پخش زنده
امروز: -
سوره کافرون، صد و نهمین سوره و از سورههای مکی قرآن است که در جزء سیام جای دارد. دلیل نامگذاری این سوره به نام کافرون، سخن گفتن در مورد کافران است.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ خداوند در سوره «کافرون» به پیامبر (ص) دستور میدهد برائت خود را از آیین بتپرستی علنی کنند و بگویند که به دین آنان گرایش پیدا نمیکنند و با آنان سازش نخواهند کرد. گفته شده است این سوره شریف هنگامی نازل شد که گروهی از کافران پیشنهاد کردند مدتی آنان بر دین پیامبر (ص) باشند و مدتی پیامبر اکرم (ص) از آیین بتپرستی پیروی کند.
«دانلود صوت ترتیل سوره مبارکه کافرون با صدای استاد پرهیزگار»
نامگذاری
این سوره را کافرون نامیدهاند؛ زیرا در مورد کافران نازل شده و با خطاب به آنان آغاز شده است. نامهای دیگری نیز برای این سوره بیان شده است، از جمله «عبادت» و «جَحد». عبادت نامیدن این سوره به این دلیل است که واژه عبادت و مشتقات آن در این سوره بسیار به کار رفته است و «جَحد» به معنای انکار است و به این دلیل به کار رفته که سوره کافرون درباره کسانی سخن میگوید که دین خدا را انکار میکنند.
تعداد آیات و دیگر ویژگیها
سوره کافرون ۶ آیه، ۲۷ کلمه و ۹۹ حرف دارد. این سوره از سورههای کوتاه قرآن و جزو سورههای مُفَصَّلات (دارای آیات کوتاه) است. سوره کافرون یکی از چهارقُل است، چهار سورهای که با کلمه «قُل» شروع میشوند.
محتوا
خداوند در سوره کافرون به رسولش دستور میدهد برائت خود را از آیین بتپرستی علنی کند و خبر دهد که کافران نیز پذیرای دین او نیستند؛ پس نه دین محمد (ص) مورد استفاده آنان است و نه دین آنان، پیامبر (ص) را مجذوب میکند؛ بنابراین کافران باید از این مأیوس شوند که پیامبر با آنان سازشکاری کند.
شأن نزول
مفسران (از جمله طبری، طوسی، میبدی، زمخشری، طبرسی و ابوالفتوح) در شأن نزول این سوره نوشتهاند عدهای از بزرگان قریش که پیشوایان کفر و گمراهی بودند از ولید بن مغیره، عاص بن وائل، امیه بن خلف، اسود بن عبدالمطلب و حارث بن قیس نزد پیامبر (ص) آمده بودند و پیشنهاد سازشکاری دو جانبه میدادند و میگفتند مدتی تو بر دین ما باش و بتها و خدایان ما را بپرست و مدتی ما به دین تو در میآییم و خدای تو را میپرستیم، پیامبر (ص) قاطعانه پیشنهاد آنان را رد کردند و این سوره نازل شد.
فضیلت و خواص
در فضیلت تلاوت این سوره آمده، شخصی به پیامبر اسلام (ص) گفت به من چیزی بیاموز که هنگام خواب بگویم. پیامبر (ص) سفارش کردند هرگاه میخواهی بخوابی، سوره کافرون را بخوان و بخواب که آن مایه ایمنی از شرک است. همچنین از امام صادق (ع) روایت شده ثواب تلاوت این سوره برابر با تلاوت یکچهارم قرآن است.
حکم فقهی
طبق فتوای فقهای شیعه، اگر نمازگزار پس از خواندن سوره حمد، سوره کافرون یا توحید را آغاز کرده باشد، نمیتواند آن را قطع کند و سوره دیگری بخواند؛ اما در مورد سایر سورهها اگر به نصف سوره نرسیده باشد، میتواند آن را قطع کند و سوره دیگری بخواند.
متن و ترجمه
بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِیمِ
قُلْ یَا أَیُّهَا الْکَافِرُونَ ﴿١﴾ لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ ﴿٢﴾ وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ ﴿٣﴾ وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَّا عَبَدتُّمْ ﴿٤﴾ وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ ﴿٥﴾ لَکُمْ دِینُکُمْ وَلِیَ دِینِ ﴿٦﴾
به نام خداوند رحمتگر مهربان
بگو: «اى كافران، (۱) آنچه مىپرستيد، نمىپرستم. (۲) و آنچه مىپرستم، شما نمىپرستيد. (۳) و نه آنچه پرستيديد من مىپرستم. (۴) و نه آنچه مىپرستم شما مىپرستيد. (۵) دين شما براى خودتان، و دين من براى خودم.» (۶)