به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، گوشی شما دارای شارژ سریع است یا معمولی؟ میدانید که هر شارژری را نمیتوان به هر گوشی موبایلی زد. هر گوشی، شارژر مخصوص به خود را دارد. دلیل آسیب باتری گوشی نیز استفاده از شارژرهای مختلف است.
گوشیها دارای باتری لیتیوم یونی یا لیتیوم پلیمری هستند. این باتریها به وسیله شارژر، قابل شارژ هستند. از نظر نوع شارژ دو نوع باتری داریم: باتری معمولی و باتری فستشارژ
به همین دلیل هم دو نوع شارژر سیمی داریم:
فست شارژ
شارژر معمولی
این استانداردها برای شارژر بیسیم هم وجود دارند، اما تفاوتهای زیادی دارند. در مورد تفاوت شارژر وایرلس و سیمی بیشتر بخوانید.
تفاوت فست شارژ و شارژ معمولی چیست؟ آیا تکنولوژی استفاده شده در آنها متفاوت است؟ تفاوت آداپتور فست شارژ و معمولی چیست؟ تفاوت ساز و کار فست شارژ و شارژ معمولی را بدانید.
تفاوت فست شارژ و شارژ معمولی
قبلاً بیشتر گوشیهای هوشمند با شارژر معمولی شارژ میشدند. ما عادت کرده بودیم که به طور عادی گوشی خود را شارژ کنیم و در مورد شارژ سریع اطلاعی نداشتیم. شرکت آمریکایی کوالکام (Qualcomm) اولین شرکتی بود که مفهوم شارژ سریع را ابداع کرد.
شارژ سریع برای تأمین هرچه بیشتر برق از منبع تغذیه طراحی شده است تا باتری را با بیشترین سرعتی که اجزای شیمیایی آن پشتیبانی میکنند شارژ کنید. در حالی که شارژ معمولی با مقدار جریان کافی و ثابتی گوشی را شارژ میکند.
هر گوشی هوشمند برای شارژ باتری به ولتاژ مشخصی از شارژر نیاز دارد. یک شارژر عادی با مقدار ولتاژ و جریان ثابتی با سرعت نرمال گوشی ما را شارژ میکند. به این حالت شارژ معمولی (Normal یا Slow Charging) میگویند.
اگر شارژر بیش از مقدار مشخص ولتاژ تأمین کند، جریان الکتریکی بیشتری نسبت به حالت عادی تولید میکند و این باعث میشود که گوشی ما سریعتر از قبل شارژ شود. به این حالت شارژ سریع یا شارژ توربو میگویند.
عملکرد شارژر سریع به این شکل است:
از صفر تا ۵۰ درصد با بیشترین سرعت ممکن گوشی را شارژ میکند. ممکن است در نیم ساعت شارژ گوشی به ۵۰ درصد برسد.
از ۵۰ تا ۸۰ سرعت کمی کمتر میشود، اما همچنان نسبت به شارژرهای معمولی سرعت بیشتری دارد.
از ۸۰ تا ۱۰۰ درصد سرعت آن کمتر میشود و با سرعتی مشابه یک شارژر معمولی شارژ میکند.
به عنوان مثال شارژ باتری گوشی شیائومی تا رسیدن به ۵۰ درصد فقط نیم ساعت طول میکشد، ولی برای شارژ ۱۰۰ درصد باید شارژر گوشی یک و نیم ساعت دیگر به جریان برق متصل باشد. اما چرا فست شارژ بعد از ۵۰ درصد شارژ مثل شارژ معمولی عمل میکند؟ چرا جریان شارژ کند میشود؟
باتری گوشیهای هوشمند لیتیوم یونی (Lithium-Ion) است. ظرفیت باتریها با میلی آمپر مشخص میشود. هر باتریها معمولا توان و ظرفیت خاصی دارد. وقتی توان بیشتر باشد، گوشی زودتر شارژ خواهد شد. پس جریان و ولتاژ بالاتر گوشی را سریعتر شارژ میکند. اما جریان اضافی و ولتاژ بالا خطرناک است.
ولتاژ و جریان کنترل نشده باعث انفجار گوشی میشود؛ بنابراین جریان و ولتاژ باید توسط یک IC (کنترل کننده شارژ) کنترل شود. این تراشه جریان کلی برق را از داخل و خارج باتری کنترل میکند. وقتی میزان ولتاژ و جریان به حد خاصی رسید دمای گوشی افزایش مییابد.
در گوشیهای هوشمند، نرمافزار سیگنالی را به شارژر سریع میفرستد. سپس سطح ولتاژ را کاهش میدهد. با افت ولتاژ، گرمای تولید شده کمتر شده و باتری به دمای طبیعی میرسد. اگر این فرآیند شارژ در گوشی کنترل نشود، عمر باتری بیشتر از یک سال طول نمیکشد.
آیا فست شارژ به باتری آسیب میزند؟ جواب این سوال خیر است. اما در این مطلب میتوانید اطلاعات کاملتری پیدا کنید: آسیب فست شارژ به گوشی.
مزایا و معایب فست شارژ و معمولی و تفاوت آنها
تا اینجا با روند شارژ باتری گوشی به وسیله فست شارژ و شارژ معمولی آشنا شدیم. برای این که تفاوت فست شارژ و شارژ معمولی را بهتر بدانیم، بیابید مزایا و معایب آنها را بررسی کنیم.
مزایای فست شارژ
شارژ سریع گوشی: وقت طلاست. در دنیایی که سرعت حرف اول را میزند با استفاده از شارژ سریع میتوانید در زمان صرفهجویی کنید. مخصوصا زمانی که خیلی عجله دارید یا شارژ گوشی حین کار با آن تمام میشود؛ بنابراین بجای ساعتها انتظار برای پر شدن باتری گوشی، میتوانید روی کارهای مهمتر تمرکز کنید. گوشیهای هوشمند فعلی دارای باتر بزرگتری با ظرفیت شارژ بسیار بالا هستند.
شارژ معمولی، ۲ تا ۴ ساعت طول میکشد تا باتری گوشی را به طور کامل شارژ کند، اما با شارژ سریع، گوشی شما کمتر از ۲ ساعت شارژ خواهد شد.
شارژ هوشمند: در گوشیهای هوشمند با قابلیت شارژ سریع برای کاهش دمای باتری در طول شارژ سریع، سختافزار و نرمافزار گوشی ارتقا داده شده است. زمانی که گوشی شما حین شارژ به دمای بسیار بالا میرسد، سطح ولتاژ کاهش مییابد. با کاهش ولتاژ، گرمای کمتری تولید میشود و دمای باتری را به سطح نرمال باز میگرداند.
این کار از گرم شدن بیش از حد و تورم باتری جلوگیری میکند. همچنین مانع هر گونه آسیب احتمالی به اجزای داخلی گوشی است.
قابلیت شارژ معمولی: گاهی اوقات شما زمان کافی برای شارژ گوشی دارید. برای افزایش عمر باتری در این مواقع میتوانید گوشی خود را به طور معمولی شارژ کنید؛ اما نیازی نیست دو مدل شارژر تهیه کنید. درست حدس زدید با چند اقدام ساده فست شارژ به شارژ معمولی تبدیل میشود.
برای این کار کافی است به تنظیمات گوشی بروید و تنظیمات باتری را انتخاب کنید. سپس فست شارژ را غیر فعال کنید.
معایب فست شارژ
کاهش عمر باتری: در گوشیهای هوشمند جدید مکانیزمی برای کنترل دما وجود دارد. اما اگر باتری گوشی شما مشکل داشته باشد این ساز و کار به درستی عمل نمیکند. در این شرایط از فست شارژ استفاده نکنید. چون این کار باعث آسیب بیشتر به باتری شده و گوشی شما را از کار میاندازد. شارژ و تخلیه مکرر تعداد سیکلهای تخلیه شارژ باتری را کاهش داده و عمر باتری را کاهش میدهد.
پشتیبانی نکردن از همه گوشیها: همه گوشیهای هوشمند، قابلیت فست شارژ را ندارند. بر حسب مدل و نوع گوشی نوع شارژر متفاوت است.
مزایای شارژ معمولی
افزایش دوام و عمر باتری: بر خلاف شارژ سریع، شارژ عادی مقدار مناسب ولتاژ را تأمین میکند و گرمای اضافی تولید نمیکند. وقتی گرمای کمی ایجاد میشود، دمای باتری قابل مدیریت باقی میماند و عمر باتری هم تحت تأثیر قرار نمیگیرد. بنابراین، یک باتری با شارژ عادی طول عمر طولانیتری از یک باتری با شارژ سریع دارد.
استفاده معقول از گوشی: با شارژ معمولی زمان زیادی طول میکشد تا باتری به طور کامل شارژ شود؛ بنابراین شما به طور منطقی از گوشی خود استفاده میکنید.
ارزان بودن: شارژر معمولی قیمت پایینتری نسبت به فست شارژها دارد.
معایب شارژ معمولی
زمان طولانی شارژ: اگر باتری گوشی شما ظرفیت بالایی دارد پس نمیتوانید از یک شارژر معمولی استفاده کنید. یا اگر استفاده کنید باید ساعتها منتظر بمانید تا فولشارژ شود.
شارژ معمولی برای کسانی که استفاده زیادی از گوشی دارند مناسب نیست. چون هر بار باید مدت زیادی صبر کنند تا گوشی شارژ شود.
مزایای فست شارژ
به طور خلاصه فست شارژ مزایای بیشتری دارد. همچنین اکثر گوشیهای هوشمند جدید قابلیت شارژ سریع دارند؛ بنابراین برای استفاده از تکنولوژی فست شارژ، باید گوشی شما از فست شارژ پشتیبانی کند. علاوه بر آن به یک شارژر فست احتیاج دارید.
اگر گوشی شما معمولی است به هیچ وجه نمیتوانید با شارژر فست، سرعت شارژ آن را بالا ببرید. از طرف دیگر گوشی هوشمند با قابلیت شارژ سریع را هم نمیتوان به هر شارژری وصل کرد. در حال حاضر برندهای مختلف گوشی فست شارژهای متفاوتی دارند. برای مثال گوشی One Plus ۸ T قابلیت شارژ سریع ۶۵ واتی را دارد.
برای تشخیص این که چه کابل و آداپتوری را برای گوشی خود تهیه کنیم، اول باید ببینیم تفاوت آداپتور فست شارژ و معمولی چیست؟
تفاوت آداپتور فست شارژ و معمولی
آداپتور وسیلهای است که جریان برق را از طریق رابط تامین میکند، سپس آن انرژی را به ولتاژ تغییر میدهد. آداپتورها کاربردهای متنوعی دارند. آداپتوری که برای شارژ گوشی استفاده میشود را شارژر (Charger) یا بصورت علمی AC Adapter مینامیم. آداپتورهای برق کمی شبیه غذای کنسروی هستند؛ بنابراین تشخیص اینکه چه آداپتوری بخریم مشکل است.
برخی از تولیدکنندگان اطلاعات جزئی روی برچسب آداپتور قرار میدهند. مهمترین جزئیات نوشته شده راجع به ولتاژ (V) و جریان (A) هستند. آداپتورهای شارژ معمولی معمولا از جریان ۱ آمپر پشتیبانی میکنند. اگر آداپتوری از جریان ۲ یا بالای ۲ آمپر پشتیبانی کند، آداپتور فست شارژ است. از لحاظ نوع تکنولوژی آداپتورهای فست یک چیپست بیشتر دارند.
همچنین آداپتور فست شارژ کوچکتر از آداپتور معمولی است. آداپتورهای جدید همگی قابلیت فست شارژ دارند. با برخی از آنها میتوان دو یا چند گوشی یا حتی مک بوک را شارژ کرد.
تشخیص کابل فست شارژ و معمولی
کابل شارژ جزو لوازم مصرفی است. به همین دلیل بسیاری از کابلهای شارژ عمر کمی دارند. ما هر چند وقت یکبار باید یک کابل جدید بخریم. (هر چند میتوانید با این روشها از کابل شارژ محافظت کنید.) از طرفی بعضی از شرکتها هم در کنار گوشی، کابل و آداپتور آن را ارائه نمیدهند. ما مجبوریم شارژر آن را از بازار تهیه کنیم؛ بنابراین همیشه دغدغه خرید کابل متناسب با گوشی خود را داریم.
بسیاری از گوشیها فست شارژ را پشتیبانی نمیکنند. پس خرید یک کابل معمولی نیاز ما را رفع میکند. در مقابل خرید کابل برای گوشیهای فست شارژ دشوار است. چون تشخیص کابل فست شارژ و معمولی بسیار مشکل است.
تشخیص کابل شارژ اصل و فیک هم ترفندهای خودش را دارد که قبلا در مورد آن حرف زدهایم و بهتر است حتما مطالعه کنید.
کابلهای USB تفاوت ظاهری زیادی ندارند. در نگاه اول تشخیص کابل فست شارژ و معمولی ممکن نیست. برندها و مدلهای مختلف گوشی کابلهای شارژ متفاوتی دارند. اما دو فاکتور مهم برای تشخیص نوع کابل شارژر وجود دارد: استاندارد سرعت کابل و نوع رابط یا کانکتور کابل
استانداردهای سرعت کابل USB
USB۱.X: اولین استاندارد تعریف شده برای سرعت کابل USB است. سرعت آن MbpS ۱.۵ و منسوخ شده است.
USB۱.۱: ورژن اپدیت شده USB ۱.X است. سرعت MbpS ۱۲ و مثل USB ۱.X دیگر استفاده نمیشود.
USB۲.۰: این ورژن سرعتی بالاتر از USB ۱.۱ دارد، ولی با آمدن USB ۳.X دیگر در لوازم دیجیتال و الکترونیک استفاده نشد. البته هنوز برخی از شارژرهای قدیمی و فلشها و… از این استاندارد پیروی میکنند.
USB۳.X: آخرین استاندارد برای سرعت USB است که از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۷ سرعت خود را به ۲۰ مگابایت بر ثانیه (USB ۳.۰) افزایش داده است. کابل اکثر گوشیهای جدید با استاندارد USB ۳.X است.
USB۴.۰: بهترین و جدیدترین استاندارد معرفی شده برای سرعت کابل است. USB ۴.۰ از سرعت ۴۰ مگابایت بر ثانیه پشتیبانی میکند. این استاندارد فعلا منتشر نشده است.
نوع رابط یا کانکتور کابل
هر کابل از دو قسمت کانکتور تشکیل شده است. کانکتور برای اتصال به درگاه آداپتور و کانکتور ورودی برای اتصال به درگاه گوشی یا تبلت. کانکتورهای ورودی انواع مختلفی دارند، ولی فقط Micro USB، USB-C و Lightning کانکتورهایی هستند که برای شارژ گوشی به کار میروند.
کابل Micro USB: این نوع USB یک USB مینیاتوری است. میکرو USB قسمتی از شارژر است که به درگاه تبلت یا گوشی شما وارد میشود. از نظر سرعت، شکل ظاهری، کارکرد داخلی و تعداد پین میکرو USBها سه مدل مختلف دارند.
نوع A: میکرو USB-A ظاهر ظریف و مستطیلی دارد. تعداد پین آن ۵ عدد است.
نوع B: میکرو USB-B دارای یک طرف سیاه و طراحی ۵ پین است. درگاهها و اتصالات آن دارای گوشههای مخروطی است که به آن شکل نیمه شش ضلعی میدهد.
کابل USB-C: USB-C یک اتصال استاندارد برای انتقال دادهها و برق از طریق یک کابل است. اتصال USB-C در نگاه اول شبیه رابط میکرو USB است، فقط از نظر شکل، بیضی و کمی ضخیمتر از آن است و بهترین ویژگی آن قابلیت انعطافپذیری است. کابلی استاندارد که هر دو طرف آن اتصال مشابهی دارد. USB-C از ولتاژ بالاتر از ۵ ولت پشتیبانی میکند.
کابل Lightning: اتصال لایتینگ مخصوص گوشیهای اپل است. کابلی دو طرفه که هر طرف آن ۱۶ پین دارد. توان خروجی آن هم ۱۲ وات است. امکان پردازش دیجیتال و آنالوگ سیگنال دارد.
در کابلهای USB استانداردهای عددی (USB ۲.۱، USB ۳.۰ و …) نشانگر سرعت انتقال برق و داده و استانداردهای حروفی (USB-A، USB-B، USB-C و …) نشانگر شکل ظاهری کانکتور کابل هستند. راهنمای خرید کابل شارژر را هم بخوانید تا بهترین کابل شارژ را انتخاب کنید.
USB-C انعطافپذیرتر و سریعتر از میکرو USB است. پورت USB-C دارای سرعت شارژ سریع برای گوشیهای ۱۸ وات است. همچنین مزیت اصلی USB نوع C سازگاری آن با مشخصات USB ۳.۱ است. اما به دلیل هزینه بالای جایگزینی طی سالیان گذشته همچنان از میکرو USB در کابلهای شارژ استفاده میشد؛ بنابراین بسیاری از فست شارژها هم از نوع میکرو USB با استاندارد USB ۳.۰ هستند.
در سالهای اخیر، شارژرهای سریع یو اس بی سی جایگزین مدل میکرو شدهاند و شارژ سریعتری نیز دارند.
تشخیص آداپتور فست شارژ و معمولی
آداپتور فست شارژ و معمولی از نظر ظاهری مشابه هستند، اما کارکرد متفاوتی دارند. شما نمیتوانید گوشی با قابلیت فست شارژ را با آداپتور معمولی شارژ کنید. حتی اگر از کابل فست شارژ استفاده کنید. برای شارژ سریع گوشی به هر دوی آنها نیاز دارید. برای تشخیص آداپتور فست شارژ و معمولی میتوانید برچسب روی آداپتور را چک کنید.
روی برچسب همه آداپتورها ولتاژ و جریان خروجی نوشته شده است. اگر output یا خروجی نوشته شده ۵ ولت (V) و ۱ آمپر (A) یا ۵ ولت (V) و ۱۰۰۰ میلی آمپر (mA) باشد، آداپتور شما معمولی است. اگر آداپتور شما فست شارژ باشد، output یا خروجی نوشته شده با ۵ ولت (V) و ۲ آمپر (A) برابر یا بیشتر از آن خواهد بود.
به نشان روی آداپتور هم دقت کنید. اگر روی آن نشانهی فستشارژ به شکل رعد و برق درج شده باشد و یا مستقیما روی آن کلمه Fast Charging نوشته شده باشد این آداپتور فستشارژ است.
یک روش دیگر این است که اسم مدل آداپتور را در گوگل جستجو کنید و اطلاعات آن را داخل سایتهای دیگر بخوانید. ترجیحا سایتهای انگلیسی را بخوانید و ببینید که آیا به ویژگی فستشارژ اشاره شده یا نه.
سایر نکات برای تشخیص کابل فست شارژ و معمولی
برچسب روی کابل را بررسی کنید: روی همه کابلهای شارژ برچسب کوچکی قرار دارد. با خواندن توضیحات آن میتوانید کابل مورد نظرتان را تهیه کنید. گاهی اوقات روی بسته بندی محصول هم این توضیحات وجود دارد.
آمپراژ کابل را کنترل کنید: همانطور که در توضیحات قبلی گفتیم کابلهای شارژ سریع قادر به انتقال جریانهای بزرگتر از ۲ آمپر هستند. هنگام خرید حتما برچسب محصول را چک کنید. آمپراژ نوشته شده باید بالاتر از ۲ آمپر باشد.
ضخامت کابل: معمولا سیمهای کابل شارژ سریع، ضخامت بیشتری دارند. این باعث ضخیم بودن خود کابل میشود. البته این به تنهایی نمیتواند روش موثری در خرید کابل باشد. چون کابلهای شارژ سریع با ضخامت کم هم در بازار موجود است.
خرید از مراکز و سایتهای معتبر: بسیاری از گوشیها شارژهای استاندارد خودشان را دارند. شما به راحتی میتوانید کابل فست شارژ متناسب با برند گوشی خود را از سایتهای معتبر یا نمایندگیها تهیه کنید.
سؤالات پر تکرار درباره شارژر گوشیها
آیا میتوانیم از شارژر معمولی برای گوشی فست شارژ استفاده کنیم؟
بله، میتوانید گوشی فست شارژ را با یک شارژر معمولی شارژ کنید. گوشیهای فست شارژ با هر شارژی سازگار هستند. از جمله شارژرهای معمولی (کند)، شارژرهای سریع (سرعت شارژ سریع ۲.۰) و شارژرهای بسیار سریع (شارژ سریع ۳.۰ یا بالاتر)، اما نمیتوانید برای گوشی معمولی از فست شارژ استفاده کنید.
از کجا بفهمیم آداپتورمان فست شارژ است؟
به رتبههای خروجی برق روی آداپتور نگاه کنید. اگر ۵V—۱A یا مانند این ۵V—۱۰۰۰mA یا چیزی کمتر از آن mAh ۱۰۰۰ میبینید، پس یعنی یک شارژر کند دارید. اما اگر ۵V—۲A، یا ۵V—۱۰۰۰mA یا بیشتر مشاهده کردید، یعنی یک شارژر سریع تهیه کردهاید.
چه تفاوتی بین شارژر سریع و شارژر معمولی وجود دارد؟
یک شارژر عادی مقدار ولتاژ ثابت را تأمین میکند که امکان جریان مداوم انرژی الکتریکی را فراهم میکند؛ بنابراین گوشی با سرعت عادی شارژ خواهد شد، اما با فست شارژ، گوشی تا ۵۰ ٪ یا ۸۰ ٪ به سرعت شارژ میشود. مثلاً در ۳۰ دقیقه شارژ باتری ۵۰ ٪ میشود. سپس، سرعت شارژ پایین میآید. به این شارژرها فست شارژ یا شارژ سریع یا شارژ توربو گفته میگویند.
جمعبندی
گوشی شما فستشارژ است یا نه؟ اگر فستشارژ است، باید حتما شارژری خریداری کنید که قابلیت شارژ سریع داشته باشد. تنها در این حالت است که هم باتری گوشی در حالتی ایدهآل شارژ میشود و هم نگران آسیب دیدن گوشی نخواهید بود.
اگر گوشی، فستشارژ نیست و معمولی است، همچنان باید از شارژر معمولی استفاده کنید، زیرا ممکن است به باتری گوشی آسیب بزند. حالا تفاوت شارژر فست و معمولی را میدانید و میتوانید راحتتر انتخاب کنید.
نکته پایانی: شارژر، جزو لوازم جانبی پرکاربردی است که همه ما میشناسیم و استفاده میکنیم، اما گوشی لوازم جانبی مختلفی دارد. همیشه بهترین لوازم جانبی را برای گوشی انتخاب کنید.