پخش زنده
امروز: -
دولت امریکا اهرم دیگری برای فشار علیه ایران در دست ندارد از این رو رسانه های بیگانه پس از پایان مذاکرات برای لغو تحریم های ضد ایرانی, با زیادی خواهانه و غیر منطقی توصیف کردن مطالبات تهران و القای احتمال شکست مذاکرات در تلاشند فضای داخلی کشور را به اهرم فشار خود تبدیل کنند.
روز جمعه دور اول مذاکرات ایران و چهار بعلاوه یک در وین پس از پنج روز گفتگوهای فشرده به پایان رسید در حالیکه در این دور از مذاکرات تیم مذاکره کننده ایران با دست پُر حاضر شد و دو سند در اختیار طرف های مقابل قرار داد که یکی مربوط به لغو تحریم های کشور و دیگری اقدامات مربوط به تعهدات هسته ای ایران بود.
این دوراز مذاکرات در حالی آغاز شد که دولت امریکا که حضور غیر مستقیم در مذاکرات دارد برای بازگشت به برجام فرمول بازگشت گام به گام به برجام و اقدام متقابل ایران را مطرح می کند در حالیکه تهران لغو همه تحریم ها, راستی آزمایی و تضمین خارج نشدن مجدد امریکا از برجام و تضمین باز نگشتن تحریم ها را مطرح کرده است.
در حالیکه پیشنهادات ایران در مذاکرات وین با توجه به عملکرد دولت ترامپ در خروج از برجام و اعمال تحریم های یکجانبه علیه کشور منطقی بوده و هنوز مذاکرات در ابتدای راه قرار دارد با این حال طرف های اروپایی با این ادعا که در شش دور مذاکرات گذشته با تیم مذاکره کننده دولت روحانی هفتاد تا هشتاد درصد توافق به دست آمده, وانمود کردند این پیشنهادات بر خلاف توافق های گذشته و فراتر ازبرجام بوده و ممکن است مذاکرات را با شکست روبرو کند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز ادعا کرد ما هیچ جدیتی از سوی ایران در مورد بازگشت به پایبندی به توافق هسته ای مشاهده نکردیم. بلینکن افزود اگر مذاکرات وین درباره موضوع هسته ای ایران با شکست مواجه شود، گزینه های دیگری را بررسی خواهیم کرد.
هم زمان با اعلام این مواضع از سوی مقام های امریکایی و اروپایی, خبرنگار وال استریت ژورنال که از نزدیک مذاکرات را دنبال میکرد در یک رشته توییت نوشت: دیپلماتهای ارشد تروئیکای اروپایی میگویند: «ایران تقریباً تمام توافقهای دشواری را که در ماهها مذاکرات سخت به دست آمده را زیر پا گذاشته و خواستار تغییرات اساسی در متن است».
خبرنگار وال استریت زورنال در توئیت دیگری نوشت دیپلماتهای ارشد تروئیکای اروپایی احتمالاً نزدیکترین افرادی هستند که در مذاکرات به این موضوع رسیدهاند که احیای توافق هستهای دیگر امکانپذیر نیست.
پایگاه اینترنتی روزنامه نیویورک تایمز هم نوشت: دیپلمات های انگلیس، فرانسه و آلمان پس از پنج روز مذاکره در وین هشدار دادند اگر تهران رویکرد خود را به سرعت تغییر ندهد، احتمال این که گفتگوها به موفقیت انجامد اندک است. این گفتگوها به منظور رایزنی با دولت ها به حال تعلیق درآمد و احتمالاً این هفته ازسرگرفته خواهد شد.
بی بی سی فارسی, ایران اینترنشنال, تلویزیون صدای امریکا و دیگر رسانه های فارسی زبان بیگانه نیز ساعتی پس از پایان مذاکرات در روز جمعه با در پیش گرفتن این خط تبلیغی سعی کردند پیشنهادهای ایران را غیر منطقی وزیاده خواهانه و غیر سازنده توصیف و وانمود کنند تهران به دنبال وقت کشی به منظور پیشبرد برنامه هسته ای خود و شکست مذاکرات است.
فضاسازی رسانه های بیگانه علیه تیم مذاکره کننده ایران در حالی است که به اذعان مقام های امریکایی کاخ سفید قصد ندارد همه تحریم ها را لغو کند ضمن اینکه قادر نیست برای باز نگشتن تحریم ها یا خروج دولت بعدی امریکا از برجام تضمین دهد.
از سویی معلوم نیست ادعای دولت بایدن مبنی بر لغو تحریم ها تحقق پذیرد چرا که دولت ترامپ پس از خروج از برجام بیش از 1600 تحریم دیگر علیه ایران اعمال کرده که لغو تحریم ها راستی آزمایی را می پذیرد تا ملموس شود و تا این اتفاق نیفتد منطقی نخواهد بود که تهران گام های هسته ای خود را کاهش دهد چرا که این اقدام کاملا محسوس و به معنای از دست دادن اهرم های فشار ایران خواهد بود.
سوال اینجاست که در ورای فضاسازی رسانه های بیگانه علیه تیم مذاکره کننده ایران چه هدفی وجود دارد؟
در پاسخ به این سوال به نظر می رسد علی رغم ادعای بلینکن که گفت اگر مذاکرات وین با شکست مواجه شود، گزینه های دیگری را بررسی خواهیم کرد. دولت امریکا از همه اهرم های فشار خود علیه ایران استفاد کرده و هیچ اهرم دیگری چه اقتصادی و چه نظامی برای تقویت فشار خود در دست ندارد و رژیم صهیونیستی نیز به خوبی می داند که در صورت هر گونه اشتباه محاسباتی با چه صحنه ای روبرو خوهد شد بر این اساس به نظر می رسد رسانه های بیگانه با دستور العمل مشترکی درصددند تا با انداختن توپ در زمین ایران, القای شکست مذاکرات و گره زدن اوضاع اقتصادی کشور به برجام, افکار عمومی در داخل را مصادره به مطلوب کرده و موضع تهران را در مذاکرات هسته ای تضعیف نمایند.
این در حالی است که دولت جدید با جدا کردن اقتصاد از برنامه هسته ای وتنوع بخشیدن به همکاری های اقتصادی با کشورها وسازمانهای بین المللی دیگر نظیر شانگهای , توانسته اوضاع اقتصادی را به تدریج سروسامان دهد و امید می رود در ماههای آتی نیز با رویکرد دولت جدید گشایش های اقتصادی در کشور تحقق پذیرد. بر همین اساس شاهدیم که در رسانه های فارسی زبان از این تنوع بخشی به همکاری های اقتصادی نیز ابراز ناخشنودی و ادعا می شود که همکاری های ایران با دیگر کشورها یا چین در تعارض با استتقلال سیاسی کشور است و جالب اینکه این ادعاها در حالی مطرح می شود که در گزارش ها آمده است که رژیم صهیونیستی برای همکاری اقتصادی با چین بندر حیفا را در اختیار چینی ها قرارد اده است.
بر این اساس به نظر می رسد حمایت افکار عمومی در داخل از برنامه های دولت در تحقق هرچه سریعتر اهداف اقتصادی کشور و همچنین تحقق حقوق هسته ای ایران و تبدیل کشور به قدرت بلا منازع منطقه ای نقش اساسی دارد و این واقعیتی است که مقام های امریکایی واروپایی ورسانه های وابسته به انها را آشفته کرده است. به ویژه اینکه دست وپا زدن مقام های امریکایی واروپایی ورسانه های وابسته در حالی است که تهران با پیشرفت های هسته ای خود دست بالا را در مذاکرات دارد.
-----------------------------------------------
رضا محمدمراد