پخش زنده
امروز: -
آندومتریوز یک نوع بافت است که شبیه به بافت رحم بوده و در هر جایی از بدن مانند تخمدان، لوله فالوپ و حتی داخل معده رشد میکند و باعث ایجاد درد یا حتی ناباروری خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ بر اساس نتایج پژوهشهای متخصصان زنان، آندومتریوز از هر ۱۰ خانم یک نفر را در دوران بارداری اش درگیر میکند آندومتریوز همه سنین را درگیر میکند، این وضعیت در افراد جوان هم یافت میشود. حتی در دختران ۸ ساله هم به وجود میآید. تقریباً ۷۰ درصد دختران و نوجوانان ممکن است درد لگن را تجربه کنند که تشخیص پزشک آندومتریوز خواهد بود و به همین دلیل علائم آن از سنین نوجوانی شروع میشود و ممکن است تا چند سال افراد را درگیر کند. عوامل ژنتیکی هم به شدت در ابتلا به این بیماری مؤثر است؛ تا جایی که ۷ برابر احتمال ابتلا به آن را افزایش میدهد.
برعکس چیزی که پزشکان باور دارند، این وضعیت فقط مربوط به درد ناحیه لگن در خانمها نمیشود. حتی ممکن است در موارد نادری مغز را هم درگیر کند. گاهی اوقات آندومتریوزیس سیاتیک و ریه هم در بین افراد تشخیص داده شده است.
بسیاری از خانمها مبتلا به آندومتریوز ممکن است درد را تجربه کنند و در بعضی از موارد بیماری آنها در بارداری تشدید پیدا کند. علاوه بر آن تحقیقات موجود رابطهای بین آندومتریوز و خطر بالای آن را در دوران بارداری و چاقی نشان داده است که ممکن است روی باروری افراد اثر گذار باشد.
اکثر افراد بر این عقیده هستند که علایم آندومتریوز را میتوان از طریق آزمایش و یا از طریق سونوگرافی متوجه شد، اما شاید سختتر از قبل باشد. بسیاری از پزشکان زمانی متوجه این بیماری میشوند که بدن بیمار به داروهای تجویز شده پاسخ خوبی نداشته باشد. تقریبا ۸۵ درصد خانمهایی که بدنشان نسبت به داروهای قبلی پاسخ خوبی نمیدهند، برای آندومتریوز تحت عمل جراحی قرار میگیرند که امروزه بهترین تشخیص از طریق جراحی انجام میشود.
استفاده از تکنیکهای جراحی با برشهای خیلی سطحی باعث میشود تا پزشک بتواند از طریق بافت نمونه برداری شده مطمئن شود که آیا فرد به آندومتریوزیس مبتلا است یا خیر.
برداشتن بافت از رحم و یا نمونه برداری از بعضی از اعضای جنسی خانوم مانند دهانه رحم تخمدانی یا لولههای فالوپ میتواند باعث درمان آندومتریوز شود. اگر چه که آندومتریوز همیشه به این اندامها خلاصه نمیشود. درد و علائم حاصل از این بیماری ممکن است قاعدگی را درگیر کند، اما برداشتن بافت از رحم یا متوقف شدن پریودها شاید برای درمان آن موثر نباشد و شاید آن را بدتر هم بکند.
برای درمان یا تشخیص این موضوع جراح معمولاً یک برش کوچک ایجاد میکند و سپس بافت اندومتریوتیک را به مقدار بسیار کمی بر میدارد. جراح باید کاملا با تجربه باشد و بتواند جلوی رشد این بافت مشکل زا را بگیرد. بعضیها بر این عقیده هستند که جراحی میتواند درد مربوط به دوخول یا دفع مدفوع را در خانمها کم کند که همراه با آن درد مزمن لگن هم از بین میرود.
بسیاری از بیماران از این که هرگز به دلیل این بیماری نتوانند بچه دار شوند، میترسند، اما این موضوع همیشه هم صدق نمیکند. اگر جراحی به درستی انجام شود، باعث افزایش شانس بارداری برای سالهای بعد از جراحی خواهد شد. هنگامی که آندومتریوز برداشته شود، خانم احتمالاً باردار خواهد شد و هیچ مشکلی در باروری او ایجاد نخواهد شد.
معمولا خانمها بعد از این که یائسگی را تجربه میکنند، ممکن است دیگر مشکلی با اندومتریوز نداشته باشند، اما این موضوع به طور کامل برطرف نمیشود و حتی در سن ۹۰ سالگی هم ممکن است در خانمی وجود داشته باشد. یائسگی باعث کاهش جریان استروژن میشود که بافت اندومتر آنان را تغذیه میکند، اما باز هم این بافت وجود دارد و ممکن است علائمی مانند درد را به وجود بیاورد.