واکسن فایزر با افت اثربخشی و ایمنی زایی مواجه شده است
استادیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه: باوجود ادعاهای اولیه در خصوص واکسن فایزر گزارش مجلات بین المللی از جمله لنست و ساینس حکایت از افت ایمنی زایی و اثربخشی فایزر دارند.
آقای دکتر مهدی تقدسی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود: «فایزر» جزو واکسنهای MRNA دار است و نخستین واکسن پر تزریق دنیا نیست بلکه پس از «کرونا واک» و «سینوفارم» است، اما در ایالات متحده و سرزمینهای اشغالی بیشترین تزریق را داشته است.
وی گفت: اثربخشی، ایمنی زایی و بی خطر بودن سه ویژگی اصلی برای یک واکسن است که در مطالعات اولیه شاید در مورد فایزر تبلیغات زیادی شد، اما پس از چند ماه مطالعات بالینی و تحقیقاتی مشخص شد این سه ویژگی در مورد فایزر چندان که پیش بینی میشد پیش نرفته است.
این ایمونولوژیست با اشاره به این که نخستین علامتها پس از تزریق واکسن فایزر در ژورنالهای بین المللی از جمله ساینس و لنست گزارش شده است ادامه داد: فایزر یک واکسن MRNA است که در بدن به شکل یک پروتئین ترجمه میشود و در مطالعات علمی با نام اسپایک شناسایی میشود و در برخی افراد به صورت واکنشهای التهابی دیده میشود.
وی گفت: میوکاردیت قلبی در افرادی که واکسن فایزر تزریق کردند دیده میشود و همچنین دوام ایمنی این واکسن پس از چند ماه کاهش یافته است.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: دوام ایمنی در سرزمینهای اشغالی پس از ۶ تا ۱۰ ماه تزریق افت شدید دارد و حتی گزارش شده است با ایجاد سویه یا جهشهای جدید دلتا این واکسن نتوانسته مقاومت خوبی از خود نشان دهد.
آقای تقدسی با اشاره به این که در انگلستان بیشترین واکسن تزریقی فایزر است، اما اکنون با بیش از ۳۸ هزار آلودگی در روز مواجه هستند گفت: روزانه گزارش میشود بیش از ۲۰۸ مورد فوت در انگلیس ثبت میشود و با وجود تبلیغاتی که برای این واکسن شده بود همخوانی ندارد.