پخش زنده
امروز: -
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برنامه جامع همکاری ایران و چین یک چارچوب حقوقی و عملی برای روابط بلندمدت و راهبردی دو کشور است.
آقای سعید خطیب زاده در ادامه نشست خبری هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره اینکه آیا تمرکز و اولویت وزارت خارجه بر مذاکرات رفع تحریمهای ظالمانه است یا خیر؟ گفت: وزارت خارجه با صراحت اعلام کرده که تمرکز خود را بر دیپلماسی اقتصادی و ارتباط با همسایگان و ارتقای مفاهیم اصلی جدید در سیاست خارجی مثل سیاست خارجی متوازن گذاشته است؛ آنچه در ۲ ماه گذشته از جلسات، ملاقات و تماس بیرون آمده همه مؤید این است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: البته یکی از موضوعات سیاست خارجی ما رفع تحریمهای فراقانونی و یکجانبه است و این یکی از اولویتهای اساسی دولت، نظام و دستگاه دیپلماسی است، اما در عین حال سعی کردیم روابط مبتنی بر اقتصاد بدون دلار را دنبال کنیم.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: برنامه جامع همکاری ایران و چین یک چارچوب حقوقی و عملی برای روابط بلندمدت و راهبردی دو کشور است. این روابط ابعاد و اجزای مختلف دارد که به وزارتخانههای مختلف برمیگردد.
آقای خطیب زاده افزود: آقای امیرعبداللهیان بعد از اینکه به وزارت خارجه آمد ارزیابی از عملیاتی شدن توافق داشت و در هیأت دولت مطرح کرد و برای تمام دستگاهها وظایفشان را با نگاه جدید فرستاد و این سند به عنوان موضوع حاکمیتی در کل حاکمیت در حال پیگیری است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره همکاری جامع ایران و روسیه هم اعلام کرد: یک توافقنامهای در ۱۳۷۹ را با روسیه در خصوص همکاریها داریم که به صورت ۱۰ ساله بوده و ۵ ساله تمدید میشد و فروردین امسال به ۵ سال بعد رسیدیم. صحبتی شده بود و وزیر امور خارجه در سفر به مسکو با همتای روس به صورت جدی در این باره صحبت کرد و متن در تهران باید نهایی شود؛ زمانی که نهایی شود و مجوز مذاکرات را اخذ کنیم دستگاه دیپلماسی برای سند جامع همکاری راهبردی با روسیه اقدام خواهد کرد.
وی درباره جزئیات مذاکرات برای رفع تحریمهای ظالمانه با تاکید بر اینکه ایالات متحده نباید هیچ کشوری را به سخره بگیرد، افزود: بازار ما شوک ناشی از خروج یکجانبه ترامپ از برجام را جذب کرد (در جامعه خودش حل و فصل کرد) برای شما دهها گزارش مستقل از اندیشکدههای دنیا بدهم که نه تنها شوک را نظام اقتصادی ایران با سختی و با مدیریت توانست جذب کند و امسال جی. دی. پی مثبت را توانستیم تجربه کنیم. آنها میدانند نظام اقتصادی ایران تاب آورتر از این است و کشوری که در اوج کرونا مراودات تجاری و اقتصادیش با دنیا و کشورهای همسایه قطع نشد و صادرات نفت آن ادامه یافت؛ الان هم که ایران آن فاز را رد کرده روابط قطع نخواهد شد. آنچه مهم است تامین منافع مردم است و اگر منافع مردم تامین شود ساعتی را تلف نخواهیم کرد و گفتگوهای هدفمند را آغاز خواهیم کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره مذاکره ایران و عربستان گفت: دست دوستی ایران نه الان بلکه همواره به سمت کشورهای همسایه و دوست و از جمله عربستان دراز بوده است البته این بدان معنا نیست که ما چشمان را به روی اقدامات عربستان در یمن و ... بستهایم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره چهار دیپلمات ربوده شده ایرانی در لبنان (در دهه ۶۰) گفت: هیچگاه رایزنیها و پیگیریهای خودمان را در این زمینه متوقف نکردیم. همچنان اولویت اصلی ما در حوزه شامات یکی همین عزیزان هستند که مفقود هستند و همچنان پیگیری میکنیم. به شما اطمینان بدهم دیپلماتهایی که در آن سالها مفقود شدند به عنوان دیپلماتهای زنده جمهوری اسلامی ایران پیگیر آنها هستیم.
خطیبزاده درباره اظهارات رئیس جمهور آذربایجان که ایران را متهم به قاچاق مواد مخدر به همراه ارمنستان کرده گفت: توصیهام به برادران در جمهوری آذربایجان این است که بیش از پرداختن به اظهارات رسانهای اجازه دهند در کانالهای دیپلماتیک که پیامهای مثبت و دوستانه میفرستند در همان مسیر ادامه یابد. به تأیید و اعتراف نهادهای ذیربط بینالمللی به خرد همه کنشگران که در فضای بینالمللی آشنا به موضوعات هستند، ایران در مبارزه با پدیده شوم قاچاق مواد مخدر پیشرو است. ما شهدایی را در این مسیر دادهایم. شاید روشن باشد برخی اظهارنظرات رسانهای از سوی مسئولان آذربایجان با چه هدفی صورت میگیرند. توصیه میکنم مقامات آذربایجان عنان کلام را داشته باشند و اجازه ندهند روابط طبیعی ایران و این کشور با دستهای مصنوعی به هم بریزد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اقدامات وزارت خارجه در خصوص عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای اعلام کرد: دبیرخانه در وزارت خارجه کارها را پیگیری میکند و ادارات مربوطه در وزارت خارجه اسناد را آماده میکند. مراحل عضویت قطعی مراحل خاصی است که با همکاری مجلس باید صورت بگیرد. حداقل یک پروسه چند ماهه را در ماههای آتی پیش رو داریم.
آقای خطیب زاده درباره پیگیریها در خصوص دو تبعه کرد ایرانی که به جبهه النصره تحویل داده شدند گفت: ما هیچ موضوعی را بدون پیگیری رها نکرده و نمیکنیم. در موضوعات مرزی همواره یکسری مسائل دقیق وجود دارد که باید براساس دقایق عمل کرد. گزارشها ضد و نقیض همواره وجود داشته است. مرزبانان ما جلسات مشترک داشتند و موضوع در تهران و آنکارا در دست پیگیری است. در این موضوع و یکی دو موضوع دیگر مرزی در حال صحبت هستیم.
خطیب زاده در پایان گفت: اجلاسی که روز چهارشنبه هفته آینده با موضوع افغانستان برگزار میشود با حضور شش کشور همسایه افغانستان به همراه روسیه خواهد بود.