اسماعیلی در مراسم تجليل از کتابداران و کتابخوانهای نمونه کشور:
باید تا ۲ سال آینده به خودکفایی در صنعت نشر برسیم
وزیر فرهنگ و ارشاد: با صحبتهای صورت گرفته میان وزارتخانههای صمت و ارشاد اسلامی و همچنین تشکیل کارگروهی ویژه درصدد هستیم تا دو سال آینده در زمینه صنعت نشر به خودکفایی برسیم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما آقای محمدمهدی اسماعیلی در مراسم تقدیر از کتابداران و کتابخوانهای نمونه کشور که در تالار وحدت تهران برگزار شد با تبریک هفته کتاب خوانی به ناشران و مولفان و نویسندگان و کتابداران گفت: رویکرد دولت مردمی در زمینه فرهنگ، کار ایجابی دارد و در این باره تمام تلاش خود را به کار میبریم که به نهضت تولید فرهنگی دامن بزند.
وی ادامه داد: در حوزه نشر، رسانهها، هنرهای نمایشی و موسیقی اصیل ایرانی رویکرد دولت ایجابی و با نگاه راه اندازی تولید است که باید هم زمان با هم در یک فرایند کار کنند.
اسماعیلی افزود:در حوزه سیاستگذاری، مدیریت و نظارت نیز باید فضای کار فرهنگی را در کشور به وجود بیاوریم و گفتمان غالب گفتمان فرهنگی باشد. این اقدام نیز جز با یک کار جمعی در حوزههای مختلف حاکمیت رخ نمیدهد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: من قبول دارم که موضوع اول کشور معیشت است، اما همه باید بپذیریم که جز از راه فرهنگی این موضوع امکان ندارد. دیروز هم در حکم رهبری به اعضای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، موضوع فرهنگ سازی و فرهنگ عمومی را نه به عنوان یک کار تزیینی بلکه اصل و اولویت تاکید کردند.
اسماعیلی گفت: حضور رییس جمهور انقلابی و اندیشمند در راس حوزه اجرایی این فرصت را فراهم آورده که امروز با صراحت از همنشینی فرهنگ و اقتصاد و حتی اولویت آن صحبت کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه مهمترین مشکل حوزه نشر و کتاب، کاغذ است گفت: این مساله اول ماست، در جلسه دیروز دولت هم در جمع بندی مطالب رییس جمهور این نکته مطرح شد و ما با آقای دکتر مخبر کارگروهی تشکیل دادیم که برنامه اش این است در یک دوره دو ساله بتوانیم به نقطه مطلوب و خودکفایی برسیم و پیش بینی میکنیم با این ظرفیتها که در اختیار داریم اگر مدیریت قوی و یک هماهنگی خوب بین وزارت صمت و وزارت ارشاد باشد میتوانیم در یک بازه یک و نیم تا دو ساله خود را به نقطه مطلوب برسانیم.
وزیر ارشاد همچنین گفت: کار مهم بعد از همه این اتفاق ها، کتابخوان شدن مردم است و باید تلاش کنیم شرایط نهضت کتابخوانی را فراهم کنیم که در این باره موضوع تسهیل کار حمایت و نظارت بر عهده ماست و کتابخوان شدم مردم هم بر عهده رسانهها و کتابدارهاست.
در ادامه این مراسم نایب رییس مجلس شورای اسلامی هم با تاکید بر اینکه اگر آقای اسماعیلی (وزیر ارشاد) بتواند خودکفایی نشر را رقم بزند بهترین وزیر در این حوزه خواهد بود و برگ زرینی در دوران این وزارتخانه خواهد بود، گفت: بیشترین استفاده از افزایش قیمت کاغذ نصیب دلالان میشود و عایدی برای فعالان کتاب و کتابخوانی ندارد.
علی نیکزاد با اشاره به آماری درباره گران شدن کاغذ در کشور گفت: قیمت هر بند کاغذ در سال ۹۰، ۴۰ هزار تومان بود که در سال ۹۶ به ۱۳۰ هزار تومان و ۷۵۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۰ رسیده است. قیمت میانگین کتاب هم در سال ۹۰، ده هزار تومان بود، الان به حدود ۹۰ هزار تومن رسیده اینجاست که باید گفت آنها که پولدارند کتاب نمیخوانند و آنها که کتاب میخوانند باید با ترس و لرز بگویم که پول ندارند.
نیکزاد گفت: بنابراین خبر وزیر ارشاد برای خودکفایی در خودکفایی در تولید کاغذ خبر خوبی است و ما این را از طریق مجلس در جهت نتیجه بخش بودن جلسات از وزارت فرهنگ مطالبه خواهیم کرد.
نیکزاد مساله دوم حوزه کتاب و نشر را مساله فروش و تولید کتاب بیان کرد و افزود:اول اینکه توزیع کتاب عادلانه نیست و جوانان و نوجوانان در شهرهای کوچک به کتاب دسترسی ندارند و من وقتی استاندار بودم در یک استانی خیلی علاقهمند بودم در حوزه فرهنگ و کتابخوانی از من مطالبه جدی بشود، اما کل مطالبات به شورای فرهنگ عمومی پانزده روز یکبار ختم میشد لذا ما باید بدانیم اجمالا که در این حوزه نقص داریم از طرفی کسب و کارهای اینترنتی هم که گسترش پیدا کرده است برای آن باید هم فکری کنیم.
نیکزاد مساله بعدی را وضعیت نامناسب کتابفروشیها عنوان کرد و گفت: خیلیها از سر دغدغه و عشق هستند که در این حوزه کار میکنند و کتابفروشی دارند، مجلس معافیت مالیاتی ناشران و نویسندگان و مولفان را در سال ۸۰ تصویب کرده، اما گزارشها حاکی از این است که این قانون رعایت نمیشود و دولت باید ورود جدی داشته باشد و سازمان امور مالیاتی را باید مکلف کند بنابراین باید وضعیت معیشتی کتابفروشیها را در نظر بگیریم.
نیکزاد با اشاره به بحث فروش کتاب الکترونیکی در جهان و مقایسه آن با کشور خودمان گفت: در حوزه کتاب الکترونیک و فروش آن نیز باید تلاش کنیم، چون مردم به سمت این کتابها گرایش دارند. ما در این زمینه با رشد جهانی فاصله داریم و حرکت چندانی نکرده ایم.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی افزود: ترویج فرهنگ کتابخوانی فقط وظیفه نهاد کتابخانهها و یا دستگاههای مرتبط نیست بلکه وظیفه تمام دستگاه هاست وظیفه همگانی است. ما مشکلات معیشتی کتابداران را ما متوجه هستم و مجلس آماده است اگر نیاز به حمایت است وارد میدان شود.
وی گفت:دولت هم اگر لایحهای به مجلس بفرستند حتما با دیدگاه مثبت وارد خواهیم شد و امیدواریم با پیگیری و لوایح و اقدامات و دیدگاهی که دولت مردمی و وزیر نسبت به فرهنگ دارند بتوانیم ترمیم وضعیت معیشتی کتابداران را داشته باشیم.
در این مراسم که با حضور مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و جمعی از مسئولان حوزه کتاب و نشر و رسانه برگزار شد از برترینهای حوزه کتاب در زمینه کتابداری، کتابخوانی و ترویج فرهنگ کتاب و نشر تقدیر شد.