پخش زنده
امروز: -
۱۵ مهر ، روز ملی روستا بهانه ای شده تا سراغ روستاهایی متروک برویم که زندگی دوباره در آن ها جاری شده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، قصه 'مهاجرت روستاییان به شهرها' را بارها شنیده و خوانده ایم، اما قصه بازگشت اهالی روستایی در فارس به زادگاهشان شنیدنی و خواندنی است.
مهاجرت روستاییان به شهرها در سالهای گذشته افزایش یافته و ساز زندگی را در روستاها ناکوک کرده است.
کمتر شنیده ایم روستائیان به زادگاه خود بازگردند؛ زیرا در نبود امکانات و خشکسالیهای پیاپی، بازگشت اهالی یک روستا به زادگاهشان دور از ذهن است.
اما این اتفاق به برکت آیههای قرآن در روستاهای شهرستان استهبان افتاده و قلب زندگی را در این روستای کوچک به تپیدن واداشته است.
مردمی که در یک دهه گذشته، اندک اندک روستای خود را به خاطر نبود امکانات، کم آبی و خشکسالی، رها کرده و به دامان شهر پناه برده بودند، حالا با شوق و ذوق به روستایشان بازگشته اند.
نسیم وحی در خانههای گلی
روستاهایی متروکه، که به برکت کلام وحی امروز خاستگاه حافظان قرآن شده و شهره جهانی یافته اند.
راوی قصه ما میگوید: از ۱۳ سال پیش که خشکسالی، زانوی نحسش را بر گردن طبیعت گذاشت، رنگ و بوی زندگی، از روستای ما رفت.
تنورهای برکت، سرد و چراغ خانهها یکی یکی خاموش شد.
روستای لای خرمی استهبان به دلیل نبود امکانات اولیه زندگی از جمله آب، برق، گاز و تلفن خالی از سکنه شد و مردم روستا دیگر علاقهای به زندگی در آن نداشتند.
او میگوید: برای جوانان روستا که قصه رفاه شهرنشینی را شنیده بودند، این روستای بکر، دیگر محل دلخواهی برای زندگی نبود.
به بیان روحانی جوان روستا برای جلوگیری از انقراض روستا و فراهم کردن زیرساختهای لازم برای بازگشت مردم، با توجه به ظرفیتهای موجود برای انجام فعالیتهای قرآنی، تصمیم به ساخت نخستین مدرسه شبانهروزی حفظ تخصصی قرآن کریم گرفتیم.
به گفته حجت الاسلام والمسلمین علیرضا شاهسونی به برکت قرآن با اعلام فراخوان نام نویسی مدرسه قرآنی، جوانانی از سراسر کشور به این روستا آمدند تا در تنها مدرسه شبانهروزی حفظ قرآن کریم در کشور مشغول حفظ آیههای نور شوند.
مدیر مؤسسه قرآنی، فرهنگی بیتالاحزان حضرت زهرا (س) میافزاید: اهالی روستا زمینی را برای ساخت مدرسه قرآنی اختصاص دادند و پس از دو سال نخستین مدرسه شبانهروزی قرآن کریم کشور با حضور مسئولان وزارت ارشاد به بهرهبرداری رسید.
عضو هیئت مدیره تشکلهای قرآنی کشور میگوید: زمانی که عطر کلام روحانی وحی در کوچههای روستا پیچید و طرح مؤسسه قرآنی بیتالاحزان بهخوبی اجرا شد، مردم روستا به ماندن امیدوار شده و بهبرکت قرآن، برق، گاز و تلفن در روستا کشیده شد و تعدادی از اهالی هم شروع به ساخت منازل جدید کردند.
جانی در رگ روستا
کم کم با بازگشت مردم به روستا، حفر یک حلقه چاه به قناتها جان داد و کشاورزی رونق دوبارهای گرفت.
جواد یکی از اهالی روستای لای خرمی میگوید: هیچوقت فکر نمیکردم، جوانان روستا باز به روستایشان بازگردند و صدای خنده و شادی کودکانشان در کوچهها و باغها بپیچد، اما اعجاز کلام خدا، روح زندگی را به این روستا بازگرداند.
به اعتقاد روحانی جوان، روستای ۱۵ خانواری لایخرمی امروز رونقی دوچندان گرفته و از گوشه گوشه آن عطر و شمیم قرآن به استشمام میرسد.
این روستای متروکه به برکت قرآن کریم امروز به یک مرکز ملی و بینالمللی حفظ قرآن تبدیل شده و سفیران قرآنی در آن تربیت و پرورش مییابند.
عضو هیات مدیره اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور میگوید: مدرسه شبانهروزی امام حسن مجتبی (ع) روستای قرآنی لایخرمی امروز به روستای معروف قرآنی کشور تبدیل شده و سالانه صدها نفر از نقاط مختلف کشور در این روستا حافظ کل قرآن شده و به عنوان سفیران نور به منطقه خود باز میگردند.
همچنین با تلاوت متوسط روزانه هفت جز از قرآن کریم توسط هر حافظ، سالانه بیش از ۵ هزار و ۱۱۰ ختم قرآن کریم در این مدرسه انجام میشود.
این فعال قرآنی میافزاید: باغهای اطراف مدرسه شبانهروزی نیز به مکانی روح انگیز برای حفظ قرآن تبدیل شده و قرآنآموزان در دامان طبیعت، کلام وحی را حفظ کرده و صوت نورانی شان به باغداری منطقه نیز رونق معنوی بخشیده است.
عضو هیات مدیره اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور به بینالمللی شدن روستای لایخرمی اشاره کرده و میگوید: با توجه درخواست مدیرکل تشکلهای قرآنی عراق از موسسه قرآنی بیت الاحزان مبنی بر همکاری در بخش تربیت حافظان کل قرآن کریم، چندی پیش، هیئت گزینش موسسه بیت الاحزان عازم عراق شد و ۶۰ داوطلب جوان عراقی در مصاحبه و گزینش شرکت کردند و سرانجام ۲۷ داوطلب برتر، جواز حضور در دوره آزمایشی مدارس شبانهروزی حفظ تخصصی بیت الاحزان را کسب کردند.
حجت الاسلام والمسلمین شاهسونی میافزاید: این داوطلبان به استهبان آمده و در مدت یک سال قرآن کریم را به طور کامل حفظ و پس از بازگشت به عراق، نمایندگی موسسه بیت الاحزان را در استانهای مختلف عراق برپا کردند.
افشارنیا، مسئول روابط عمومی مؤسسه قرآنی بیتالاحزان حضرت زهرا (س) به برخی از حافظان قرآنی که در این روستا پرورش یافتهاند و منشأ تحول و اثرگذاری در گسترش فعالیتهای قرآنی در سطح کشور بودهاند اشاره کرده و میگوید: مجتبی فردفانی، نماینده منتخب ایران در سیوسومین مسابقات بینالمللی قرآن، مجتبی علیرضالو، نماینده منتخب ایران در مسابقات بینالمللی قرآن کشور امارات و محمد مروجکاشانی، مؤسس و مسئول مدرسه شبانهروزی حفظ تخصصی ثامنالحجج (ع) مشهد ازجمله حافظان تربیت شده این روستای نمونه قرآنی هستند.
از ابتدای تأسیس این مدرسه شبانه روزی تاکنون بیش از شانزده دوره حفظ تخصصی کل قرآن کریم برگزار و دو هزار و پانصد نفر از جوانان علاقمند از سراسر کشور و برخی کشورهای خارجی در این مدارس موفق به حفظ قرآن کریم شدهاند.
اکنون عطر آیههای آسمانی در همه جا پیچیده و ۲۰۰ شعبه از مؤسسه قرآنی فرهنگی بیتالاحزان حضرت زهرا (س) در سراسر کشور راه اندازی شده است.
امسال نیز در نخستین رویداد ملی انتخاب روستای قرآنی کشور، روستای محمدآباد استهبان به عنوان روستای قرآنی کشور در سال ۱۴۰۰ معرفی شده است.
روستایی که فعالیت مؤسسه بیتالاحزان حدود ۳۰ سال قبل در آن آغاز شده است.
درخشش ستاره های قرآنی در آسمان روستا
یکی از دستاوردهای ۳۰ سال فعالیت مستمر قرآنی در این روستا، تربیت ۷۰ حافظ کل قرآن کریم از جمله خانم «اعظم محمدی» نفر اول مسابقات کشوری و بینالمللی است.
وجود بیش از ۴۰ موقوفه قرآنی که عوائد آن صرف توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی میشود از دیگر اقدامات شایسته و تحسین برانگیز اهالی روستای محمدآباد است.
تأسیس حـوزه علمیه قرآن محور با زیر بنای چهار هزار متر مربع، تأسیس اولین مرکز شبانهروزی حفظ و تفسیر قرآن کشور از سال ۱۳۸۱ و تربیت سالانه حدود ۴۰ حافظ کل قرآن کریم از نقاط مختلف کشور در این روستا از جمله دستاوردهای تلاش خالصانه فعالان و چهرههای قرآنی این روستا است.
حضور علاقهمندان به فراگیری قرآن کریم از کشورهای مختلف اسلامی و اقامت موقت در مراکز قرآنی این روستا، از دیگر رویداهای مهم در روستای محمدآباد است.
اعزام اساتید و سفیران قرآنی به مناطق مختلف کشور برای تبلیغ و تعلیم کلام خداوند از دیگر افتخارات این روستا است و عملاً این روستا را به یکی از قطبهای آموزش حفظ قرآن کشور تبدیل کرده است.
این روستا با توسعه فعالیتهای قرآنی خود به روستاها و شهرهای و استانهای کشور و حتی خارج از کشور، الگوی جدیدی در توسعه فعالیتهای فرهنگی و قرآنی ارائه کرده است
تربیت سالانه ۴۰ حافظ کل قرآن در «قرآن آباد ایران»
شهسوار فعال قرآنی میگوید: سالانه ۴۰ نفر از جوانان استانهای کشور با سکونت سه ماهه در این روستای کوچک و نورانی حافظ کل قرآن میشوند.
به گفته او حضور هفت حافظ کل قرآن کریم در یک خانواده، وجود ۵۶ حافظ کل در بین جمعیت حدود ۱۳۰۰ نفری، راهاندازی نخستین مدرسه شبانهروزی حفظ قرآن کریم در این روستا و داشتن حدود ۴۰ طلبه و روحانی، این روستا را از سایر روستاهای کشور متمایز کرده است.
زارع، جامعه شناس و مددکار اجتماعی معتقد است: روستای محمدآباد یکی از روستاهای شاخص مذهبی کشور است و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان انجام فعالیتهای تخصصی قرآن، برگزاری برنامههای باشکوه مذهبی در این روستا با حضور حداکثری مردم و مشارکت آنان در امور خیر سبب شده آسیبهای اجتماعی در این روستا بسیار کاهش یابد و یکی از روستاهای امن و آرام در این شهرستان بهشمار رود.
حجت الاسلام والمسلمین علیرضا شاهسونی، مدیر موسسه فرهنگی قرآن و عترت بیت الاحزان حضرت زهرا (س) نیز با اشاره به اینکه دیدگاه قرآن در مورد شهر و روستا متفاوت از نگاههای معمول است به آیاتی از سوره مبارکه یاسین اشاره کرده و میگوید: خداوند متعال در این سوره میفرماید «وَاضْرِبْ لَهُمْ مَثَلًا أَصْحَابَ الْقَرْیَةِ» طبق بیان مفسرین قریهای که در اینجا مطرح شده شهر انطاکیه است.
این شهر به خاطر اینکه مردمش حقپرست و دینمحور نبودهاند، از آن به عنوان قریه یاد شده است.
در همین سوره فردی که از روستاهای اطراف انطاکیه به این شهر میآید، در قرآن به عنوان «مدینه» یا شهر معرفی شده است، این یعنی ملاک قرآن از شهر و روستا متفاوت است.
وی ادامه میدهد: اگر بر اساس معیارهایی که قرآن در مورد شهر و روستا ذکر کرده است تصمیم بگیریم، روستاهایی که در اولین دوره انتخاب روستای قرآنی معرفی شدهاند، مصداق بارز شهر در قرآن هستند. بنابر این در اطلاق شهر و روستا باید بیشتر دنبال ملاکهای اصلی دینمحوری و قرآنمحوری در جامعه باشیم تا ملاکهایی همچون امکانات و جمعیت.
شاهسونی به ارائه برخی پیشنهادات برای حمایت از روستاهای قرآنی پرداخته و میگوید: طرح روستای قرآنی در بحث الگوسازی و الگودهی در جامعه بسیار مؤثر است و تشویق این افراد در رشد و نمو فعالیتها بسیار مؤثر خواهد بود.
مدلسازی و ارائه یک مدل قرآنی به سایر نقاط کشور در قالب این طرح میتواند روند مطلوب این رویداد را تضمین کند.
مدیر موسسه فرهنگی قرآن و عترت بیت الاحزان حضرت زهرا (س) معتقد است: اگر برای روستای قرآنی و برنامههای قرآنی این روستاها یک سنت حسنه پایهگذاری و ردیف بودجهای در وزارت ارشاد و معاونت قرآن و عترت برای آنها در نظر گرفته شود بسیار مناسب خواهد بود..
این ردیف بودجه باعث میشود تلاش در روستاها بیشتر شود و به تبع آن روستاهای دیگر نیز به این جرگه اضافه شوند.
وی ادامه میدهد: از وزارت کشور درخواست دارم به استانداریها ابلاغ کند تا این روستاها دارای ردیف بودجه شده و طرحهای عمرانی و فرهنگی ویژه برای آنها تعریف شود و مورد حمایت ویژه قرار بگیرند.
انتظارات اهالی روستاهای قرآنی از مسئولان
شاهسونی میگوید: همیشه توسعه فعالیتها از بالا به پایین انجام میشود، اما فعالیت قرآنی از روستای قرآنی محمدآباد استهبان آغاز شد، بعد روستاهای اطراف، شهرهای اطراف، مرکز استان و استانها همجوار درگیر فعالیت قرآنی روستا شدند به طوری که در حال حاضر فعالیت قرآنی این روستا در ۱۶ استان کشور دیده میشود و حافظان زیادی هر ساله به این روستا مراجعه میکنند.
در این روستا حتی مهمانان و قرآنآموزانی از کشورهایی همچون عراق، پاکستان و امریکا نیز حضور داشته و در حال حاضر هم در کشور خود فعالیت قرآنی انجام میدهند.
همسفر با آیه های نور
وارد روستا شدم.
روستایی زیبا و آباد با خانههایی با پنجرههای چوبی و گلدانهای شمعدانی.
کوچههایی سنگی پر از خندهی بچهها و نوایی روحانی که در تک تک خانههای روستا پیچیده است .
قدم به این روستاها که میگذاری، آسمانش آبیِ آبی ست، صبحش روشن ِروشن و کلامی نورانی که در هوای پاک این روستا جریان دارد.
روستایی که دور از هیاهوی این روزهای جهان، آرامش و سادگی در آنجا موج میزند و کلام وحی آرامشبخش دل و جان اهالی روستا شده است.
این جا روستاها قد کشیده اند به وسعت آسمان.
مریم شمس
خبرگزاری صداوسیما - شیراز