پخش زنده
امروز: -
وزير خارجه انگليس، پس از 5 سال، به عنوان نخستين وزير خارجه اين کشور ، در فصل سرماي روابط به مسکو سفر کرد اما همان گونه انتظارمي رفت روابط دو کشور گرم نشد .
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ سفر بوريس جانسون، وزير خارجه انگليس به مسکو و ديدار وي با لاوروف همتاي روسي اش ، از جهات گوناگون قابل توجه است : خروج انگليس از اتحاديه اروپا (برگزيت) و نياز لندن به يافتن شرکاي جديد بعد جدايي از 27 کشور عضو اتحاديه اروپا ، علاقه دو دولت انگليس و روسيه براي حفظ برجام، چگونگي حفظ تحريم هاي اتحاديه اروپا عليه روسيه پس از ماجراي شبه جزيره کريمه در سال 2014 و نيز تداوم ناارامي ها در مناطق روس نشين اوکراين، آنچه که تهديدهاي سايبري روسيه عليه انگليس خوانده مي شود ، تبليغات انگليسي ها درباره نقش سازمان اطلاعات روسيه در مرگ مشکوک الکساندر ليتويننکو (Alexander Litvinenko) عضو پيشين سازمان امنيت روسيه (اف بي اس) که پس از پناهندگي به انگليس به عنوان مشاور سازمان جاسوسي انگليس کار مي کرد و در سال 2006 در پي مسموميت با پولوتينيوم-21 درگذشت، مسابقات جام جهاني فوتبال در سال 2018 ميلادي در روسيه، فعال شدن روسيه در فضاي سياسي و نظامي در غرب آسيا و به ويژه در سرکوب داعش در سوريه ، بحران هسته اي کره شمالي و احتمال کمک گرفتن از مسکو در اين باره، يارگيري هاي روسيه در منطقه و از جمله تشکيل مثلت روسيه- ايران- ترکيه و شايعات درباره تلاش پوتين در امور سياسي غرب.
گستردگي اختلافات در مواضع دو کشور به اندازه اي است که هيچ يک از دو طرف در لندن يا مسکو، انتظار ندارند به زودي گشايش چشمگيري در روابط دو کشور پديد آيد.
رسانه هاي انگليس، در تحليل سفر بوريس جانسون به روسيه، با توجه به اغلب اين موارد، بر روابط نه چندان دوستانه دو کشور اشاره کرده اند . از جمله روزنامه فايننشيال تايمز نوشت در حالي که روابط انگليس و روسيه در سطح صفر است، استقبال از بوريس جانسون در مسکو سرد بود.
روزنامه ديلي تلگراف نوشت: لاوروف با ياداوري مشکلات بر سر روابط روسيه با انگليس، اشکارا به بوريس جانسون گفت که اختلافات ميان دو کشور، از جانب روسيه نيست.
روزنامه تايمز نوشت بوريس جانسون به روسيه گفت که انگليس براي واکنش سايبري به حملات سايبري عليه امنيت ملي انگليس و غرب اماده است.
شبکه تلويزيوني بي بي سي، با پخش سخنان وزير خارجه انگليس اعلام کرد بوريس جانسون در نخستين سخنانش در نشست با وزير خارجه روسيه گفت با اين که ختلافاتمان فراوان است، مواردي همچون تلاش براي حفظ توافق بر سر برنامه هاي هسته اي ايران، هدف مشترک ماست.
به نوشته روزنامه گاردين، در پي سخنان ترزا مي، نخست وزير انگليس عليه تهديدهاي سايبري روسيه، بوريس جانسون به مسکو هشدار داد که از تلاش هايش به منظور نفوذ در فضاي مجازي غرب، و به ويژه انگليس دست بردارد وگرنه لندن به اقدام مشابه دست خواهد زد.
ترزا مي نخست وزير انگليس چندي پيش خطاب به روسيه گفته بود که اقدامات مسکو را زير نظر دارد و تسليم نخواهد شد.
پيش از سفر به مسکو، بوريس جانسون دو بار در سال جاري، سفرش به روسيه را در اخرين روزها به تعويق انداخته بود.
بار نخست در ماه آوريل (فروردين) پس از حمله شيميايي در خان شيخون و حمله موشکي امريکا به پايگاه هوايي دولت سوريه و بار دوم به منظور شرکت در نشست وزيران خارجه کشورهاي عضو پيمان آتلانتيک شمالي، ناتو، اين سفر به تاخير افتاده بود.
به گزارش رسانه هاي انگليس، اهداف سهل و قابل حصول نيز براي سفر وزير خارجه انگليس به روسيه منظور شده بود مثلا يکي از اهداف جانسون، وضعيت امنيت فوتباليست هاي تيم ملي انگليس و هواداران آن در سفر به شهرهاي روسيه، در زمان مسابقات جام جهاني فوتبال بود.
شماري از کارشناسان معتقدند بوريس جانسون، وزير خارجه انگليس، فرد مناسبي براي بهبود روابط اين کشور با روسيه نيست. با اين که اختلافات فراوان ميان دو دولت وجود دارد، بوريس جانسون، در استانه سفر به مسکو در مصاحبه با يک روزنامه، بر خشم روس ها افزود زيرا نقش روسيه را در حملات سايبري عليه غرب، در سوريه و نيز الحاق کريمه مورد انتقاد قرار داد و درباره روسيه گفت: " روسيه هم چون حکومت اسپارت، بسته، زشت، نظامي گرا و ضد دموکراتيک است.
لاوروف ، وزير خارجه روسيه در استانه گفتگو با جانسون، وزير خارجه انگليس پاسخ داد روابط دو کشور در سطح "پايين" است.
ستاد ارتباطات دولت انگليس (Government Communications Headquarters) روز جهارشنبه اين هفته، در تهديد ضمني، اعلام کرد به توانايي به زانو در اوردن دولت متخاصم دست يافته است اما روزنامه گاردين نوشت بعيد است اين سخنان در مسکو، واکنش مطلوبي داشته باشد، ضمن اين که مسکو همه اتهامات درباره رخنه سايبري، نفوذ اينترنتي و هر گونه مداخله در امور انتخاباتي، سياسي، فني، نظامي و اقتصادي در کشورهاي غربي را جدا رد کرده است.
مقامات مسکو بارها شايعات درباره مداخله روسيه در شبکه هاي اجتماعي در زمان همه پرسي خروج انگليس از اتحاديه اروپا(برگزيت) را رد کرده اند. در هر حال بوريس جانسون اميدوار است بتواند همکاري روسيه را در مواردي همچون سوريه، کره شمالي و ايران به دست آورد.
روزنامه گاردين نوشت وزير خارجه انگليس مي خواهد بداند طرح روسيه به منظور تشکيل کنگره ملي گفگوهاي سوري که قرار است در ماه فوريه با همکاري سازمان ملل در شهر سوچي برگزار شود، چگونه است و مسکو براي پايان بحران در سوريه، به چه مي انديشد و به ويژه چه نقشي براي سازمان ملل منظور کرده است.
به نوشته گاردين،هدف جانسون اين خواهد بود که درباره اينده سوريه، ايران را از روسيه جدا کند زيرا ايران در صدد است نيروي شبه نظامي در سوريه داشته باشد و براي اين منظور، به حمايت دمشق و روسيه نيازمند است.
روس ها اگرچه از سفر بوريس جانسون به لندن استقبال کردند، از اين که اين سفر دو بار به تعويق افتاد، ناراضي بودند و گفتند موضوعات مورد نظر براي گفتگو، "سوا کردني" نخواهد بود و اجازه نخواهند داد دولت انگليس، فقط درباره موضوعات مورد نظرش گفتگو کند.
ماريا زاخارووا(Maria Zakharova)، سخنگوي وزارت خارجه روسيه به خبرنگاران گفت:" برخلاف آنچه که مقامات دولت انگليس در سخنان عمومي مي گويند، گفتگو درباره موضوعات مورد علاقه دولت انگليس، نامناسب است."
وي افزود : اگر اين سفر با "گام هاي واقعي" به منظور تقويت روابط دو طرف همراه نشود، بي فايده خواهد بود. اتحاديه اروپا هفته گذشته تحريم ها عليه روسيه را تمديد کرد و انگليس نقش فعالي در اين باره داشت.
اتحاديه اروپا از روسيه خواسته است مطابق با توافق نامه مينسک، از حمايت نظامي از جدايي خواهان روس تبار شرق اوکراين دست بردارد.
بوريس جانسون تلاش کرد با ياداوري روابط 450 ساله انگليس با روسيه، درباره تشديد اختلافات روسيه با کشورهاي غربي به همتاي روس خود هشدار دهد.
رسانه هاي روسيه گزارش دادند زماني که بوريس جانسون گفت کشورش در صدد افزايش صادرات به روسيه، از جمله فروش 300 دستگاه خودروي تجملي بنتلي (Bentleys) است و به شوخي افزود اين خوروها براي ديپلمات هاي وزارت خارجه روسيه خريداري نشده است، لاوروف فقط لبخند تحويل وي داد.
به نوشته روزنامه اينديپندنت، ملاقات دو وزير خارجه در مسکو، غير عادي بود و دو طرف در ملاءعام به يکديگر تاختند.
سرگئي لاوروف که از حملات بوريس جانسون عليه دولت ولاديمير پوتين خشمگين بود گفت : روابط دو کشور در سطح پايين است و افزود: اختلافات بايد در خصوصي مطرح شود نه در رسانه ها.
لاوروف گفت : با اين که سخنان درشتي از لندن شنيده مي شود، من صادقانه مي گويم هيچ اقدام از جانب روسيه را به ياد نمي اورم که عليه انگليس باشد.
به نوشته اينديپندنت، بوريس جانسون در گفتگو با لاوروف گفت رفتار مسکو درباره انگليس، اکنون با خصومت بيش تر عليه منافع لندن است به گونه اي که پس از پايان دوران جنگ سرد ديده نمي شد.
بوريس جانسون، وزير خارجه انگليس نيز در نشست خبري در مسکو گفت" سرگئي، همان گونه که گفتي، موضوعات ميان ما آسان نيست." وي افزود: اختلافات ميان ما، بر سر اوکراين، غرب بالکان يا آنچه در فضاي مجازي مي گذرد، وجود دارد اما من با شما موافقم که گفتگو درباره آن ها و صداقت در اين باره و پذيرش موانع در روابط ما با هم، اهميت دارد.
بازتاب سفر بوريس جانسون به مسکو نشانگر آن است که اختلافات ميان لندن و مسکو، به عنوان معياري از روابط روسيه با غرب، رو به گسترش است.
اگرچه هيچ کارشناسي پيش بيني نمي کرد با اين سفر راه حل هاي اساسي در اختلافات دو طرف حاصل شود، رفتار و کردار وزيران خارجه انگليس و روسيه نشان داد هيچ يک از طرفين براي معامله سياسي آماده نيستند.
کشاندن اختلافات دو دولت به عرصه رسانه ها و تهديدها بر سر موضوعات گوناگون از جمله حملات سايبري و رخنه در شبکه هاي اجتماعي و تهديدهاي اينترنتي، نمايش شک در نيت طرف مقابل و هراس از رفتار بعدي رقيب، قطعا رفتاري غير ديپلماتيک است که شدت رفتارهاي غير دوستانه را نشان مي دهد و لبخندهاي ديپلماتيک - هر چند در اين سفر کم ديده شد - نيز نتوانست اين اختلافات را پنهان سازد.
پس از پنج سال، نخستين سفر يک وزير خارجه انگليسي به روسيه، دستاورد قابل توجهي نداشت و بيش تر براي آشکار کردن اختلافات مناسب بود.