عادات اشتباه زندگی عامل بوی بد دهان
عادات غلط زندگی، بوی بد دهان را ایجاد میکنند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، بوی بد دهان، علاوه بر اینکه میتواند یک عادت بد بهداشتی ناشی از انتخابهای غلط غذایی یا سبک زندگی ناسالم باشد، نشاندهنده مشکلات سلامتی دیگر است.
بوی بد دهان ممکن است به صورت گذرا یا مزمن وجود داشته باشد که در این صورت در زندگی شخصی و نیز روابط اجتماعی فرد باعث پریشانی خود و اطرافیان او میشود و در بسیاری از موارد میتواند منجر به کاهش اعتماد به نفس، افسردگی و منزوی شدن شخص مبتلا شود.
بوی بد دهان ممکن است منشأ داخل دهانی یا خارج دهانی داشته باشد، گرچه عوامل داخل دهانی بسیار شایعتر هستند. بوی بد دهان عمدتا در اثر فعالیت و تکثیر باکتریهای داخل دهانی است که منجر به تولید مولکولهای شیمیایی حاوی سولفور میشود. غذای حاوی پروتئین زیاد این موضوع را تشدید میکند، زیرا آزادسازی این ترکیبها هنگام فعالیت میکروبها روی پروتئینها بیشتر است.
مهمترین علل ایجاد بوی بد در دهان
سیگار کشیدن یا جویدن محصولات دخانی: استعمال دخانیات یا جویدن توتون و تنباکو میتواند یکی از علل ایجاد لکههای دندانی و تولید بوی بد در دهان باشد. ضمن این که توانایی چشیدن مزه واقعی مواد غذایی را کاهش دهد.
خشکی دهان: یک وضعیت پزشکی است که میتواند باعث بوی بد دهان شود. خشکی دهان ناشی از عللی از قبیل مصرف داروها، مشکلات غدد بزاقی یا تنفس مداوم از راه دهان است.
بیماریها: بسیاری از بیماریها سبب بوی بد دهان میشوند. بیماریهایی مانند عفونتهای دستگاه تنفسی مانند ذاتالریه و برونشیت، عفونت مزمن سینوس، ترشحات پشت بینی، دیابت، بازگشت اسید معده به مری و مشکلات کبدی یا کلیوی مزمن.
استفاده از دندان مصنوعی: دندانهای مصنوعی دارای مناطق بسیار مناسبی جهت گیر کردن مواد غذایی و رشد میکروبها هستند و باید بهطور دائم، تمیز شوند. همچنین دندانهای دائمی که لق هستند، باعث سایش و ایجاد زخم در بافت نرم دهان و تجمع باکتریها در آن منطقه و ایجاد بوی بد دهان میشوند.
تغذیه نامناسب: در دهان، مناطق مختلفی وجود دارند که ذرات غذایی در آن مناطق محبوس میشوند و تحت واکنش نام میکروبها قرار میگیرند و میتوانند بوی بد ایجاد کنند. از جمله این مناطق، میتوان سطح دندان ها، بین دندان ها، شیار بین لثه و دندانها و نیز پرزهای سطح زبان را نام برد. غذاهای حاوی پروتئین زیاد مثل گوشت قرمز، ماهی و پنیر این موضوع را تشدید میکند.
رژیم غذایی با کربوهیدرات کم نیز میتواند باعث تشدید بوی بد دهان شود. مواد غذایی خشک، سخت و چسبنده مثل چیپس، تافی و… نیز در ناهمواریهای دهان و دندان انباشته میشوند و تنها با مسواک و شستشو از دهان خارج میگردند.
البته باید به این نکته اشاره کرد که برخی مواد غذایی دارای بوی خاصی هستند که ممکن است برای عدهای ناخوشایند باشد، اما ارتباطی با فعالیت میکروبی ندارد. برخی مواد غذایی و بسیاری از سبزیجات مانند سیر، پیاز و برخی ادویههای قوی را خوردن از این جمله هستند.
پس از هضم و جذب این گونه سبزیجات در بدن، مولکولهای بودار وارد جریان خون و به تدریج از راه ریهها و تنفس دفع میشود. پس تا زمانی که این ترکیبات کاملا از خون خارج نشدهاند، تنفس با این بوی خاص ادامه دارد.
مشکلات دندانی درمان نشده: تقریبا هر ضایعه دندانی، میتواند بوی بد دهان را در آینده بهوجود آورد. یک دندان عقل نیمه درآمده که تمیز کردن باقیمانده مواد غذایی از کنارههای آن مشکل است یا یک آبسه ساده، میتوانند در مدتی کوتاه تبدیل به یکی از مهمترین دلایل بوی بدن دهان شما شوند.
یکی از مهمترین دلایل بوی بد دهان نیز بیماریهای لثه هستند. بسیاری از افراد تا وقتی که متوجه بوی بد دهان خود نشوند، از ضایعاتی که در لثه آنها در حال وقوع است، آگاهی ندارند.
راهکارهای پیشگیرانه
بوی دهان ممکن است مقطعی باشد، بهخصوص بویی که صبح موقع بیدار شدن از خواب دیده میشود و پس از صبحانه خوردن و مسواک زدن برطرف میشود. این بوی صبحگاهی، طبیعی است و به علت کاهش بزاق در طی شب و در ضمن، فعالیت نداشتن محیط دهان در کل، زمینهای جهت فعالیت میکرو ارگانیسمها فراهم میکند که پس از یک وعده غذا خوردن، رفع میشود.
با این حال، حفظ بهداشت دهان از راه مسواک زدن، حداقل روزی دو بار و استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز، بهترین راه جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان است. استفاده از دهانشویههای ضد باکتری، دو بار در روز توصیه میشود.
حفظ بهداشت دندانهای مصنوعی و خارج کردن آنها از دهان قبل از خواب نیز در کاهش بوی بد دهان، مؤثر است. استفاده از خوشبوکنندههای زایلیتول، گزینه مناسبی است.
مراجعه به دندانپزشک، حداقل یک بار در سال، جهت تشخیص بیماریهای لثه، خشکی دهان یا مشکلات دیگر که مرتبط با بوی بد دهان هستند، اهمیت دارد.
ترک سیگار یا خودداری از محصولات دخانی، مانند توتون و تنباکو، یکی از راههای مؤثر پیشگیری از بوی بد دهان است.
مقدار زیادی آب نوشیدن، دهان را مرطوب نگه میدارد. آدامسهای بدون قند جویدن یا آبنباتهای بدون قند مکیدن، باعث تحریک تولید بزاق و شستشوی ذرات غذا و باکتریها از لثهها و دندانها میشوند.
تعویض مسواک، هر سه تا چهار ماه یکبار و انتخاب مسواکهای نرم جهت پیشگیری از بوی بد دهان نیز مهم هستند.