پخش زنده
امروز: -
ترغیب خانوادهها به داشتن فرزند بیشتر، با اجرای برنامههای حمایتی مهمترین راه جلوگیری از پیری جامعه است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، سرپرست مدیریت سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: بر اساس پژوهش انجام شده ۳ و ۲۸ صدم درصد (حدود یک سوم) از جامعه مورد مطالعه دارای یک فرزند بودند.
وابستگی بی نهایت فرزندان در خانواده های تک فرزندی
گلدانا نیگ اقبال افزود: والدینی که به هر علت تنها یک فرزند دارند، گاهی به دلایل خاصی مثل دلسوزهای بی جا برای فرزند، داشتن انتظارات و توقعات بیش از حد توان فرزند، وابسته نمودن خود به کودک و بالعکس، روشهای تربیتی نادرستی را در پیش میگیرند که در نهایت باعث به وجود آمدن مشکلاتی در زندگی تنها فرزندشان میشود.
کمرنگ شدن همبستگی اجتماعی
وی ادامه داد: از عوارض اجتماعی تک فرزندی میتوان به کمرنگ شدن همبستگی اجتماعی، افزایش احتمال طلاق در نسل آینده در صورت تربیت نادرست و افزایش احتمال انزوای والدین در سنین پیری اشاره کرد.
نیک اقبالی بیان کرد: با ازدواج دو تک فرزند با یکدیگر، محروم نمودن فرزند این زوج از داشتن دایی، خاله، عمو و عمه سبب کم رنگ شدن کارکرد اجتماعی- عاطفی خانواده در مفهوم وسیع و به هم خوردن تدریجی هنجارهای خانواده ایرانی میشود.
وی اضافه کرد: اگر پدیده گرایش والدین به تک فرزندی در جامعه گسترش یابد در آینده نه چندان دور با کاهش نسل جوان و نیروی کار جوان روبه رو میشویم که این خود مشکلات عدیدهای را به دنبال دارد.
عوارض جبران ناپذیر تک فرزندی؛
الهام رحیمی رئیس اداره مشاوره و سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج هم در خصوص آسیبهای تک فرزندی گفت: ترغیب خانوادهها به داشتن یک فرزند موردی است که امروزه در خیلی از خانوادهها باب شده، اما این تک فرزندی یک سری آسیبهایی دارد؛
۱-فرزندسالاری!
در خانوادههای تک فرزندی، بیش از حد به خواستهها و مطالبات فرزند توجه میشود و اغلب افراط و زیادهروی والدین در برآورده کردن نیازها و خواستههای تنها فرزندشان را میبینیم.
توجه بیش از حد والدین و قرار گرفتن فرزند در کانون توجهات اثرات سوئی به شخصیت کودک دارد، اینگونه کودکان اغلب حساس، زودرنج، پرتوقع و کم صبر هستند.
نمیتوانند عواقب اشتباهات خود را بپذیرند و مسئولیت عمل خود را به دوش کشند.
این بچهها از جامعه پیرامون شان انتظار دارند مثل والدینشان با آنها رفتار کرده و همیشه از آنها حمایت کنند.
۲-فرزندان تک، رابطه برابر را یاد نمیگیرند!
خانم رحیمی اضافه کرد: ۸۰ درصد کودکان تک فرزند از ظرفیت و توان خودشان استفاده نمیکنند و ممکن است دچار آسیبهایی شوند که اگر در خانوادهای بودند که چند فرزند داشتند دچار این مشکلات نمیشدند.
وی بیان کرد: شما وقتی یک بچه دارید وقتی خسته از سر کار میآید باید وقت بگذارید و با بچه بازی کنید در صورتی که اگر دو یا چند فرزند داشته باشید هزینه زمانی زیادی را متحمل نخواهید شد.
همچنین تک فرزند برای اینکه ثابت کند که شما هنوز دوستش دارید یا نه تقاضاهای بیشماری از شما دارد.
۳- کم شدن رابطه اجتماعی و علوم جامعه پذیری!
رحیمی گفت: از دیگر آسیبهای تک فرزندی کم شدن رابطه اجتماعی است.
فضای زندگی خانوادگی توأم با فرصتهای کافی برای روابط متقابل متنوع است.
برای فرزندها الگوهای رفتاری و زمینههای تبادل تجارب، تمایلات و عواطف را به وجود آورده و از عوامل موثر در بهبود روابط اجتماعی است.
گرایش به انزوا، افسردگی، ضعف در برقراری روابط و ارتباط با همسالان، توجه بیش از حد به بازیهای رایانهای و ترس از حضور در گروههای اجتماعی از جمله خصوصیات تک فرزندها است.
۴-جایگزینی رسانه!
رئیس اداره مشاوره و سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با تاکید بر اینکه رسانهها در دیدگاهها و رفتارهای یک فرد بسیار تاثیرگذار هستند گفت: کم شدن ارتباط کلامی در خانوادههای کم جمعیت باعث میشود که به سمت رسانهها کشیده شوند.
خانم رحیمی افزود: کودک یا نوجوانی که از تنهایی رنج میبرد به دنبال جایگزینی برای اوقات فراغت خودش است در نتیجه به تلویزیون، جاذبههای گرافیکی، بازیهای رایانهای و دنیای مجازی رو میآورد.
وی ادامه داد: حتی تحقیقات درباره رشد شناختی نشان میدهد که تعامل اجتماعی محرک نقش بسیار مهمی در تکامل رشد دارد. رئیس اداره مشاوره و سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: وقتی کودک مدت زمان زیادی را صرف تماشای تلویزیون میکند و فرصت کمتری برای دیگر فعالیتهای فیزیکی و تعامل با همسالانش دارد این امر تعامل اجتماعی را کاهش میدهد و میتواند تاثیر منفی بر رشد شناختی داشته باشد.
۵- تضعیف شبکههای ارتباطی خویشاوندی!
رحیمی افزود: شبکه روابط خویشاوندی مثل عمه، عمو، دایی و خاله است که عامل پیوند و ثبات عاطفی در روابط اجتماعی نخستین هستند و سیاست تک فرزندی میتواند تبعات مخرب عاطفی داشته باشد و نسل برآمده از این خانوادهها به سمت انزوا و تنهایی سوق داده میشوند.
وی ادامه داد: سوای از پدیده تک فرزندی، ناباروری زوجین از دیگر معضلاتی است که متاسفانه امروزه بسیار شاهد آن هستیم، همواره ناباروری علل مختلفی داشته و ضمن وجود راههای درمان ناباروری متاسفانه در مواردی نیز تلاش زوجین برای درمان بی نتیجه بوده و از نعمت داشتن فرزند محروم خواهد نشد.
فعالیت ۲ مرکز ناباروری در کهگیلویه و بویراحمد
کارشناس مسئول مامایی و ناباروری دانشگاه علوم پزشکی یاسوج هم گفت: بیش از ۳ هزار زن نابارور نیازمند اهداء رحم، تخمک اهدایی، جنین اهدایی و مشکلات ژنتیکی وجود دارد که به درمانهای ناباروری پاسخگو نبودند.
اقدس هادی پور افزود: دانشگاه علوم پزشکی یاسوج دارای دو مرکز سطح سه ناباروری در استان است.
هادی پور اضافه کرد: مرکز ناباروری بی بی حکیمه (س) گچساران از نیمه دوم سال ۱۳۹۷ شروع به فعالیت وکلیه خدمات ناباروری را ارائه میکند.
وی بیان کرد: مرکز ناباروری بیمارستان امام سجاد (ع) هم از نیمه دوم سال ۱۳۹۷ شروع به فعالیت و به دلیل کمبود فضای فیزیکی فقط خدمت تلقیح داخل رحمی انجام میگرفت و با پیگیرهای انجام شده این مرکز به بیمارستان شهید جلیل انتقال و راه اندازی شد که در شرف ارائه کلیه خدمات ناباروری به هم استانیها است.