پخش زنده
امروز: -
کارشناس ارشد روابط بین الملل بر اهمیت روابط ایران و چین تاکید کرد و گفت: توافقنامه همکاریهای ۲۵ ساله میان ایران و چین میتواند باعث تضعیف یکجانبه گرایی آمریکا و فروپاشی نظام تحریمهای ظالمانه شود.
آقای نصرت الله حیدری زرنه در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما افزود: روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در این مقطع حساس و تاریخی در چارچوب روابط جامع راهبردی قابل تحلیل بوده که مبنای آن توافقنامه همکاریهای ۲۵ ساله مشترک میان دو کشور است.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: در حوزههای امنیتی، سیاسی و دفاعی؛ موقعیت ژئوپلیتک و ژئواکونومیک ایران امکان مناسبی برای بسط روابط دوجانبه چین و ایران ایجاد کرده است که در این خصوص چینیها به اهمیت جایگاه ایران در منطقه واقف هستند.
وی ادامه داد: این موقعیت راهبردی ایران باعث شده است که علاوه بر ظرفیت مناسب برای توسعه زیرساخت ها، توسعه سواحل جنوبی ایران و ایجاد فناوری در حوزه گمرکات، بسط مسیرهای ریلی هم مورد توجه دو طرف قرار گیرد.
آقای حیدری زرنه همچنین گفت: سفر اخیر آقای امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان به جمهوری خلق چین، به نوعی در راستای عملیاتی کردن بخش مهمی از این توافقنامه بوده که بسیار مورد توجه است.
کارشناس ارشد روابط بین الملل خاطر نشان کرد: چین قدرت بزرگ اقتصادی سیاسی است و در شرایطی که بحران کرونا جهان را با رکود مواجه کرد، رشد اقتصادی ۳ درصدی، چین را در مسیر توسعه شتابان قرار داد و بسیاری از تحلیل گران معتقدند که چینیها، آمریکاییها را به زودی پشت سر خواهند گذاشت.
به گفته وی؛ طبیعی است چین با این رشد اقتصادی نیاز به منابع انرژی دارد و در این خصوص ایران هم یکی از کشورهای بزرگ تولید کننده نفت است؛ بر اساس مفاد این توافقنامه چینیها متعهد شده اند که نفت ایران را خریداری کنند که این یک اقدام راهبردی در برابر تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران است.
آقای حیدری زرنه تصریح کرد: بخش دیگری از ظرفیتهای روابط ایران و چین، به ظرفیتهای سیاسی مربوط است و با توجه به اینکه چین عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد و از حق وتو برخوردار است در مجامع بین المللی و سازمان ملل جایگاه برجستهای دارد. جمهوری اسلامی نیز به دنبال بسط روابط چند جانبه است؛ چیزی که چینیها هم آن را دنبال میکنند مخالفت با روند یکجانبه گرایی و هژمون آمریکا است و این وجه مشترک ایران و چین میتواند زمینه همکاریهای گستردهای در ابعاد مختلف باشد.
به اعتقاد این کارشناس روابط بین الملل؛ موضوع دیگری که در شرایطی کنونی برای ایران و چین حائز اهمیت میباشد این است که چینیها در بحث توسعه اقتصادی طرح "یک کمربند یک راه " را در پیش گرفته اند و موقعیت ژئوپلتیک و ژئواکونومیک جمهوری اسلامی ایران ظرفیت بسیار مناسبی است که در این مسیر میتواند به شکوفایی اقتصادی کشور، توسعه جادهها و زیرساختهای ریلی، زمینی و هوایی کمک کند.
وی در ادامه گفت: وجه مشترک دیگر ایران و چین موضوع نظام ظالمانه تحریمهای آمریکاست که بخشی از این تحریمها متوجه چین هم هست، از سوی دیگر آمریکاییها با اعمال تحریمهای ظالمانه، از نظام دلار علیه کشورهای مستقل استفاده میکنند. بسط روابط دوجانبه جمهوری اسلامی و چین و استفاده از ارزهای متنوع مثل یوان میتواند هژمون آمریکا را با چالش جدی مواجه کند. این موضوع باعث تقویت سبد ارزی ایران و چین میشود و طبیعتا این روند میتواند به کاهش وابستگی اقتصاد ایران و چین به دلار و نظام مالی آمریکا منجر شود.
این کارشناس مسائل بین الملل معتقد است: موضوع فناوری و تکنولوژی از دیگر محورهایی است که میتواند در روابط ایران و چین به تسهیل روند توسعه اقتصاد کشور کمک کند؛ زیرا چینیها در حوزه فناوری جزو کشورهای پیشرو در دنیا هستند و کشور ما میتواند در مسیر پیشرفت در حوزه فناوریهای جدید به خصوص فناوریهای نسل پنجم از فناوریهای ارتباطی چین استفاده کند.
آقای حیدری زرنه تصریح کرد: علاوه بر گسترش همکاریهای اقتصادی دو جانبه میان ایران و چین، همکاری در سازمانهای بین المللی و مخالفت با روند یکجانبه گرایی آمریکا، از دیگر دستاوردهای توافقنامه ۲۵ ساله ایران و چین خواهد بود.
به باور این کارشناس مسائل بین الملل؛ همه این ظرفیتهای مشترک، ایران و چین را به هم نزدیک کرده و سفر اخیر آقای امیرعبدالهیان در راستای عملیاتی کردن بخش مهمی از این توافقات است و طبیعتا اجرایی و عملیاتی کردن این توافق میتواند نظام تحریمهای ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران و فشارهای اقتصادی آمریکا را از بین برده و دنیا را از یکجانبه گرایی آمریکا به سمت چندجانبه گرایی در عرصه روابط بین الملل رهنمون سازد.