پاکسازی مناطق آلوده نفتی با راه حل های سبز جهاددانشگاهی
پژوهشگران پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی شهید بهشتی، با به کارگیری از میکرو ارگانیسمهای موجود در طبیعت به ساخت پودرها و سامانههایی برای رفع آلودگی نفتی پرداخته اند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی، آقای کمال خدایی، رییس پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی واحد شهید بهشتی
گفت: از آنجایی که آلودگیهای نفتی در کشور یک معضل همیشگی بوده است خوشبختانه ما توانستیم فناوریهای متعددی را در زمینه رفع این آلودگیها ایجاد کنیم. هدفمان بالا بردن سرعت پاک سازی محیطهایی است که به آلایندههای نفتی آلوده شده است. در واقع با شناسایی منشاء آلودگی و توسعه فناوریها توانستیم سرعت پاکسازی آلودگی نفتی را بالا ببریم. عمده فعالیت ما در حوزه بالادستی و مسائل زیست محیطی نفت است، همواره ما تلاشمان بر این است که زنجیرهای از فناوریها که بتواند تمام آلودگیهای نفتی آب و خاک را پاکسازی کند را به کار بگیریم. خوشبختانه به دانش فنی آن رسیده ایم و در حال حاضر توانایی رقابت با شرکتهای بزرگ بین المللی را داریم؛ به عبارت دیگر امروز ما در مرز دانش حرکت میکنیم.
وی در تشریح پاکسازی حوضچههای پسماند نفتی گفت: یکی از فناوریهایی که تولید کردیم دستگاه تصفیه حوضچه پسماند بود که دارای ترکیبات نفتی تجزیه ناپذیر است. در واقع با روش بیولوژیکی باکتریهای مضر جامانده در محل پسماندهای نفتی جداسازی و در مرحله بعد محیط به طور کامل پاک سازی میشود.
آقای خدایی افزود: با برداشت و کشت باکتریها از محیط آلوده توانستیم پودری را تولید کنیم که به پاکسازی محیط خاکی و خشک میانجامد.
وی ادامه داد: خوشبختانه امروز ما جزو معدود کشورهای تولید کننده این پودر میکروبی هستیم و در عرصه رقابت با کشورهای پیشرو در این زمینه عملکرد قابل قبولی داریم. گفتنی است، با مخلوط آن با آب، مادهای حاصل میشود که میتوان روی خاکهای آلوده و آلودگیهای نفتی اسپری کرد تا بعد از دو الی سه هفته، آلودگیها به روش بیولوژیکی پاکسازی و در نهایت همان ترکیبات نفتی تبدیل به کود بیولوژیک یا بیومس شود که خاک را حاصلخیز میکند. با این روش پاک سازی، حجم و وسعت آلودگی اهمیت زیادی ندارد.
رییس پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاددانشگاهی شهید بهشتی درباره لجن زداییهای نفتی که معضلی مهم در محیط زیست است گفت: یکی دیگر از فناوریهای جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی طراحی سامانه پرتابل لجن زدایی نفت است و بر همین اساس میتوانیم صد تن لجن نفتی که آغشته به مولکولهای سنگین است را در طول یک روز پاکسازی کنیم؛ آنچه از این پاکسازی حاصل میشود آب و نفت بازیافت شده و خاکی است که یک الی دو درصد آلودگی دارد که آن هم با پاشیدن پودر میکروبی گفته شده به خاک تمیز میشود. گفتنی است این فناوری برای پاکسازی آلودگیهای دریا هم کاربرد دارد.
وی درباره دیگر فناوری تولید شده از سوی این نهاد پژوهشی که برای گند زدایی کردن دریاها تولید شده است گفت: از دیگر دستاوردهای پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی تولید محصولی است که تا پیش از آن وارداتی بود و هزینه زیادی را برای خرید آن باید متقبل میشدیم؛ این محصول محو کننده لکههای نفتی از سطح دریاها و دریاچههایی است که مقصد نهایی زبالههای نفتی پالایشگاهها است. در واقع این محلول روی آلودگی پاشیده میشود و بعد از ۱۰ دقیقه آلودگی از بین میرود و لکههای نفتی را به امولسیونهای بسیار ریز تبدیل میکند به عبارت دیگر لکههای نفتی تبدیل به نقاطی از مایع میشود که قابل جدا سازی از آب دریا است. علت پاک کندگی سریع این محلول این است که آنزیمهای بیولوژیکی موجود در آن آلودگی را در معرض میکرو ارگانیسمهای متعدد قرار میدهد تا به سرعت حذف شود.
آقای خدایی درباره به کارگیری فناوری ازدیاد برداشت نفتی گفت: از دیگر فعالیتهای فناورانه این نهاد پژوشی در جهاد دانشگاهی که تا کنون در ایران به آن پرداخته نشده بود به کارگیری روشهای ازدیاد برداشت از میادین نفتی با استفاده از فناوری شکافت هیدرولوژیکی است؛ این فناوری با افزایش فشار سیال در مخزن باعث شکستگی در سنگ مخزن میشود و برداشت نفت افزایش مییابد؛ هدفمان از راه اندازی چنین فرایندی بومی سازی این فناوری در کشور و جلوگیری از برون رفت ارز برای خرید آن از کشورهای صاحب فناوری است.
آقای خدایی ادامه داد: سامانه دیگری برای احیای چاههای متروکه نفتی در این نهاد پژوهشی راه اندازی شده است.
وی در تشریح این سامانه گفت: همواره هزینه حفاری چاههای متروکه بسیار بالاست؛ فناوری که ما برای این منظور ایجاد کردیم به صرفه جویی اقتصادی زیادی میانجامد و علاوه بر آن با محیط زیست سازگاری زیادی دارد.