نقش موثر ایران میان دو ابرقدرت چین و روسیه
کارشناس امور بین الملل گفت: ایران به درستی در حال ایفای نقش موثر میان دو ابرقدرت چین و روسیه است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمد قادری در استودیو پخش گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: در فضای جدید بین الملل، یارگیریها و تشکیل بلوکهای جدید قدرت شامل مواردی میشود که تشکیل دهنده ارکان نظام جدید هستند و در چنین شرایطی گسترش روابط ایران به عنوان یک بازیگر قدرتمند در منطقه و در فضای بین المللی درکنار ابر قدرتهایی مانند چین و روسیه نشانگر این است که ایران در بلوک جدید قدرت در حال ایفای نقش موثر است.
او ادامه داد: این روند، پیامی مهم به غرب تلقی میشود بخصوص در جریان مذاکراتی که در حال انجام است تا بدانند که تمام نگاه ایران به غرب نیست، ایران میتواند با بازیگران و شرکای جدید در امور راهبردی ارتباط مناسبی برقرار کند.
ابوالفضل عمویی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم در سوی دیگر استودیو گفت: ایران در حال متنوع سازی گزینهها در سیاست خارجی است.
او ادامه داد: موضوع حال حاضر فقط نگاه به شرق یا غرب نیست بلکه توازن بخشی به دیپلماسی کشورمان از اهمیت بالاتری برخوردار است و امیدواریم با پیگیری این روند، فرصتهای جدیدی برای همکاریهای ایران در حوزه خارجی و بخصوص دیپلماسی اقتصادی شکل بگیرد.
قادری ادامه داد: "نه شرقی و نه غربی" یکی از نگاههای پایهای نظام جمهوری اسلامی ایران است و این شعار، به گونهای نفی سلطه محسوب میشود یعنی آمریکا به معنای غرب و نه شوروی به معنای شرق قدیم نمیتوانند بر ایران سلطه داشته باشند نباید اشتباه گرفت این شعار به معنای انزواطلبی ایران نیست.
او با اشاره به فرمایشهای بنیانگذار انقلاب حضرت امام خمینی (ره) گفت: حتی اگر آمریکا هم دست از خوی سلطه گری خود بردارد، آماده ایم تا با آنها رابطهای مبتی بر احترام متقابل طراحی کنیم، اما با برقراری روابط مبتنی بر احترام متقابل با دیگر کشورها مانند چین و روسیه، گزینههای متفاوت و متعدد بیشتری را در سیاست خارجی خود قرار میدهیم، زیرا تنوع بخشی به سیاست خارجی یکی از اهداف کلی ما برای داشتن ارتباطات گسترده در راستای کسب منافع ملی محسوب میشود.
محمد قادری با توجه به مورد تحریم قرار داشتن ایران و روسیه به عنوان یک فصل مشترک بین دو کشور گفت: حضور ایران و روسیه بطور یک زمان در باشگاه تحریمهای غرب فصلی مشترک است که میتواند روابط مشترک دو جانبه را به الگویی برای دیگر اعضاء باشگاه تحریمیها تبدیل کند.
عمویی در سوی دیگر استودیو گفت: ظرفیتهای سیاسی و اقتصادی زیادی میان ایران و روسیه وجود دارد و روسیه درحال حاضر در چالش با غرب و بویژه ناتو در حوزه اکراین است. چندی پیش هم قزاقستان مقابل حرکتهای افراطی گرایانه قرار گرفته بود که در نهایت با ورود نیروهای واکنش سریع روسیه ثبات به منطقه بازگشت.
او ادامه داد: حوزه آسیا میانه، حوزه پر دغدغه برای روسیه محسوب میشود و از سویی تجربه ایران در مبارزه با افراط گرایی، تجربهای با ارزش محسوب میشود از این رو دیگر کشورها با توجه به ظرفیتها در ترویج اسلام غیر افراطی، نگاهی ویژه به ما دارند و تجربه ایران در مبارزه با افراطی گرایی و تروریسم در منطقه از ارزش بسیار زیادی برخوردار است.
سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصاد و دارایی هم در ارتباط تصویری از روسیه با این برنامه گفتگو محور گفت: پیش از جلسه آقای رئیسی با آقای پوتین، مقامات اقتصادی وانرژی و نفت دو کشور جلسهای مشترک برگزار کردند تا موضوعها با جمع بندی و توافق دو طرف خدمت روسای جمهور فرستاد شود، جلسات دیگری هم با تجار و شرکتهای تجاری روسیه و ایرانیان مقیم روسیه برگزار شد و نتیجه این جلسات قبل از مذاکرات آقایان رئیسی و پوتین، خدمت آقای رئیسی ارائه شد و بعد از پایان جلسه اخبار خوبی حاکی از توافقات دو جانبه بر سر موضوعات نفت و انرژی، راه آهن و ترانزیت دو کشور و تسریع در ایجاد خط اعتباری ۵ میلیارد دلاری بین دو کشور و از جمله تکمیل راهگذر شمال به جنوب از طریق ترانزیت ریلی خلیج فارس به اروپا، اینچه برون و رشت - آستارا و برخی توافقات جنبی دیگر مانند تامین نهادههای اساسی و غلات و همین طور خرید لوکوموتیو بود.
او ادامه داد: همگراییها و هم نظریها بیش از چیزی بود که انتظار داشتیم.
خاندوزی در خصوص نقش روسیه در تامین مالی خط آهن رشت - آستارا گفت: با توجه به اینکه این خط ریلی از طول زیادی برخوردار نیست، اما بخش گمشده و مفقوده یکی از کریدورهاست که اگر تکمیل شود میتواند تغییر مناسبات تجاری میان تمام کشورهای اوراسیا با کشورهای خلیج فارس و حتی پاکستان، هند و چین را در پی داشته باشد؛ تامین مالی این پروژه قرار است از همان خط اعتباری ۵ میلیارد دلاری از سوی روسیه صورت پذیرد.
او افزود: تعداد درست و دقیق لوکوموتیوهای مورد خرید از روسیه ۲۰۰ دستگاه صحیح است نه ۲۰۰۰ دستگاه و باقی مفاد خط اعتباری عبارت است از تکمیل نیروگاه سیریک، اصلاح فنی خط آهن اینچه برون- گرمسار، مدرن سازی نیروگاه رامین اهواز، افزایش ظرفیت نیروگاه سد گتوند و چند پروژه نیروگاهی و ترانزیتی ریلی دیگر که توافقات مورد نیاز این پروژهها حاصل شد.