پخش زنده
امروز: -
اعمال فشار ریاض برای استعفای قرداحی و در تنگنا قرار دادن میقاتی، رفتارهایی است که پاریس، واشنگتن و لندن با آن مخالفند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما روزنامه اینترنتی رای الیوم که از لندن به روز میشود، نوشت: به نظر میرسد بخش ارتباطات آمریکا به ویژه در خصوص بحران تعامل میان لبنان از یک سو و عربستان و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس از سوی دیگر، در برخی از تماسها وارد مسیر بسته و بحث برانگیزی شده است,، زیرا نشانههایی از یک بحران خاموش بین دولت کنونی آمریکا، به ویژه وزارت امور خارجه و رهبری عربستان سعودی وجود دارد.
به گفته منابع دیپلماتیک آگاه غربی، روابط آمریکا و عربستان سعودی پیش از بحران ناشی از اظهارات اخیر جرج قرداحی وزیر اطلاع رسانی لبنان، به علت قیمتهای نفت به شدت متشنج بود و بروز بحران قرداحی و لبنان، روابط آنها را متشنجتر کرده و موجب به وجود آمدن گره تازهای با عنوان برخورد مجدد منافع میان آمریکا و عربستان سعودی شده که برطرف کردن آن نیازمند تلاشهای فشرده دیپلماتیک است.
به نظر میرسد نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان و جرج قرداحی وزیر اطلاع رسانی مورد بحث، پیامی تقدیر آمیز از سفیر آمریکا در بیروت با این مضمون دریافت کرده اند که استعفای قرداحی مردود است و نباید سریعترین و آسانترین گزینه باشد.
آمریکاییها با اشاره به علت خشم عربستان از اظهارات قرداحی، به لبنان ابلاغ کرده اند که آنها نیز با انگلیس و فرانسه هم رای هستند که استعفای قرداحی بحران داخلی لبنان را تشدید خواهد کرد. آنها همچنین تاکید کرده اند که اظهارات قرداحی با موضع کنونی آمریکا در قبال جنگ یمن منطبق است، چرا که دولت جو بایدن، موضعی علنی علیه جنگ یمن اتخاذ و فرستادهای برای پایان دادن به جنگ یمن تعیین کرده است و از صادرات سلاحهایی به عربستان سعودی که ممکن است در یمن استفاده شود، خودداری میکند.
طبق هنجارها و دادههای دیپلماتیک غربی، دولت بایدن سامانه گنبد آهنین را از عربستان سعودی خارج کرده است تا بر ریاض برای متوقف کردن جنگ در یمن فشار بیاورد.
به نظر میرسد سفیر آمریکا در لبنان در تماس با قرداحی و میقاتی موضعی مشابه (سفرای) فرانسه و انگلیس در مخالفت با استعفای قرداحی اتخاذ کرده است. این بدان معنی است که استعفا که برخی از لبنانیها خواستار آن هستند، ممکن است گزینه سریعی نباشد به ویژه که وضعیت داخلی بدتر خواهد شد، زیرا دولت میقاتی تابع دولتهای عربی خواهد شد که در واقع از کمک به لبنان خودداری میکنند.
به نظر میرسد وضعیت به ویژه در لبنان با توجه به دستور کارهای متفاوت، پیچیدهتر میشود. این در حالی است که پرونده لبنان در تماس تلفنی شاهزاده بن سلمان ولیعهد عربستان و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، مورد بحث قرار گرفته و اطلاعات دریافتی از واشنگتن حاکی از آن است که تماس اخیر میان آن دو دوستانه نبوده و مسائل اختلافی زیادی در گفتگوها بروز کرده است. سالیوان به طرف سعودی اعلام کرده است که آمریکا و کشورهای اروپایی از ترکیب کنونی دولت میقاتی به عنوان نتیجه یک اجماع بین المللی حمایت میکنند.
محافل آگاه در پایتخت آمریکا آشکارا تاکید میکنند که دولت بایدن و عربستان سعودی روی نحوه تعامل با بحران لبنان توافق ندارند.
پیش از این اختلاف نیز مناقشه دیگری میان دو طرف وجود داشت که در جریان آن آمریکاییها دولت سعودی را به ماجراجویی و دستکاری قیمت نفت متهم کرده بودند که ممکن است بحران جهانی پس از ویروس کرونا را تشدید کند.