پخش زنده
امروز: -
دبیر کل جنبش حزب الله لبنان شامگاه دوشنبه بر برگزاری انتخابات در موعد مقرر و قانونی تاکید کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی المنار؛ سید حسن نصرالله در سخنرانی خود تصریح کرد: موضوعات سخنرانی امشب را به دو بخش تقسیم کردم، بخشی در همین سخنرانی و بخشی دیگر در مراسم جشنی که به زودی برگزار خواهیم کرد بیان خواهد شد.
اما موضوعات امشب، اولین موضوع در حد اختصار به انتخابات مرتبط است، کشور در حال تلاش برای تدوین و تصویب قانون انتخابات، تعیین زمان برگزاری انتخابات و تدابیر اداری برای برگزاری انتخابات است که همه این موارد مقدماتی عادی برای ورود به مرحله فضای انتخاباتی است.
در این زمینه باید به نکاتی اشاره کنم، اول اجرای انتخابات در موعد مقرر است، ما پیش از این نیز بارها بر این موضوع تاکید کرده ایم، اما برخی هرج و مرجی به راه انداختند که فلانی و فلانی برای تاخیر انتخابات برنامه دارند، اما این سخن کاملا بی اساس است، چون تاکید و اصرار ما این است که انتخابات در موعد قانونی و مقرر برگزار شود.
بر اساس پیگیریهایی که از گروهها و احزاب سیاسی داشتیم مشخص شد به نوعی تلاش میشود تا انتخابات پارلمانی به تاخیر بیفتد و دوره مجلس کنونی برای مدتی تمدید شود، اما در همین زمینه تاکید ما این است که هرکس به شیوه خودش با تحولات کشور تعامل دارد، اما ما (حزب الله) با آنانی هستیم که خواستار برگزاری انتخابات در موعد مقررند.
نکته بعدی درباره رای دادن لبنانیهای مقیم خارج است، بر اساس قانون جدید که در سال ۲۰۱۸ به تصویب رسید، ما از موافقان قانون بودیم، در کمیسیونهای مشترک مجلس نمایندگان بررسیهایی شد و برخی از فراکسیونها بار دیگر خواستار بازنگری در این قانون شدند.
برخی از نمایندگان ما، واقعیتها را در سال ۲۰۱۸ گفته بودند، در خارج از کشور مشکلاتی وجود دارد، فرصت برای همه رای دهندگان مساوی نیست، این نامساوی بودن هم در نامزد شدن آنان در انتخابات و هم در رای دادن آنان وجود دارد، تبلیغات انتخاباتی هم که در خارج نیست، آنچه در این زمینه به حزب الله مرتبط است اینکه مثلا در اروپا، آمریکایی شمالی یا کشورهای عربی خلیج "فارس" و برخی کشورهای عربی دیگر اصلا امکانی برای فعالیت حزب الله نیست و همین میتواند در روند انتخابات تشکیک ایجاد کند.
ما این موضوع را حتی به هم پیمانانمان هم گفته ایم، سخن ما این است که در انتخابات خارج از کشور، فرصت برای احزاب لبنانی مساوی نیست، اما برخی با جنجال پراکنی در پی القای این مسائل بر آمده اند که عدهای تلاش میکنند لبنانیهای خارج از کشور را از انتخابات محروم کنند، در این زمینه نمایندگان ما در دیدارهایی که با کمیسیونهای مشترک داشتند سخنانشان را گفته اند، معمولا در کشورهای دیگر مرسوم است شهروندان مقیم خارج از کشور، در انتخابات پارلمانی حاضر نمیشوند بلکه در انتخابات ریاست جمهوری حضور مییابند، البته ممکن است کشورهایی هم باشند که انتخابات پارلمانی خود را در خارج از کشور برگزار کنند، اما تعداد آنان بسیار اندک است، در هر حال اگر چنین شود این ظلمی به حزب الله است، چون حزب الله اجازه تبلیغات انتخابات و آزادی نامزد شدن در انتخابات خارج از کشور را ندارد ضمن اینکه رای دهندگان هوادار حزب الله نیز برای مشارکت در انتخابات با مشکلاتی روبرو خواهند بود. با این حال تا زمانی که این ظلم فقط برای ماست، اما برگزاری انتخابات به نفع کشور است و موجب میشود لبنانیهای حاضر در خارج بتوانند در انتخابات شرکت کنند و به مسئولیت انتخاباتی خود عمل کنند، مشکلی وجود نخواهد داشت.
در واقع در این زمینه ما از ملاحظات خود چشم پوشی میکنیم و با اصل برگزاری انتخابات برای لبنانیهای مقیم خارج مخالفتی نداریم و آن را میپذیریم. پس این موضوع حل شده است و مشکلی نخواهد داشت و به لبنانیهای مقیم خارج هم برای مشارکت در انتخابات خوشامد میگوییم.
موضوع سن انتخاباتی یعنی موضوع اختلافها مبنی بر حداقل سن از هیجده سال تا ۲۱ سال، یک موضوع داخلی است. ما از سال ۱۹۹۲ که برای اولین بار وارد انتخابات پارلمانی شده بودیم طرفدار حق رای برای هیجده سالهها بودیم. مثلا در سال ۲۰۰۹ فراکسیون وفای به مقاومت پیشنهاد اصلاح قانون اساسی را با هدف کاهش سن رای به هیجده سال مطرح کرده بود، در مارس ۲۰۰۹ و قبل از برگزاری انتخابات در کشور، این پیشنهاد به اجماع مورد توافق قرار گرفته بود.
میدانیم اصلاح قانون اساسی نیازمند رای دو سوم نمایندگان پارلمان است، دولت هم به اجماع، پیشنهاد حزب الله را پذیرفته بود، اما در سال ۲۰۱۰ یعنی پس از تشکیل پارلمان این پیشنهاد ۳۴ رای آورد و به نوعی پیشنهاد رد شد. پس حمایت از حد اقل سن رای یعنی سن هیجده سال چیز جدیدی نیست که برخی در روزهای اخیر به این موضوع متمرکز شده اند.
باز هم خواسته ما این است که همانگونه که تلاش میشود از حق رای لبنانیهای مقیم خارج دفاع شود و حتی ما با آنکه در این زمینه ظلمی بر ما میرود از حقمان میگذریم، به جوانان هیجده سال هم اجازه مشارکت در انتخابات داده شود، چون در این زمینه مظلومیت متوجه تمام جوانان لبنانی است. این جوانان از حق مشارکت در انتخابات پارلمانی محروم میشوند و دلیل این محرومیت هم چیزی جز منافع فردی و حزبی نیست.