پخش زنده
امروز: -
نماینده مجلس شورای اسلامی و موافق طرح شفافیت آراء نمایندگان گفت: بررسی مجدد این طرح تقریباً به پایان رسید و کلیات این طرح, هفته آینده به صحن علنی مجلس شورای اسلامی خواهد آمد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام جواد نیک بین با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما درباره طرح شفافیت آرای نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه موضوع شفافیت یکی از شعارهای غالب نمایندگان بوده است, افزود: پارسال کلیات این طرح، وارد صحن مجلس شد اما با دو رای کمتر، رای نیاورد.
او ادامه داد: بر اساس اصل 130 آیین نامه داخلی، اگر بیشتر از 50 نفر از نمایندگان درخواست کنند که پیش از 6 ماه به صحن بیاید این کار انجام می شود که شد و این بار با 187 رای, بررسی مجدد این طرح رای آورد.
حجت الاسلام نیک بین با اشاره به برگزاری جلسات متعدد در زمینه طرح شفافیت آرا اضافه کرد: تلاش می کنیم این طرح در صحن, رای بیاورد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: کسانی هم که به ظاهر مخالف این طرح هستند، بعید است با شفافیت مخالف باشند اما ممکن است نسبت به برخی بندهای این طرح, اشکالاتی داشته باشند.
او افزود: غیر علنی بودن جلسه سه شنبه به این علت بود که بیشتر بر روی این طرح کار کنیم و دلایل مخالفان این طرح را بشنویم و آن ها را قانع کنیم تا در جلسه علنی، رای بیاورد.
سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: باید نظام جامع شفافیت داشته باشیم و مصوبه طرح شفافیت را برای همه دستگاه ها و نهادهای تصمیم گیر، تسری دهیم و بنا بر این شد به این سمت حرکت کنیم.
آقای سید نظام الدین موسوی با اشاره به اینکه به طور طبیعی در مجلس شورای اسلامی مانند همه موضوعات دیگر، اختلاف نظر وجود دارد، افزود: در گذشته، موضوع شفافیت در قالب طرحی مطرح شد اما کلیات آن در مجلس رأی نیاورد و دوباره طرحی ارائه شد و در جلسه غیر علنی سه شنبه در خصوص اینکه این طرح به چه نحوی در مجلس مطرح شود مخالفان و موافقان صحبت کردند.
وی ادامه داد: شفافیت، مسأله مهمی است و در قانون اساسی نیز شاید هیچ نهادی از مجلس شورای اسلامی شفاف تر نیست.
آقای موسوی اضافه کرد: اکنون مسأله ای در میان نمایندگان مطرح شده که سخن درستی است و در هیأت رئیسه مجلس هم، چنین جمع بندی داریم که آیا این شفافیت صرفاً باید در حیطه مجلس باشد یا همه دستگاه ها و نهادها نیز باید از مزیت شفافیت برخوردار باشند؟
سخنگوی هیأت رئیسه مجلس گفت: اگر قرار است شفافیت، همه اجزاء و نهادها و بخش های مختلف نظام را دربر گیرد چرا چند باره کاری کنیم؟
وی افزود: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، کافی نیست و موضوع شفافیت اعم از صرف ارائه اطلاعات است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر اضافه کرد: روند اجرایی طرح شفافیت، این است که پیشنهادات مختلف درباره این موضوع مطرح و پیشنهادات کمیسیون های دیگر هم گرفته می شود و به این سمت حرکت می کنیم که شفافیت را جامع تر کنیم و پس از اینکه در پیشنهادات اولیه به اجماع رسیدیم و کلیات آن در مجلس تأیید شد، سپس به صورت دو شوری بررسی شود.
وی ادامه داد: بازه زمانی این موضوع بر اساس آیین نامه، جلو می رود.
نماینده مجلس شورای اسلامی و مخالف طرح شفافیت آراء هم با حضور در این برنامه گفت: هیچ کس با شفافیت، مخالف نیست اما با طرحی که اکنون ارائه شده و اسم آن را طرح شفافیت گذاشتند مخالف هستیم.
حجت الاسلام محمد باقری بنابی ادامه داد: برگزاری جلسات غیر علنی از جمله روال های طبیعی مجلس است و به ویژه برای طرح ها و لوایح مهم، روشنگری لازم است تا نمایندگان مجلس بتوانند آن طرح یا لایحه را بهتر بررسی کنند.
او افزود: برای این طرح، بهتر بود جلسه غیر علنی برگزار نمی شد چون بر روی موافقان و مخالفان تأثیری ندارد. مخالف شفافیت نیستم اما مخالف طرح اخیر شفافیت آراء هستم.
نماینده مردم بناب و خوشه مهر در مجلس شورای اسلامی افزود: شفافیت آرایی که مردم باید بدانند از جمله آراء استیضاح، رأی اعتماد، انتخاب اعضای حقوقدان شورای نگهبان، در این طرح وجود ندارد .
آقای باقری گفت: برخی نمایندگان درباره شفافیت آراء، شعار انتخاباتی داده اند و اکنون موافقان این طرح فقط می خواهند به مردم بگویند که به شعار انتخاباتی خود عمل کردند.
او با اشاره به اینکه این طرح، عقلانیت را از مجلس می گیرد، افزود: کارهای پوپولیستی در کشور، زیاد است. الآن نفاق در کشور، زیاد است و با این طرح، این نفاق، افزایش می یابد.
حجت الاسلام باقری درباره نبود ساختار حزبی در کشور گفت: در کشور ما حدود 400 حزب داریم اما زمانی که نظام سیاسی ما حزبی نیست یعنی هر کدام از 290 نماینده، یک حزب هستند.باید 2 تا 3 حزب ایجاد شود و نظام انتخاباتی کشور، حزبی شود.
آقای باقری با بیان اینکه با طرح کنونی شفافیت مجلس، گامی رو به بالا برنمی داریم، اضافه کرد: با این مواد و تبصره های این طرح نمی توانیم شفافیت را در کشور نهادینه کنیم.
حجت الاسلام جواد نیک بین، نماینده مجلس شورای اسلامی و موافق طرح شفافیت آراء هم گفت: شفافیت، لازمه تغییر نظام ارزیابی در کشور است و نظام ارزیابی را کاملاً تغییر می دهد و مردم به راحتی می توانند آرای نمایندگان خود را در زمینه های گوناگون مشاهده کنند.
وی افزود: این طرح شفافیت باید به بسیاری از جاها بسط داده شود یعنی علاوه بر مجلس شورای اسلامی باید در دولت، قوه قضائیه و سازمان صدا و سیما هم باشد.
آقای نیک بین با بیان اینکه از آنجا که این طرح، خلاف آیین نامه داخلی است به دو سوم آراء نیاز دارد، گفت: همه هراس ما از این است که این طرح نتواند این نسبت رأی را به دست بیاورد.
وی افزود: اگر طرح شفافیت آراء، رأی بیاورد طبق مواد 10 و 3 تصریح دارد آرای اعضاء به تفکیک موافق، مخالف و ممتنع در پایان هر جلسه باید اعلام شود و استثنایی وجود ندارد.
حجت الاسلام جواد نیک بین گفت: برداشت مخالفان از نص صریح طرح شفافیت آراء، اشتباه است.
نماینده مردم کاشمر، بردسکن، خلیلآباد و کوه سرخ در مجلس شورای اسلامی افزود: برای ایجاد شفافیت در همه سطوح باید گام به گام عمل کنیم و تصویب این طرح نخستین گام است.
آقای نیک بین گفت: در این طرح حداقل شفافیت دیده شده است و حداکثر شفافیت در سطوح بعدی خواهد بود فعلاً مخالفان این طرح لااقل به همین حداقل شفافیت رأی دهند تا بعداً به حداکثر شفافیت هم برسیم.
او افزود: با اجرای این طرح، مردم، حاکم و ناظر می شوند و پاسخگویی نمایندگان، افزایش می یابد.
آقای نیک بین گفت: شفافیت یعنی اینکه مردم بدانند برای مثال کسی که از روز اول انقلاب در مجلس شورای اسلامی یا مجلس خبرگان رهبری یا مجمع تشخیص مصلحت بوده و همه سطوح کارهای او دولتی بوده است چگونه اکنون منزل او که هزار میلیارد می ارزد از کجا آورده است؟!
وی با اشاره به اینکه در طرح شفافیت، کاری به بخش های خصوصی نداریم، ادامه داد: سطح عالی شفافیت این است که مردم بدانند شرکت ها، افراد و حقوقی های بورسی چگونه یک دفعه پولدار شدند؟!
حجت الاسلام نیک بین اضافه کرد: ابتدا باید از مجلس شروع کنیم تا بتوانیم به بقیه نهادها هم تسری دهیم.
آقای میثم پیله فروش کارشناس اقتصادی نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: شفافیت، یک امر مشخص است و درجه بندی دارد و متناسب با مصالح هر کشوری درجه ای از شفافیت در آرای پارلمان انجام می شود.
وی افزود: کشورهایی را داریم که آرای نمایندگان در همه امور، شفاف است اما در رأی به کابینه و یا نخست وزیر و بودجه شفاف نیستند و کشورهایی هم داریم که درجه شفافیت آنها پایین تر است.
آقای پیله فروش اضافه کرد: هر کشوری متناسب با طرح توسعه و مصالح عامه اش و متناسب با فرهنگ سیاسی که در آن جامعه وجود دارد سطحي از شفافیت را انتخاب می کند.
وی گفت: طرح کنونی مجلس در زمینه شفافیت، هوشمندانه و عاقلانه و به مصلحت کشور است و سطح سیاسی مجلس را ارتقاء می دهد و موجب بلوغ سیاسی مجلس می شود.
آقای پیله فروش افزود: شفافیت، یک اصل اسلامی است.