چکمه نظامیان روس، واضحتر به گوش میرسد. این در حالی است که پکن روز پنجشنبه، نگرانیهای روسیه درباره اوکراین را منطقی دانست و از مسکو حمایت کرد.
واشنگتن، روز چهارشنبه اعلام کرد پیش بینی میکند حمله احتمالی روسیه به اوکراین تا اواسط فوریه انجام شود. در همین حال نشست نمایندگان روسیه و اوکراین، درباره درگیریهای اخیر در شرق اوکراین، که در پاریس برگزار شده بود، به تعهد مشترک و کم سابقه دو طرف برای حفظ آتش بس منجر شد. وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد همه چیز حاکی از آن است که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در مقطع زمانی که احتمالا اواسط فوریه است، از نیروی نظامی علیه اوکراین استفاده خواهد کرد. شرمن در عین حال خاطر نشان کرد: مراسم افتتاحیه بازیهای المپیک زمستانی پکن در تاریخ چهارم فوریه میتواند بر برنامه پوتین درباره اوکراین تاثیر بگذارد؛ چرا که مسکو مایل نیست مسئله اوکراین، رویداد بزرگ المپیک پکن را مختل کند.
چین که از قدرت های بزرگ آسیا محسوب میشود و به روسیه نزدیک است تاکنون از موضع گیری علنی در بحران بین مسکو و غرب خودداری کرده بود. کشورهای غربی و در راس آنها آمریکا، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه را به استقرار بیش از یکصد هزار سرباز، در پشت دروازههای اوکراین متهم کرده و از حمله احتمالی روسیه به این کشور ابراز نگرانی کرده اند. به فاصله هشت روز تا مراسم افتتاحیه المپیک زمستانی پکن که از دیرباز و به طور سنتی با «آتش بس» در مناقشات و درگیریهای جهانی همراه میشود، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود، درباره اوکراین تلفنی گفتگو کرد. بر اساس بیانیهای که وزارت امور خارجه چین منتشر کرد، وانگ یی در این گفتگوی تلفنی به بلینکن گفت: نگرانیهای امنیتی منطقی روسیه باید جدی گرفته شود و مورد توجه قرار گیرد.
نگرانیهای امنیتی منطقی روسیه باید جدی گرفته شود
موضع چین در برابر مسئله اوکراین، یک روز پس از رد رسمی درخواست مسکو از طرف واشنگتن و ناتو مطرح شده است. روسیه، خواستار آن شده بود که ناتو تعهد دهد با پیوستن اوکراین به این ائتلاف نظامی مخالفت خواهد کرد. اما پاسخ آمریکا و ناتو به این درخواست روسیه، منفی بود. آنتونی بلینکن نیز در این گفتگوی تلفنی به همتای چینی خود درباره خطرات امنیتی و اقتصادی حمله احتمالی روسیه به اوکراین هشدار داد. آمریکا و ناتو، روز چهارشنبه، دو نامه جداگانه برای روسیه ارسال کردند و به مسکو که خواستار ضمانتهای امنیتی شده بود، پاسخ منفی دادند. آنتونی بلینکن اعلام کرد آمریکا در پاسخ خود به روسیه، به وضوح اعلام کرده است از اصل «درهای باز ناتو» دفاع میکند. به عبارت دیگر، ناتو بر خلاف خواسته روسیه، به هیچ عنوان نمیتواند به طور رسمی متعهد شود هرگز اجازه عضویت اوکراین در این ائتلاف را نخواهد داد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو نیز در سخنانی کوتاه اعلام کرد ما بار دیگر به روسیه نزدیک میشویم تا مسیر گفتگو با این کشور را برای حل و فصل مسئله اوکراین دنبال کنیم با این حال برای مواجه شدن با بدترین شرایط نیز آماده شده ایم. اما آیا روسیه دستی را که ناتو دراز کرده است خواهد گرفت یا آنکه بر عکس، رد خواستههای کلیدی خود از طرف ناتو و آمریکا را به مثابه اعلان جنگ تلقی خواهد کرد؟ ماری دومولن از کارشناسان اندیشکده شورای روابط خارجی اروپا میگوید این قضاوتی است که اساسا توسط خود پوتین انجام خواهد شد.
وی افزود: هیچ کس، حتی در داخل نظام سیاسی حاکم بر روسیه نمیداند در این زمینه چه تصمیمی اتخاذ خواهد شد. همزمان با این رویدادها، مذاکره کنندگان روسیه و اوکراین که با میانجی گری فرانسه و آلمان با یکدیگر در پاریس ملاقات کردند در پایان رایزنیهای خود با انتشار بیانیهای مشترک، بر تعهد بی قید و شرط خود به آتش بس میان نیروهای اوکراینی و جدایی طلبان روس گرا در شرق اوکراین تاکید کردند و قول دادند دو هفته دیگر دوباره در برلین با یکدیگر دیدار کنند. این در حالی که قرار است امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز جمعه با یکدیگر گفتگو کنند. پاریس، توافق مذاکره کنندگان روسیه و اوکراین در فرانسه را «نشانهای خوب از تعامل مجدد روس ها» دانست، اما به شرایط دشوار موجود هم اذعان کرد.
واشنگتن، انفجار قریب الوقوع احتمالی اوضاع پیرامون اوکراین را حس کرده است
دنیس پوشیلین، نماینده اصلی جدایی طلبان طرفدار روسیه در شرق اوکراین که فرماندهی شورشیان دونستک را نیز بر عهده دارد، روز پنجشنبه از مسکو خواست برای مقابله با نیروهای ارتش اوکراین، سلاح در اختیار شورشیان اوکراینی قرار دهد. آندری تورچاک، از مقامات ارشد پارلمان روسیه نیز روز چهارشنبه از مسکو خواست به جدایی طلبان روس گرا در شرق اوکراین سلاح بدهد. تورچاک که معاون اول رئیس شورای فدراسیون روسیه است، در تلویزیون سراسری کشورش تاکید کرد در این شرایط، روسیه باید با ارسال برخی تسلیحات برای شورشیان شرق اوکراین در راستای تقویت قابلیتهای دفاعی جمهوریهای خلق لوگانسک و دونتسک اقدام کند.
تورچاک که از چهرههای برجسته حزب حاکم روسیه یعنی «روسیه متحد» است، مقامات کیف را به تدارک تهاجم نظامی علیه مناطق جدایی طلب روس گرا (لوهانسک و دونتسک) متهم کرد. واشنگتن که انفجار قریب الوقوع احتمالی اوضاع پیرامون اوکراین را حس کرده است، روز چهارشنبه اتباع خود در اوکراین را ترغیب کرد خاک این کشور را ترک کنند تا گرفتار تهدیدات احتمالی درگیری نشوند. در جبهه مقابل، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه با محکوم کردن کشورهای غربی که دائما در مورد قریب الوقوع بودن حمله نظامی روسیه به اوکراین هشدار میدهد، تاکید کرد: در صورتی که غرب به رفتار خصمانه خود ادامه دهد، مسکو اقدامات واکنشی لازم را انجام خواهد داد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز تاثیر تحریمهای احتمالی واشنگتن علیه شخص ولادیمیر پوتین را که روز سه شنبه توسط جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا اعلام شد، کم اهمیت دانست و تاکید کرد: این تحریمها از نظر سیاسی برای رئیس جمهور روسیه دردناک نخواهند بود، اما میتوانند برای روابط بین مسکو و غرب مخرب باشند.